07 Ağustos 2024 20:11
Son Güncellenme Tarihi: 08 Ağustos 2024 00:03

Roblox "çocuk istismarına neden olacak içerikler barındırdığı" iddiasıyla engellendi

Roblox, “çocuk istismarına neden olacak içerikler barındırdığı” iddiasıyla erişime engellendi. Kararla, Roblox’un internet sitesi, App Store ve Google Play'deki uygulamalarına da erişilemiyor.

Roblox oyun afişi.

Paylaş

İçerisinde birden fazla oyun bulunan ve kullanıcıların oyun geliştirip birbirlerinin oyunlarını oynayabildiği çevrimiçi oyun platformu Roblox'un internet sitesine Adana 6. Sulh Ceza Hakimliğinin 7 Ağustos tarihli kararıyla erişim engeli getirildi.

Free Web Turkey'den Ali Safa Korkut'un aktardığı habere göre, Türkiye’de aktif olarak 9 milyon oyuncusu bulunan Roblox’un engellenme nedeniyse "çocukların istismarına neden olacak içerikler barındırdığı" iddiası oldu.

Kararla Roblox’un internet sitesi roblox.com’un yanı sıra Roblox’un iOS uygulama mağazası App Store ile Android uygulama mağazası Google Play’deki indirme sayfası için de erişim engeli ve içerikten çıkarma kararı verildi.

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Bilişim Suçları Bürosunun talebi üzerine verilen kararın yasal dayanağı ise 5651 sayılı kanunun "milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması" hakkındaki 8/A maddesi oldu.

Anayasa Mahkemesi (AYM) 21 Kasım 2023 tarihli kararıyla, bu madde dayanak gösterilerek verilen erişim engeli kararlarının “ifade özgürlüğü” başta olmak üzere çeşitli Anayasal hakları ihlal ettiğine hükmetmişti. 

İMAMOĞLU'NDAN TEPKİ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, oyun platformu Roblox'a erişim engeli getirilmesini eleştirdi. İmamoğlu, "Instagram’dan sonra, 15 milyondan fazla kullanıcısı olan ve kullanıcıların oyun geliştirebildikleri çevrimiçi oyun platformu Roblox'a da erişim yasağı gelmiş olması akıl alır gibi değil. Bu kararları verenler yeni dünyadan, ekonomiden, teknolojiden bihaber akıllar” dedi.

"HEM ÖZGÜRLÜĞÜMÜZÜ HEM DE MADDİ GÜCÜMÜZÜ ELİMİZDEN ALDILAR"

Free Web Turkey'den Armağan Tezel'in aktardığı habere göre, Roblox oyunları ve yayınları için dört yıldır çizerlik ve editörlük yapan Rüya Okşar da Roblox’un “platformdaki cinsel içeriklere karşı çocukları korumak” amacıyla engellendiğine yönelik duyumlar aldığını söyledi.

Erişim engeli kararının bir sansür olduğunu söyleyen Okşar, "Çocukları korumak" adı altında denetim yerine direkt oyunu kapatarak hem özgürlüğümüzü hemde para kazanan binlerce geliştiricinin önünü kapatıp işsiz kalmasına sebep oldular” dedi.

Hayatını Roblox’tan kazandığını söyleyen Okşar, platformun yeniden açılmaması ihtimalinin kendisini korkuttuğunu söyledi. Okşar, “Diğer platformlar için verilen erişim engeli kararları ve Instagram’ın da hâlâ engelli olması beni daha da endişelendiriyor. Roblox’un açılmaması çok birçok gencin hayallerinin elinden alınması demek” diye konuştu.

“PAZARTESİ GÜNÜ YAPTIĞIM SATIŞA EL KOYARLARSA KİRAMI ÖDEYEMEYECEĞİM”

Beş yıldır Roblox için oyun geliştiren “AkouDes” ise “bir memurun kafasına göre karar vermesiyle insanların ekmeklerini elinden alması çok komik. Ben kiramı bu oyun sayesinde ödüyor, alışverişimi bu oyun sayesinde yapıyorum” diyerek erişim engeli kararına tepki gösterdi.

Erişim engeli kararı kısa bir süre içerisinde kaldırılmadığı takdirde birçok Roblox geliştiricisinin işsiz kalacağını söyleyen AkouDes, “Pazartesi günü 105 dolarlık bir satış yapmıştım, eğer bu erişim engeli kararı sonrası o paraya el koyarlarsa kiramı ödeyemeyeceğim. Bu durum beni çok tedirgin ediyor” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Niğde Belediyesi "vicdana uygun" dedi | Niğde'de 7 ayda köpek sayısı 800'den 30'a düştü

SONRAKİ HABER

Prof. Dr. Mesut Yeğen: Devlet, Kürtçe mevzuatta serbest olsun ama icra edilmesin istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa