Türk-İş’ten ‘Dostlar alışverişte görsün’ kararları
Geçen ay yaptıkları ortak açıklamayla 10 maddelik talep listesi paylaşan Türk-İş, Hak-İş ve DİSK somut adım atmadı. Dün toplanan Türk-İş Başkanlar Kurulundan da dişe dokunur bir eylem kararı çıkmadı.
Fotoğraf: Damla Kırmızıtaş/Evrensel
Şimşek programıyla ezilen işçilerin tepkisi Türk-İş, Hak-İş ve DİSK’i 9 Temmuz’da bir araya getirmiş, üç konfederasyon yaptıkları açıklamayla ücret zamlarından vergide adalete kadar 10 maddelik bir talep listesi paylaşmıştı. Ancak temmuz ayı geçmesine rağmen iktidar başta temmuzda zam olmak üzere işçi ve emekçilerin taleplerini karşılamazken, konfederasyonlar da bu taleplerin karşılık bulması için ortak ve somut bir adım atmadı.
Kent merkezlerinde basın açıklamalarının gündeme getirildiği toplantıda, iş yerinden başlayacak, üretimi etkileyecek eylemlerden ise söz edilmedi.
Türk-İş’ten yapılan açıklamada, “Ocak ayı başlangıçlı toplu iş sözleşmelerine uygulanan yüzde 24,73 oranının diğer aylarda başlayan sözleşmelere de uygulanması için ek çerçeve anlaşma protokolü imzalanması talebimizdir. Türk-İş Genel Başkan Yardımcıları önümüzdeki hafta bölgelere giderek bölge ve illerde tüm şube başkanları ve il temsilcileri ile ortak toplantı yapacak olup belirlenecek eylem planı ve yol haritası kamuoyu ile paylaşılacaktır” denildi.
Türk-İş’in önümüzdeki günlerde Hak-İş ve DİSK’le de görüşmesi bekleniyor.
Evrensel’e konuşan Demiryol-İş üyesi bir kamu işçisi, “Zaten doğru düzgün eylem kararı almayacakları belliydi. Kent merkezlerinde eylem yap, göstermelik miting yap, işçinin gazını al. Biz artık bunlara bel bağlamalıyız” dedi.
“Artık bıçak kemiği deldi” diyen işçi şöyle devam etti: “Bu aşamadan sonra yapacağımız belli. Sene başında nasıl bizim karşımızda duran sendikacılara karşı çıkarak eylemler yaptıysak, bugün yapacağımız da budur. Sendikacılar ya doğru dürüst karar alıp bunları uygulayacak ya da işçinin öfkesi altında ezilecekler.”
ÜÇ KONFEDERASYONUN 10 TALEBİ
Türk-İş, Hak-İş ve DİSK başkanları 9 Temmuz’da yaptıkları ortak açıklamada şu 10 talebi sıralamıştı:
- Vergi sistemi yeniden yapılandırılmalı. Çalışanlar üzerindeki doğrudan ve dolaylı vergi yükü azaltılmalı.
- İşçi, memur ve emekli maaşları TÜİK’e göre artırılıyor. Yaşanan enflasyonla açıklanan arasında büyük bir fark var.
- Ortalama ücret haline gelen asgari ücret artırılmalı. Enflasyonu düşürmek için işçilerden fedakarlık beklenemez.
- Kamudaki ücret dengesizliğine son verilmeli.
- En düşük emekli aylığı asgari ücret seviyesine çekilmeli. Emekli aylıkları hesaplanırken büyüme hesaba katılmalı.
- Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmalı, işçilerin işten atılması engellenmeli.
- 696 sayılı KHK’nin kapsamı dışındaki taşeron işçiler derhal kadroya alınmalı. Kamuda taşeron işçi statüsüne son verilmeli.
- Tasarruf tedbirleri adı altında işçinin ücretinden kesintiye gidilmesi ve sosyal haklarının azaltılması kabul edilemez.
- İnsan onuruna yakışan bir çalışma için mesleki hastalıkları azaltan ve çalışma şartlarını iyileştiren bir sistem yaratılmalı.
- Çalışma hayatında ayrımcılık son bulmalı. (İstanbul/EVRENSEL)