07 Ağustos 2024 16:45

İzmir Okul Yemeği Koalisyonu kuruldu: Okullarda 1 öğün yemek şart

İzmir’de çok sayıda meslek odası, dernek ve veliler, İzmir Okul Yemeği Koalisyonunu kurdu. Koalisyon, kamu okullarında öğrencilere bir öğün ücretsiz yemek ve içilebilir su verilmesini talep etti.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, İzmir Tabip Odası, BAYETAV, Veli-Der İzmir Şubeleri ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği İzmir Şubeleri, öğrencilerin okullarında sağlıklı, yeterli gıda ve suya ücretsiz ulaşabilmesi için İzmir Okul Yemeği Koalisyonunu kurdu.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesinde yapılan açıklamada basın metnini İzmir Okul Yemeği Koalisyonu adına BAYETAV’dan Bircan Yalçın ve ÇYDD’den Aslı Tamtürk okudu.

Çocuklarda bedensel ve zihinsel gelişimin en önemli olduğu zamanın ilköğretim dönemi olduğunu belirtilen açıklamada, çok sayıda çocuğun olanaksızlıklardan dolayı kahvaltı bile yapamadan okullarına gittiğine dikkat çekildi. Açıklamada, “Ayrım yapılmaksızın tüm çocuklara ücretsiz nitelikli bir öğün yemek ve okulda geçirdikleri süre boyunca temiz içme suyu vermenin devletin görevidir” denildi.

SAĞLIKLI BESLENME HAKTIR”

Her çocuğun temel hakkı olan sağlıklı beslenmenin başta siyasi iktidar olmak üzere ilgili kamu kurumlarının sorumluluğunda olduğu hatırlatılan açıklamada, “Okul çağındaki çocuklara ücretsiz gıda ve beslenme desteği kamu kurumlarının önceliği olmalı. Ancak uygulanan politikalara bakıldığında okul yemeği programlarının kamu gündeminin dışında kaldığı görülmektedir” ifadelerine yer verildi.

Yetersiz beslenmenin sadece yemeğin az yenilmesi veya hiç yenilmemesi olmadığını dile getirilen açıklamada, “Çocukların gelişme sürecinde kalori ihtiyaçları yüksektir ve daha çok protein, kalsiyum, demir gibi minerallere ihtiyaç duymaktadırlar. Çocukluk döneminde yetersiz beslenmeye bağlı olarak zeka geriliği, öğrenme güçlüğü, görme sorunları, diş ve dişeti sorunları en sık görülebilen sağlık sorunlarındandır. Bu yüzden gün boyu okulda olan çocuklara mutlak suretle ücretsiz okul yemeği, içilebilir temiz su verilmelidir” denildi.

“GEREKLİ ÇALIŞMALARA BAŞLIYORUZ”

Siyasi iktidar üzerinde baskı oluşturmak ve okullarda bir öğün ücretsiz yemek ve içilebilir su verilmesini sağlamak amacıyla “Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu” kurulduğu belirtilen açıklamada, “İzmir Okul Yemeği Koalisyonunu kurduğumuzu ve çocukların sağlıklı, yeterli ve dengeli gıdaya ve suya okullarda ücretsiz ulaşabilmesi için gerekli çalışmalara başladığımızı kamuoyuna duyuruyoruz” ifadelerine yer verildi. (İzmir/EVRENSEL)             

Reklam