İşten atılan öğretmen dersini direniş alanında verdi
Kemalpaşa Belediyesinde işten atılan 127 işçinin arasında yer alan Keman Hocası Mustafa Batuhan Dizdar, direniş alanında öğrencilerine ders verdi.
Ramis SAĞLAM
İzmir
İzmir’de CHP’li Kemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Türkmen’in işten attığı 127 işçinin belediye binası önündeki direnişi sürüyor. İşçilerin işten atılmasıyla halka yönelik sosyal alanlardaki faaliyetler ya durdu ya da durma noktasına geldi. Yine Kemalpaşa Belediyesi Kültür Müdürlüğüne bağlı Müzik Öğretmenliği Bölümünde görev yapan Keman Eğitmeni Mustafa Batuhan Dizdar’ın işten atılmasıyla onlarca öğrencinin eğitimi yarıda kaldı. Dizdar’ın işten atılmasıyla birlikte kurs da son bulmuş oldu. Keman kursiyeri çocuklar velileriyle birlikte geldikleri, direniş alanında keman dersini sürdürdüler.
Müzik eğitiminin süreklilik isteyen bir uğraş olduğunu söyleyen Dizdar, “Yaklaşık iki yıldır belediye bünyesinde keman eğitmenliği yapıyorum. Enstrüman çalmak, keman çalmak çocuk psikolojisi ve zeka gelişimi açısından da çok önemli. Müzik yapmanın çocuklar üzerinde görünmeyen birçok etkisi var. Birçok öğrencimizle uzun bir yol almıştık. Keman eğitimine yeni başlayan öğrencilerim vardı. İşten atılmamla birlikte eğitimleri yarıda kalan çocuklar olumsuz etkilendiler. Benim işsiz kalmamın ötesinde öğrencilerimin eğitiminin yarıda kalması benim için çok daha önemli” dedi.
"SOSYAL FAALİYETLERE DARBE VURULDU"
Belediye Başkanı Mehmet Türkmen’in çalışmadıklarını öne sürerek işten attığı işçiler arasında yer alan Dizdar, “2019 yılında başlayan ‘çocuk orkestrası’ projemize 2020 yılındaki pandemi döneminde zorunlu olarak ara verilmişti. 2022 yılında aynı projeyle çalışmaları tekrar başlatan Kemalpaşa Belediyesinin bu projesi de işten atılmamla sona ermiş oldu. Diğer arkadaşlarım gibi ben de neden işten çıkarıldığımı bilmiyorum. Çalışmadığımız iddiasına kesinlikle katılmıyorum. Birisi işten çıkarılacaksa mutlaka bir nedeni olmalı ve net olarak açıklanması gerekiyor. Çocuklarla yaptığımız keman eğitimini nasıl ölçtüklerini bilmiyorum. Belediye eliyle yapılmış güzel bir işin sonlandırılmasına çok üzgünüm. Bu güzel işin sürdürülebilmesi için işimize dönüşün sağlanması gerekiyor” diye konuştu.
KÜTÜPHANEYE KİLİT VURULDU
Belediyenin daha önce kapattığı kütüphaneler dizisine de Ören Kütüphanesindeki tek görevli Yağmur Doğan’ın işten atılmasıyla tamamen kilit vurulmuş oldu. İşten çıkarıldığını 170 No’lu hattı arayarak öğrenen Doğan, “Belediyenin kapatılmayacağı yönünde açıklama yaptığını duyduk. Başkan Türkmen’e soruyorum. Kütüphaneler kapatılmayacaksa tek açık olan kütüphaneden ben neden işten çıkarıldım? Benim işten çıkarılmamla birlikte tek açık kalan kütüphane de kapatılmış oldu” dedi.
"SOSYAL FAALİYETLER SEKTEYE UĞRAYACAK"
Belediyenin, işten atmalarla sosyal faaliyetleri sekteye uğrattığını söyleyen Doğan şunları söyledi: “Bize daha önceden dershaneler, kreşler ve kütüphanelerin kapatılacağı bilgisi gelmişti. Sendikanın baskısıyla kapatılma yerine kısıtlamaya gidildi. Yine işten çıkarılanlar arasında dershanede görevli iki İngilizce öğretmeninin ikisi de işten çıkarıldı. Eğer bu faaliyetler devam edecekse demek ki yerimize başkaları alınacak. Birçok CHP’li belediye sosyal faaliyetleri artırırken, bizi asıl üzen CHP’li Kemalpaşa Belediyesinin sosyal-kültürel alanda faaliyetlerini hangi gerekçeyle olursa olsun sona erdirmesidir.”
SOSYAL BELEDİYECİLİK İSTİYORUZ
İşten atmalardan etkilenen öğrenci velileri de tepkilerini gazetemiz aracılığıyla dile getirdi. Çocuğu belediyenin açmış olduğu kurslardan yararlanan Aslı Baltacı, “Kurslarımızın tek tek kapatılarak hocalarımızın işten atıldığını öğrendik. Öğretmenlerimiz kadar biz de mağdur olduk. İşten çıkarılan öğretmenlerimizin işlerine geri alınmasını istiyoruz. Çocuklarımızın eğitiminin devam etmesini istiyoruz. Günümüz şartlarında özel kurslara çocuklarımızı göndermemiz mümkün olmuyor. Keman kursunun kapatılmasını istemiyoruz” dedi.
Keman kursunun kapatılması sonucu mağduriyet yaşayan Özlem Bayraktar da “Keman kursunun kapatılması bizi de öğretmenlerimiz kadar mağdur etti. Sosyal belediyecilik bizim kadar çocuklarımız açısından da çok önemli. Bir an önce yaşanan yanlıştan dönülmesini bekliyoruz” dedi.
İŞTEN ATMALAR YAYGINLAŞTI
31 Mart yerel seçimlerinin ardından belediye iş kolunda birçok belediyede işçi çıkarmaların yaşandığını söyleyen Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube Sekreteri Uğur Nazlıoğlu, “İzmir Büyükşehir Belediyesi ile başlayan işten atmalar Çiğli, Bayraklı ve Menemen Belediyeleriyle devam etti. Sadece İzmir’de değil, birçok il ve ilçe belediyelerinde belediye emekçileri işten atıldı. Belediye başkanlarının ekonomik nedenlerle işten atma gerekçelerini anlarız fakat öyle tutarsız açıklamalarla karşı karşıyayız ki aynı partinin el değiştirdiği, istikrar olduğunu düşündüğümüz belediyelerde işten çıkışların oluyor olması ciddi çelişkileri beraberinde getiriyor” dedi.
SONUNA KADAR DİRENECEĞİZ
İşten atılan 127 arkadaşının uzun yıllardır kente hizmet eden işçilerden oluştuğunu söyleyen Nazlıoğlu, “Üç buçuk yıldır bu iş yerinde örgütlüyüz, toplu sözleşme imzaladık. Üyelerimizin refah düzeyini artırmaya çalışırken ekonomik nedenlerle işten çıkışların yapıldığı inandırıcı değil. Belediye yönetiminin kıdem ve ihbar tazminatını, yıllık izin parası ödeyeceklerini bilerek bu çıkışları yapmaları, bütçesel sorunun olmadığını gösteriyor. Ancak işçileri kendi planlamalarına göre işe alıp bu kentte dershane, kütüphane, kreş, sanat ve temizlik hizmeti veren arkadaşlarımızı işsizlikle sınıyorlar. Kemalpaşa’da işten atılan arkadaşlarımız işe dönene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.