Yasa toplu hayvan katliamlarının önünü açtı: Yeni hayvan mezarları bulundu
Niğde’de yaşanan toplu hayvan katliamları haberinin ardından gazetemize konuşan Avukat Tuğba Gürsoy, öldürülen hayvanların sayısının daha fazla olduğunu, yeni mezarlar bulunduğunu söyledi.
Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel
Eylem NAZLIER
İstanbul
Katliam yasasının Meclisten geçmesi ile birlikte hayvan katliamları haberleri gündeme gelmeye başladı. Niğde Belediyesine ait barınakta öldürülen hayvanlarla ilgili iddialar gündemdeki yerini korurken, Avukat Tuğba Gürsoy yeni mezarların bulunduğunu açıkladı.
Evrensel’e konuşan Avukat Tuğba Gürsoy, “Çukur olan kısmın etrafında kedi ve köpek kemikleri var. Toprağın üstünde bile kemikler var; biraz kazıldığında hemen hayvan kemiklerine ulaşılıyor. Bu durum sadece o çukurla sınırlı değil, yeni mezarlar da var” dedi.
Geçen hafta yürürlüğe giren ve sokak köpeklerinin öldürülmesinin önünü açan 17 maddelik Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un ardından, AKP’li Niğde Belediyesi’nin barınaktaki köpekleri öldürüp hayvan mezarlığına gömdüğü iddiaları gündeme damga vurdu.
Ölü hayvanları görüntüleyen avukatlar ve hayvan hakları savunucuları, belediyenin Veteriner İşleri Müdürü ve işlemi uyguladığı öne sürülen çalışanlar hakkında suç duyurusunda bulundu. Evrensel’e konuşan Yaşatacağız Platformu’ndan Sevcan Çamlıdağ ise yeni yasanın katliamları artıracağını söyleyerek, “Sokakta baktığımız hayvanları vermemek için mücadele edeceğiz” dedi.
“SAVCILIK SORUŞTURMASI BEKLENİYOR”
Avukat Gürsoy, pazartesi günü şikayet dilekçelerini verdiklerini belirterek, “Savcıya yeni delilleri toplayıp sunduk. Ancak savcı bu delilleri doğrudan valiliğe gönderdi. Valilikle ve başsavcılıkla görüşmeler yapılacak, süreci hızlandırmak için ne yapabiliriz diye bakıyorlar” dedi. Olayın yeni yasadan önce başladığını ve yaklaşık bir buçuk yıla yayıldığını belirten Gürsoy, “Tahminimize göre bin civarında kedi ve köpek öldürüldü” ifadelerini kullandı.
“YENİ YASA KATLİAMLARI ARTIRABİLİR”
Gürsoy, yasadan sonra benzer olayların yayılabileceğine dikkat çekerek, “Pek çok belediyeden toplama yapacaklarına dair haberler alıyoruz. En vahim çeşit ihbarlar geliyor. Ne yapacağımızı şaşırdık, hangi birine yetişeceğiz bilemiyoruz” dedi. Barınakların boş bırakılmaması gerektiğini vurgulayan Gürsoy, “Her barınağın gönüllüsü olacak ve envanter tutulacak. Sokakta baktığımız hayvanları vermemek için mücadele edeceğiz, çünkü giderlerse ölecekler” diye konuştu.
“ÖLDÜRMEK ÇARE DEĞİL”
Yeni yasaya dair eleştirilerini dile getiren Gürsoy, “Bu yasa popülasyonun kontrolünü sağlamayacak, sadece hayvanları öldürecek. Öldürmek çözüm değil, yıllardır öldürüyorlar ama popülasyon azalmıyor. Bu durumun çözümü kısırlaştırma seferberliğiyle olur. İki sene sonra binlerce hayvan öldürülmüş olacak ama sokaklar hala hayvan dolu olacak. Bu yasa çözüm değil” diyerek uyardı.
“BİZ BU YASAYI UYGULATMAYACAĞIZ”
Yaşatacağız Platformu’ndan Sevcan Çamlıdağ da Türkiye genelinde merkezi bir kampanya başlatma çabasında olduklarını belirterek, “Cumartesi günü İstanbul Kadıköy’de saat 19:30’da eylem yapacağız. Yasa Resmi Gazete’de yayımlandı ama toplumun nezdinde meşru değil. Bu yasayı uygulatmayacağız, kararlı bir itiraz yükselteceğiz” dedi. Çamlıdağ, Niğde’de yaşanan olayın benzerlerinin diğer illerde de yaşanabileceğini ifade ederek, “Niğde’de örgütlü olmadığımız için anında tepki veremedik ama gelecekte böyle bir durumla karşılaştığımızda hızlıca eylem düzenlemek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
“MEŞRU DEĞİL”
Çamlıdağ, “Yasa geçmiş olabilir fakat meşru değildir. İnsanların bu konuda çabalamaya, tepki göstermeye, itirazlarını yükseltmeye devam etmesini sağlamak bizim esas amacımız” dedi. Çamlıdağ, mahalle düzeyinde örgütlenmenin önemine vurgu yaparak, herkesin mahallelerindeki hayvanları kurtarmak için bir araya gelip çözümler üretmesi gerektiğini belirtti.