07 Ağustos 2024 15:55

ABD ve İngiltere, İsrail'in davet edilmemesi üzerine Nagazaki törenine katılmayacak

ABD ve İngiltere'nin Tokyo büyükelçileri İsrail'in davet edilmediği gerekçesiyle Nagazaki'deki anma törenine katılmayacak.

6 Ağustos'ta Hiroşima'da bulunan Barış Anıt Parkı'nda düzenlenen anma töreni | Fotoğraf: David Mareuil/AA

Paylaş

Japonya'da, Nagazaki Belediyesi tarafından ABD'nin 1945’te Hiroşima ve Nagazaki’ye atom bombalı saldırısının yıldönümünde (9 Ağustos) düzenlenecek anma törenine İsrail'in davet edilmemesi nedeniyle İngiltere ve ABD'de de törene katılmayacağını bildirdi.

Japon basınında yer alan haberlere göre, ABD'nin Tokyo Büyükelçisi Rahm Israel Emanuel ve İngiltere'nin Tokyo Büyükelçisi Julia Longbottom, anma törenine katılmayacaklarını açıkladı. Longbottom, Nagazaki yönetiminin İsrail'i davet etmemesi nedeniyle anma törenine gitmeyeceğini belirtti. Hiroşima'daki törene katılan Longbottom, "İsrail'in kendini savunma hakkını kullandığını", İsrail'i Rusya ile bir tutmanın "yanıltıcı" olacağını savundu. Emanuel de Nagazaki'deki törene katılmayacağını "etkinliği siyasileştirmek istemediğini" söyledi.

Nagazaki'deki anma törenine katılmayacak büyükelçilerin, üst düzey olmayan diplomatlar tarafından temsil edileceği kaydedildi.

ABD'nin Nagazaki'ye atom bombasıyla saldırısının yıl dönümü olan 9 Ağustos'taki anma törenine İsrail'in davet edilmeyeceği açıklanmıştı. Nagazaki Belediye Başkanı Suzuki Şiro, tepkilerin anma törenini sekteye uğratabileceği endişesiyle bu kararı aldıklarını belirtmişti.

NE OLMUŞTU?

ABD, 6 Ağustos 1945'te Hiroşima'ya tarihin ilk atom bombasını atmış, kentin yüzde 90'ı yıkılmış, ilk anda 80 bin kişi yaşamını yitirmişti. Üç gün sonra da Nagazaki'ye atom bombası atılmış, burada da en az 40 bin kişi hayatını kaybetmişti.

Atom bombasının sonraki etkileriyle de büyük çoğunluğu sivil olmak üzere yaklaşık 110 bin kişinin yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor. İzleyen aylar ve senelerde radyasyona bağlı hastalıklardan bölgede ölümler devam etmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

"Şakirpaşa Havalimanı rant uğruna kapatılmasın"

SONRAKİ HABER

Emekliyi dipte eşitleyen zam hesaplara yattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa