09 Ağustos 2024 05:29

Yurdun dört bir yanı eylem alanı

İnsanca ücret, sendika, işe iade… Yolbulan, Befesa, Mersen ve Lezita’da işçilerin grevi sürerken, Polonez, Filidea, Esitaş ve belediyelerde işçiler direnmeye devam ediyor.

Fotoğraf: Hilal Tok/Evrensel

Paylaş

Türkiye’nin dört bir yanında, sendika hakkı, işe iade, insanca yaşanacak ücret ve çalışma koşulları talepleriyle işçiler direniyor. Yolbulan, Befesa, Mersen ve Lezita’da işçilerin grevi sürerken, Polonez, Filidea, Esitaş ve belediyelerde işçiler direnmeye devam ediyor. İşçiler yaz mevsiminin sıcak günlerine, polis müdahalelerine, patronların baskısına rağmen mücadelelerini kararlılıkla sürdüreceklerini söylüyor.

YOLBULAN

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde bulunan Yolbulan Metal fabrikasında Özçelik-İş üyesi işçiler, toplu sözleşmenin tıkanması sebebiyle 51 gündür grevde. Ücretlerin 20 bin lira düzeyinde olduğu Yolbulan Metal’de patronun yüzde 20 zamla ortalama 23 bin lira ücret teklifine karşı işçiler çıplak ücretlerin 30 bin lira olmasını istiyor. Özçelik-İş’te örgütlü 200 işçi için grev bir ilk.

BEFESA

Befasa işçilerinin direnişi.

İskenderun Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Befesa’da çalışan işçiler, üç yıl önce topluca Hak-İş’e bağlı Özçelik-İş’ten istifa ederek, DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş’e üye oldu. Befesa işçileri Özçelik-İş’ten; TİS’lerde yaşanan kayıpların karşılanmaması, TİS’lerin kendilerine sorulmadan imzalanması, sendika içi demokrasinin olmaması, iş yeri temsilciliğinin işletilmemesi, sendika şubesinin işçilerin sorunlarıyla ilgilenmemesi nedenleriyle istifa etmişlerdi. İşçilerin, Birleşik Metal-İş’e üye olmalarının ardından sendikanın başvurusu üzerine yetki tespit belgesi geldi ancak Özçelik-İş, Birleşik Metal-İş’in yetkisine itiraz etti. Yetki davası iki buçuk yılda anca çözüldü. Dava nedeniyle işçiler bu süre boyunca TİS imzalayamadıklarını ve asgari ücrete mahkum kaldıklarını söyledi. Açlık sınırı altında ücretlere mahkum olan işçilerin ücret mücadelesi ise 15’inci gününde sürüyor.

MERSEN

Mersen işçilerinin eylemi 100. gününde.

Gebze’deki Mersen işçileri de Birleşik Metal-İş’te örgütlendi ancak patron ne sendikayı tanınıyor ne de TİS imzalıyor.

61 işçinin çalıştığı fabrikada 2022 yılında çoğunluğu sağlayarak yetkiyi alan Birleşik Metal-İş Gebze 1 No’lu Şube, patronun toplu iş sözleşmesi masasına gelmesini beklerken şubat ayında 4 işçi işten atılmıştı. Fransız sermayeli Mersen önünde bekleyişini sürdüren işçiler, sendika haklarının tanınması ve toplu sözleşme imzalanması talebiyle grevlerinin 111’inci gününü geride bıraktı. İşçiler talepleri karşılanana kadar ve Mersen patronu TİS masasına oturana kadar direnişi sürdürmekte kararlı.

LEZİTA

İzmir’de bulunan Abalıoğlu Lezita fabrikasında çalışan işçiler tüm engellere rağmen verdikleri mücadele ile sendikalaştı. Öz Gıda-İş’in Lezita’da yetki almasına rağmen patron toplu sözleşme masasına oturmadı. İşçiler sendika haklarının tanınması ve toplu sözleşme imzalanması talebiyle grevde. 156 günlük direniş boyunca işçiler pek çok hak gasbı, baskı ve grev kırıcılığı ile karşı karşıya kaldı. Abalıoğlu, grevdeki işçilerin direnişini kırmak için Turgutlu’ya Hindistanlı işçileri yerleştirerek, modern köle ticaretine imza attı; 50’ye yakın Hindistanlı işçiye işbaşı yaptırdı. Fabrika etrafını dikenli teller ve tır dorseleri ile kapatan firma, grev alanını daraltmaya çalıştı. İşçiler anayasal haklarını kullandıkları için jandarma müdahalesine maruz kaldı, darbedildi, gözaltına alındı.

İŞÇİLER SENDİKA HAKLARI İÇİN DİRENİYOR

İstanbul Çatalca’da bulunan 350 civarında işçinin çalıştığı Polonez’de Tekgıda-İş’te örgütlenen 135 işçi işten çıkarıldı. İşçiler, fabrika önünde sendika hakları ve işe iadeleri için mücadele ederken, polisin biber gazlı müdahalesine maruz kaldı.

Lezita örneğindeki gibi burada da patron, direnişi kırmak için yevmiyeli işçi getirdi. Fabrika önüne polis barikat çekip işçileri küçük bir alana sıkıştırdı. Polis müdahaleleri karşısında işçiler Çatalca Kaymakamlığına yürümüş ancak Kaymak işçilere “Şov yapıyorsunuz” demişti.

FİLİDEA

Tek bir sendikanın dahi örgütlü olmadığı Denizli’de Filidea Tekstil’de çalışma koşulları ve ücretlerin iyileştirilmesi için TEKSİF’te örgütlenen işçilerden 2’si işten atıldı. 6 Haziran’da başlayan direniş devam ederken, işçilere dayanışma ziyaretleri de sürüyor.

ESİTAŞ

Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde bulunan Arteche’de (Esitaş Elektrik), Birleşik Metal-İş Gebze 1 No’lu Şubede örgütlenen işçiler, geçen yıl şubat ayında yetki belgesini aldı. Patron ile sendikaları aracılığıyla masaya oturan işçiler, taleplerinin karşılanmadığı ve üç temsilcinin görevden alınarak işten atıldığı için fabrika önünde eylem yaptı. Bunun üzerine 145 işçi işten atıldı. İşçilerin fabrika önünde başlattığı direniş 60’ıncı gününde. Direnişin 45’inci gününde 120 işçi haklarını almıştı, kalan işçilerin hak alma mücadelesi sürüyor.

BELEDİYE İŞÇİLERİ İŞE İADELERİNİ İSTİYOR

Yerel seçimlerin ardından AKP’nin, CHP’nin, MHP’nin yönettiği, Ceyhan, İzmir, Menemen, Tepebaşı, Çankırı, Altındağ, Çiğli, İpsala, Şehtikamil, Kemalpaşa belediyelerinde işçi kıyımı yaşandı. Belediye-İş ve Hizmet-İş’in örgütlü olduğu AKP’li Menemen’de, Belediye-İş üyeleri direniş başlatırken, Genel-İş’in örgütlü olduğu Çiğli ve Kemalpaşa ve AKP’li İpsala Belediyesinde de işçiler direnişe başladı. Çiğli Belediyesi işçileri direnişlerini Ankara’ya, CHP Genel Merkezi önüne taşıdı.

DEM Parti’nin kayyumdan aldığı Iğdır Belediyesinde de 200’ü aşkın işçi işten atıldı. Iğdır Belediyesi seçim öncesi ihtiyaç fazlası personel alımı yapıldığını açıklarken, Belediye-İş üyesi işçiler direnişe geçti.

Üç yıldır ücretlerini zamanında ve tek seferde alamayan Karşıyaka Belediyesi Kent AŞ işçileri de 3'gün iş bırakma eylemi yaptı.

Sayıştay daha önce İzmir Büyükşehir Belediyesinde emekçilere ödenen sosyal denge tazminatının yasal sınırın üzerine çıktığını, bunun kamu zararına neden olduğunu tespit etmişti. Ancak Tunç Soyer döneminde tazminatlar ödenmeye devam etti. Cemil Tugay ise bunu yasal sınıra çekmeye çalıştı. Emekçiler bir ayı aşkın süredir iş bırakma da dahil eylemler yapıyor. Gelinen aşamada, belediye yönetimi halihazırda 16 bin lira olan ödemelerde kesinti yapılmayacağını ancak iki yıllık sözleşme boyunca buna zam da yapılmayacağını teklif etti. Emekçiler eylemlerini sürdürüyor.

Dersim’de CHP’nin yönettiği Nazımiye Belediyesinde de 15 işçi 12 Temmuz’da işten atılmıştı. Belediye yönetimi işten atmaların gerekçesini işçi ücretlerini ödeyememesi ve personel gider oranlarının yüzde 40’ı aşması olarak göstermişti. İşçiler ise belediye önünde işe iade talebiyle direniyor. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İsrail Gazze'de iki okula saldırdı: 15 kişi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

İspanya'da Katalan siyasetçi Puigdemont, 7 yıl sonra ülkesine döndü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa