07 Ağustos 2024 17:39

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu "Instagram" gündemiyle toplanacak

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Yayman, "En yakın zamanda bu hafta içinde veya haftanın başında 'Instagram' gündemiyle veya 'dijital' gündemle TBMM Dijital Mecralar Komisyonu toplanacak" dedi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve Milletvekili Yayman, "En yakın zamanda bu hafta içinde veya haftanın başında 'Instagram' gündemiyle veya 'dijital' gündemle TBMM Dijital Mecralar Komisyonu toplanacak" dedi.

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu'nun, Instagram yasağıyla ilgili önümüzdeki günlerde toplanacağı öğrenildi.

AA muhabirine konuşan TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı ve AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, Instagram'a erişim engeli getirilmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Müzakerelerin devam ettiği bilgisini veren Yayman, "'Instagram bugün açıldı' ya da 'Instagram şu saat açılıyor' şeklindeki ifadeler beklentiyi daha da yükseltiyor. Tarafların farklı bir psikoloji içerisine girmesine yol açıyor. Eğer Instagram hemen açılacaksa neden Türkiye Cumhuriyeti Devletinin taleplerine uyma noktasında öyle davransın? Bir müzakere yürütülüyor. Bir 'dijital diplomasi' yürütülüyor. Bu dijital diplomasi tabiatı gereği biraz daha sonuç odaklı olmayı, ekranlardan uzak bir biçimde bu konunun ele alınması gerekiyor. Instagram'ın ve Meta'nın Türkiye'deki kurallara uyduğu takdirde bu meselenin çok daha kolay bir biçimde çözüleceği kanaatindeyim" diye konuştu.

Yayman, TBMM Dijital Mecralar Komisyonunda 2 defa Meta yetkililerini dinlediklerini ve Türkiye'de temsilcilik açılması noktasındaki talepleri dile getirdiklerini anımsatarak, onların da bu talepleri olumlu karşıladıklarını, milletvekillerinin sorularına ikna edici ve samimi cevaplar verdiklerini söyledi.

Bundan sonraki süreçte de çifte standart konusunda talepleri olduğunu belirten Yayman, şöyle konuştu:

"Dijital ağlar, herkesin kendini özgürce ifade edeceği yerlerdir. Buranın birtakım ideolojik, dini ve birtakım değer yüklü kavramlarla farklı bir biçimde ele alınması asla doğru değil. Dijital ağlarda başta Meta olmak üzere kadına şiddet, cinsel içerikli suçlar, sanal kumar... Biz aslında İsmail Heniyye meselesini konuşuyoruz ama aslında buzdağı arkada. Cinsel içerikli paylaşımlar, bağımlılıkla mücadele, uyuşturucunun yaygınlaştırılması ve özendirilmesi, ergen mobbingi, ötekileştirme, nefret suçları... Bunları maalesef Türkiye de konuşmuyor, dünya da konuşmuyor. Meseleyi çok daha farklı bir noktadan ele alıyor.

Bizim temel yaklaşımımız şudur; Biz hükümet olarak sansüre ve yasaklamaya karşıyız. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Bütün ağ sağlayıcılarının Türkiye'nin hukukuna uygun bir biçimde davranmasını istiyoruz. Asla çifte standart istemiyoruz. Bir taraftan terör örgütlerinin paylaşımları bir taraftan LGBT paylaşımları, cinsiyetsizleştirme özendirilirken İsmail Haniye gibi bu toplumun değer atfettiği bir kişi ile yapılan paylaşımların sansürlenmesi asla doğru değil. Müzakerenin kurallarına uygun bir biçimde işlemesi gerektiğini düşünüyoruz."

META YETKİLİLERİ DE KOMİSYONA DAVET EDİLEBİLİR

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu'na yapılan toplantı çağrısı konusunda ise Yayman, şunları kaydetti:

"Ben komisyon başkanı olarak milletvekillerimiz ile görüşüyorum. En yakın zamanda bu hafta içinde veya haftanın başında Instagram gündemiyle veya dijital gündemle TBMM Dijital Mecralar Komisyonu toplanacak. Bizim komisyonumuz, Anayasa Komisyonu, Adalet Komisyonu, Plan ve Bütçe Komisyonundan sonra en fazla toplantı yapan komisyon. TikTok'u 4 defa dinledik. Diğer ağ sağlayıcılarını da dinledik, dinlemeye devam edeceğiz. Dijital müzakerenin en önemli şartının bu görüşmeler olduğuna inanıyoruz. Meta yetkililerini daha önce dinledik. Komisyon üyelerimiz milletvekillerimiz Meta yetkilileri de gelsin derlerse de onları da davet edeceğiz. Şu anda böyle bir talep yok."

META, ERİŞİM ENGELİNDEN ÖNCE 2445 İÇERİĞİ KALDIRDIĞINI DUYURMUŞTU

Instagram’ın çatı şirketi Meta, 31 Temmuz Çarşamba günü, yani henüz BTK tarafından erişime engellenmeden 48 saat önce yayımladığı Şeffaflık Raporunda, 2024’ün ilk yarısında Türkiye adli ve idari makamları tarafından kendilerine iletilen erişim engeli kararları kapsamında kaldırdığı içerik sayısını paylaştı. Buna göre 1 Ocak - 30 Haziran tarihleri arasında adli ve idari makamlardan toplam 2 bin 953 kaldırma talebi aldığını belirten Meta, bu kapsamda toplam 2 bin 580 içeriği kaldırmalarının istendiğini belirtti.

Üstelik, en çok kaldırma talebinde bulunanın da bin 849 taleple BTK olduğunu belirten Meta, bu doğrultuda bin 941’i Türkiye yasalarını, 504’ü de Meta ilkelerini ihlal ettiği gerekçesiyle toplam iki bin 445 içeriği yayımdan kaldırdığını paylaştı.

Meta, bu taleplere uyarak yayımdan kaldırdığı içeriklerin tümünün gerekçesinin de hükümet yetkililerinin iddiasının aksine “katalog suçlar” ile “milli güvenlik ve kamu düzenini korunması” olduğunu belirtti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'un barajlarındaki doluluk oranı yüzde 55,65'e düştü

SONRAKİ HABER

AB, savaşın başlamasında bu yana Ukrayna'ya 108 milyar avro harcadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa