07 Ağustos 2024 17:19

Aram Tigran'ın ölümünün üzerinden 15 yıl geçti

Ermeni sanatçı Aram Tigran'ın ölümünün üzerinden 15 yıl geçti. Ma Musıc Center’den Neşet Güçmen, "Ortadoğu halklarının tamamı Aram Tigran’ı çok sevdi" dedi.

Aram Tigran'ın Diyarbakır Silvan'daki heykeli | Fotoğraf: MikaelF/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Paylaş

Kürt ve Ermeni müziğinin unutulmaz sanatçısı Aram Tigran'ın hayatını kaybetmesinin üzerinden 15 yıl geçti.

"Ortadoğu'nun Bülbülü" olarak da bilinen Ermeni müzisyen Tigran, 1915 Ermeni Soykırımı’nın ardından Diyarbakır’dan göç etmek zorunda kalan bir ailenin çocuğu olarak 1934’te Kamışlo kentinde doğdu. Tigran, henüz 9 yaşındayken ud çalmayı öğrendi. 20 yaşında ise Kürtçe, Ermenice ve Arapça şarkılar söylemeye başladı.  

Tigran, yaşamı boyunca 14 albüm çıkardı ve 250’ye yakın şarkı seslendirdi. 2009 Newrozu'na katılmak için gittiği Diyarbakır’da rahatsızlanarak, anjiyo oldu. Tigran, 6 Ağustos 2009’da Yunanistan'da tedavi gördüğü hastanede beyin ölümü gerçekleşti ve 8 Ağustos'ta yaşamını yitirdi. 

Tigran'ın vasiyeti Diyarbakır’a defnedilmekti. Ancak Tigran’ın bu talebi "Türkiye vatandaşı olmadığı" gerekçesiyle reddedildi. Tigran'ın naaşı bunun üzerine Brüksel'de defnedildi. Tigran'ın mezarına, Diyarbakır’dan götürülen toprak döküldü. 

“HALKLAR TİGRAN'I ÇOK SEVDİ”

Tigran adına Diyarbakır’da kurulan ve 2016'ta kayyum tarafından kapatılan konservatuarda müzik eğitimi gören Ma Musıc Center’den Neşet Güçmen, "Onun şarkıları halkın şarkılarıdır. Onun kelimeleri, melodileri halklara çok yakındır. Kürt halkı ve diğer halkların sorunlarını, sevinçlerini, acılarını ve yaslarını anlattığı için Ortadoğu halklarının tamamı Aram Tigran’ı çok sevdi" dedi. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Acil servisin kapanmasına tepki: Giderlerse gitsinler zihniyetinin sonucu

SONRAKİ HABER

İstanbul'un barajlarındaki doluluk oranı yüzde 55,65'e düştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa