İngiltere’de büyük antifaşist dayanışma: Irkçılara eylem yaptırmadılar

On gündür birçok kentte göçmen karşıtı terör estiren ırkçı ve faşist gruplar, dün duyurdukları hiçbir eylemi yapamadı. Kitlesel antifaşist mitingler ırkçıları engelledi. Irkçılar sokağa dahi çıkamadı.

08 Ağustos 2024 12:45
Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

Birleşik Krallık’ta on gündür göçmen karşıtı terör estiren ırkçı ve faşist gruplar, dün 40 bölgede planladıkları eylemlerin hiçbirini gerçekleştiremedi. Antifaşist örgütler, sendikalar ve çeşitli halk kesimleri, kitlesel mitingler yaparak ırkçıları engelledi.

ÖRGÜTLÜ VE KİTLESEL MÜDAHALE

Irkçı gruplar, daha önce duyurdukları 40 noktadaki eylemlerini dün saat 20:00 sularında yapacaklardı. Sendikaların, kitle örgütlerinin, göçmen derneklerinin ve bazı sol-sosyalist partilerin içinde yer aldığı Irkçılığa Karşı Ayağa Kalk (SUTR) kampanyası, belirlenen 40 noktada saat 19:00’da eylem için çağrı yaptı. Birkaç gün öncesinden her bölgede toplantılar yapılarak eylem planları örgütlendi. Eylem saati bile gelmeden faşistlerin belirlediği noktalara binlerce antifaşist akın etti.

Irkçı gruplar başkent Londra’da da iki ayrı eylem bölgesi belirlemişti. Bunlar Muhafazakar Parti eski lideri ve eski Başbakan Margaret Thatcher’ın yıllarca milletvekili seçildiği North Finchley ve yine Muhafazakar Parti eski lideri Ian Duncan Smith’in hâlâ milletvekili olduğu Walthamstow bölgeleri oldu. Her mahallede örgütlü olan SUTR, mahallelerdeki eylemleri örgütledi ve insanlar bu eylem noktalarına yönlendirildi. Londra’nın birçok mahallesinden katılım çağrısı yapıldı ve onlarca mahalle bu iki noktaya akın etti. Walthamstow’a yaklaşık 10 bin, North Finchley’e de 3 bin kişi gitti. Bu kalabalık karşısında hiçbir faşistin ortaya çıkmadığı görüldü.

FAŞİSTLER SOKAĞA ÇIKAMADILAR

Böylelikle 40 eylem planlayan ırkçı ve faşist gruplar hiçbir eylem yapamadılar. Her bir noktada bir saat öncesinde binlerce antifaşist toplandı. Başta Liverpool, Leeds, Hull, Bristol, Birmingham ve Belfast olmak üzere birçok kent barışçıl antifaşist eylemlere tanıklık etti.

6 bin özel eğitimli polisi de devreye sokan hükümet ise ırkçılık karşıtlarının barışçıl eylemlerinden memnuniyetini belirtirken, 20 faşistin tutuklandığını duyurdu. Bugüne kadar 600’den fazla gözaltının olduğu ırkçı saldırılarda, olaylardan doğrudan sorumlu olanlarla ilgili kamera kayıtları inceleniyor.

IRKÇILIK KARŞITI EYLEMLER SÜRECEK

Öte yandan SUTR, faşistlerin İngiltere sokaklarından tamamen atılması için eylemlere devam edeceklerini belirtti. Cumartesi günü de çeşitli merkezlerde ırkçılığı protesto edeceklerini duyururken, faşistlerin tekrar sokağa çıkmaları durumunda karşı gösterileri daha kitlesel olarak örgütleyeceklerini duyurdu.

NE OLMUŞTU?

İngiltere’nin kuzeybatısındaki Southport kasabasında bir yaz kampına yönelik bıçaklı saldırıda 3 çocuk öldürüldü. 17 yaşındaki saldırganın “Müslüman bir mülteci” olduğu yalanını sosyal medyada yaşan ırkçı kesimler 10 gün boyunca İngiltere ve Kuzey İrlanda’da göçmen avına çıktı. Başta English Defence League-İngiliz Defans Ligi (EDL) olmak üzere ırkçı faşist gruplar, mültecilerin hükümet tarafından konuldukları otellere saldırılar düzenlediler. Kundaklama ve linç girişimlerinde bulundular. Polisle çatıştılar ve yabancılara ait arabaları yakıp işyerlerini dağıttılar.

Bazı kentlerde antifaşistler bu saldırıları geri püskürtürken, bazı kentlerde de polisin yetersizliğinden yararlanarak büyük tahribat yarattılar.

ÖNCEKİ HABER

Şehir hastanelerinde boş alanlara dolar üzerinden ödeme yapılıyor

SONRAKİ HABER

Bakan Tunç'tan Roblox’un erişime kapatılmasıyla ilgili açıklama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa