08 Ağustos 2024 23:11

TMMOB: MESEM çocuk işçiliğe uydurulan bir yasal kılıftır

MESEM’de çalıştırılan çocuk işçilere ve yaşanan iş cinayetlerine ilişkin açıklama yapan TMMOB, "MESEM çıraklık eğitimi değil, çocuk işçiliğe uydurulan bir yasal kılıftır” dedi.

Fotoğraf: Hilal Tok/Evrensel

Paylaş

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Çalışma Grubu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yürüttüğü Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) uygulamalarında çocuk işçilerin çalıştırılmasına ve yaşanan iş cinayetlerine ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamada, "MESEM kapsamı dışında da iş yerlerinde çocuk işçi çalıştırılmakta, çocuk işçi ölümleri meydana gelmektedir. Ancak MESEM çocuk işçiliğe uydurulan bir yasal kılıftır" denildi.

“İŞ YERLERİNDE ÇALIŞTIRILAN ÇOCUKLAR ÖLÜYOR”

MESEM adı altında iş yerlerinde çalıştırılan çocukların öldüğüne dikkat çekilen açıklamada, “Arda Tonbul, Ulaş Dumlu, Zekai Dikici, Ömer Çakar, Ömer Girgin, Murat Can Eryılmaz, Erol Can Yavuz, Alperen Enes Ural, MESEM adı altında çalıştırılırken son 1 yılda ölüme gönderilen çocuklardı. En son çocuk işçi ölüm haberi Konya'dan geldi; Konya Karapınar MESEM Öğrencisi Eren Dağ, çalıştığı sondaj firmasının Akören mevkisinde saat 20.00 sularında bir tarlada kuyu açmak için sondaj çalışması yapılırken elektrik akımına kapıldı Eren Dağ, doktorların müdahalesine rağmen kurtarılamadı, yaşamını yitirdi” denildi.

“MESEM'DEKİ UYGULAMA EĞİTİM DEĞİLDİR”

Açıklamada, “MESEM'de çocukları, gençleri hayata hazırlayan temel bilgiler, bilim, beceri, duyarlılık ve yeterliliklerin geliştirilmesi yoktur. Çocuk ve gençler bir makinenin dişlisi durumuna indirgenmekte, adına öğrenci denilse de işletmelerin işçisi olarak çalıştırılıp, ucuz işgücü olarak kullanılmaktadırlar. MESEM'deki uygulama eğitim değildir. Bu tam tersine, çocukları, gençleri daraltan bir durumdur. MEB'in görevi bu olamaz. Çocuk ve gençlerin her tür temel bilgi, bilim, beceri, duyarlılık yeterliliklerinin kazandırılması olmak zorundadır” ifadelerine yer verildi.

1 MİLYON 405 BİN ÇOCUK İŞÇİ

“MESEM, çırak kalfa yetiştirme adı altında çocuk işçi çalıştırmaktır. İşverenlere bedava işgücü sağlamaktır. Önceki Milli Eğitim Bakanı 24 Mayıs 2023 tarihinde yaptığı açıklamada MESEM öğrenci sayısının 1 milyon 405 bin olduğunu belirtmişti. Bu da göstermektedir ki; mesleki eğitim adı altında çocuk işçi çalıştırılan iş yerlerinin işverenleri adına işsizlik fonundan aylık 8 milyar TL’den fazla kaynak aktarımı yapılmaktadır” denilen açıklamada, çocuk işçiliği ya da MESEM'lere ısrarcı olma nedenlerinin arasında, yoksulluğun önemli bir rol oynadığı ifade edildi.

“ÇOCUK İŞÇİLİĞİNE SON VERİLSİN”

MESEM adı altında yürütülen çocuk işçiliğine son verilmesi çağrısında bulunan TMMOB, “Uygulamaya son verilinceye kadar, MESEM uygulaması yapılan iş yerleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerince çalışma koşulları, işçi sağlığı ve güvenliği açısından özel bir program çerçevesinde denetlenmeli, sonuçları kamuoyu ile paylaşılmalıdır” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Emek Partisi üyesi Bedi Karasu yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Medyaradar’dan, Turkuaz'ın erişim engeli kararına tepki: Hukuksuzluk

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa