Erkan Baş, Numan Kurtulmuş ile görüştü: Beklentimiz 15 Ağustos'tan önce Meclis'in toplanması
TİP Genel Başkanı Erkan Baş'ın Numan Kurtulmuş ile görüştü. Baş, AYM'nin hak ihlali kararına uyulması ve Meclis'in 15 Ağustos öncesi olağanüstü toplanması talebini ilettiklerini aktardı.
Fotoğraf: ANKA
TİP Genel Başkanı Erkan Baş'ın Meclis'te TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile görüştü.
Türkiye İşçi Partisi (TİP), Hatay’dan milletvekili seçilen Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine neden olan Yargıtay kararının “yok hükmünde” olduğunu ortaya koyan Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) gerekçeli kararının ardından TBMM’nin olağanüstü toplantıya çağrılmasını talep ediyor. Anayasa’nın 93. maddesine göre, Meclis’in olağanüstü toplanabilmesi için üyelerinin beşte birinin yazılı istemi, yani 120 milletvekilinin imzalı başvurusu ve Meclis İç Tüzüğü’nün 7. maddesine göre, toplantı çağrısını TBMM Başkanı’nın yapması gerekiyor.
"BİZİM BEKLENTİMİZ 15 AĞUSTOS'TAN ÖNCE MECLİS TOPLANMASI"
TİP Genel Başkanı Erkan Baş görüşmenin ardından basın açıklaması düzenledi.
AYM'nin hak ihlali kararına uyulması ve Meclis'in 15 Ağustos öncesi olağanüstü toplanması talebini ilettiklerini aktaran Baş şunları kaydetti:
"Hepimizin bildiği gibi bu karar TBMM'de gerçekleştirilen işlemin yok olduğunu karar altına aldık Can Atalay'ın Hatay Milletvekili olduğunu teyit etti. Biz de bu kapsamda yapılması gereken işlemlere ilişkin olarak hem parti içerisinde hem TBMM'de grubu olan diğer siyasi parti temsilcileri ile yaptığımız değerlendirmeler ışığında ulaştığımız sonuçları Meclis Başkanımızla paylaştık. Bizim talebimiz beklentimiz bir an önce Can Atalay'ın meclis kütüğüne kaydının yapılması. Umuyoruz ki en kısa sürede bu işlem hayata geçirilir. Ardından talebimiz Meclis'in bu konuyu bir genel görüşme olarak olağanüstü toplantı ile görüşmesi gündem yapması. Biliyorsunuz Meclis tatil olduğu için bu ancak olağanüstü bir toplantı ile olabilir. Meclis'te temsil edilen partilerin tümüyle görüşmeler gerçekleştirildi. Milletvekili bizim olağanüstü toplantı çağrımıza destek vereceklerini ortak bir imza ile bütün siyasi partilerin görüş birliğiyle Meclis'in bu konuyu görüşmek üzere toplanması konusunda imzalar atılmış hali hazırda. Burada bir takvim tartışması var. Bizim beklentimiz 15 Ağustos'taki Mahmud Abbas'ın konuşma yapacağı olğanüstü toplantıdan önce Meclis'in toplanması... Dolayısıyla Anayasa Mahkemesinin bu kararı varken hiç yokmuş gibi başka bir gündemle Meclisin toplanmasını doğru bulmadığımızı ifade ettik.. Sayın Başkan '16 Ağustos olabilir mi' diye bir öneri sundu. Fakat 15'inde sanki AYM'nin bu kararı hiç yokmuş gibi Meclisin rutin çalışmasına devam etmesi bizim açımızdan mümkün değil. Şu an itibarıyla Meclis Başkanı'ndan beklentimiz konuya ilişkin somut adımların kamuoyuyla paylaşılması ve Can Atalay'ın milletvekili olduğunun bir kez daha tescil edilmesi ile beraber tahliye edilmesinin yolunun açılması. Tahliye sonrası yemin ederek görevine başlaması... Yarın diğer partilerle birlikte dilekçemizi sunacağız. Ortada AYM'nin bir kararı var, 15 Ağustos'tan önce Meclis'in toplanmasını istiyoruz."
August 8, 2024
YARIN TBMM BAŞKANLIĞINA SUNULACAK
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın da Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay ile ilgili kararının ardından, TBMM'nin olağanüstü toplanması talebiyle hazırlanan ortak dilekçeyi yarın TBMM Başkanlığına sunacaklarını bildirdi. Ortak dilekçenin TBMM Başkanlığı'na sunulmasının ardından muhalefet partilerinin temsilcileri Meclis'te basın açıklaması yapacak.
Anayasa Mahkemesi’nin TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın TBMM Genel Kurulu'nda Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin kararı okunarak milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin kararının gerekçesi Resmi Gazete'de yayınlanmıştı. Can Atalay ile ilgili kesin bir mahkumiyet kararı içermediği açık olan kararlara yer verilen Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin yazısının TBMM Genel Kurulu’nda okunmasıyla milletvekilliğinin düşmesine yönelik işlem tesis edilerek fiili (de facto) bir durum oluşturulduğu ifade edilen kararda, “Bu fiili durum hakkında Anayasa Mahkemesi’nce karar verilmesi mümkün değildir” denilmişti. Mahkeme, "Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşmesinin yok hükmünde olduğunun tespiti ve Anayasa’nın 85. maddesi uyarınca iptali talebi hakkında karar verilmesine yer olmadığına" hükmetmişti. (HABER MERKEZİ)