09 Ağustos 2024 00:19
Son Güncellenme Tarihi: 09 Ağustos 2024 01:32

Ankara Altındağ'da katledilmiş halde onlarca köpek bulundu

Altındağ'da katledilmiş ve gömülü halde onlarca köpeğin cesedi bulundu. İlk incelemede bulunan gönüllü uzmanlar, ölümlerin üstünden çok geçmediğini, hayvanlarda işkence izleri olduğunu tespit etti.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

Niğde'de katledilmiş çok sayıda köpeğin bulunmasının ardından benzer bir katliamın Ankara'nın Altındağ ilçesinde yaşandığı belirtiliyor. Ankara Altındağ'da poşetler içinde ölü köpekler bulundu. Yapılan ihbar üzerine olay yerine avukatların gittiği, durumun kolluk kuvvetlerine ve savcıya bildirildiği öğrenildi. 

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Altındağ ilçesindeki barınağın yakınlarında hayvanların ölü bulunmasına ilişkin soruşturma başlattı.

Başsavcılığın yürüttüğü soruşturma kapsamında ifadesi alınan Altındağ Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü E.Ç, sahipsiz hayvanlara yönelik çalışmalarının 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu uyarınca yapıldığını belirtti.

E.Ç, "Hayvanlar, farklı zamanlarda alınmış olup, sadece köpek olmayıp, kedi ve küçükbaş hayvan ölüsü de olay yerinde bulunmaktadır. Ölü hayvanların alındığına dair fotoğraflar elimizde mevcut olup delil olarak dosyaya sunmak istiyorum" şeklinde beyanda bulundu.

Geçici bakımevindeki bütün işlemlerin yasalara uygun olduğunu savunan E.Ç, söz konusu hayvanların sahipsiz olduğunu, yapılacak işlemlerin yerel yönetimlerin sorumluluğunda bulunduğunu kaydetti.

E.Ç, belediyenin her türlü hayvan ölüsü ve atığını şikayet üzerine alarak usulüne uygun şekilde bertaraf ettiğini belirtti.

Soruşturma kapsamında ifade alma ve delil toplama işlemlerinin sürdüğü öğrenildi.

NELER YAŞANDI?

Bölgeye giden ve ilk incelemede bulunan gönüllü uzmanlar, yaraların ölümlerin üstünden çok geçmediğini gösterdiğini, hayvanlarda işkence izleri olduğunu ifade etti. Açık alana bırakılan cesetlerin halk sağlığını tehdit ettiği de vurgulandı.

 

 

Adli otopsi yapılması ve sorumluların hesap vermesi çağrısı yapıldı.

 

 

DEM Parti Milletvekili Perihan Koca yaptığı açıklamada "Niğde Belediyesi’nden sonra şimdi de Ankara Altındağ Belediyesi’nde toplu hayvan mezarları açıldığı ve köpeklerin katledildiği iddiası var. İddia üzerine hayvanseverler, hayvan hakları savunucuları saatlerdir Altındağ’da olay yerindeler, olay yerinde ölmüş hayvan kokusundan durulmadığını aktarıyorlar, katledilmiş gömülü köpeklerin cesetlerini tanıklıkları ile teyit ediyorlar. Bu feryat yaşatmak için, verilen bu mücadele yaşam mücadelesi” dedi.

Gazeteci Umut Taştan'ın sosyal medya hesabından yayımladığı görüntülerde, Altındağ Barınağının arkasındaki alana gidenler katledilen onlarca köpek bedeni bulduklarını aktarıyor. Taştan, "Avukatlar şu anda o bölgeye geçiyor. Onların aktardığına göre, her barınağın etrafında mezarlık oluyor, ayrıca bu bölgede mezbaha da var" diye belirtti.

Görüntüler paylaşan Taştan, "Ne yazık ki alandan çekilen görüntüler katliamı doğrular nitelikte" yazdı, hayvan hakları savunucularının "Bu çektiklerimiz çukurdan fışkıranlar, yasaklı ırklar. İleride neler var bilemiyoruz" dediğini aktardı.

 

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden (ABB) yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:  

"Altındağ Belediyesine bağlı olan barınakta yaşanan olay, Ankara Büyükşehir Belediyesinin sorumluluk alanında değildir. Barınağın Ankara Büyükşehir Belediyesine ait olmadığını ve yaşanan bu katliamın takipçisi olacağımızı kamuoyuna önemle duyururuz."

BELEDİYE İDDİALAR ASILSIZ DEDİ

Altındağ Belediyesi saatler sonra açıklama yaptı, "Katliam haberleri tamamen asılsız" dedi. Alanda güvenlik önlemleri alındı. Yaşam hakkı savunucuları ve gazeteciler bölgen uzaklaştırıldı.

“KATLİAMIN SORUMLULARI GEREKLİ CEZAYI ALMALIDIR”

Ankara Tabip Odası da Altındağ ilçesinde etrafı çitlerle kapalı bir alanda çok sayıda köpek cesedi bulunmasıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi;

“Altındağ Belediyesi'ne bağlı barınakta yetkililer ve hayvanseverler tarafından tespit edilen, uzuvları koparılmış ve parçalanmış hayvan cesetleri, yaşananın bir katliam olduğunu ortaya koymaktadır. Yaşamı savunan bir mesleğin mensupları olarak tüm canlıların yaşam hakkına sahip olduğuna inanıyoruz. Kamuoyu vicdanını yaralayan söz konusu katliamın sorumluları yargı önüne çıkarılmalı ve gerekli cezayı almalıdır. Merkezi ve yerel kamu otoriterleri harekete geçmelidir. Bizler; bu şiddete alışmayacağız ve kanıksamayacağız.”

NİĞDE'DE NE OLMUŞTU?

Sokak havvanlarının katledilmesinin önünü açan 17 maddelik Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’a yönelik tepkiler sürerken, AKP’li Niğde Belediyesinin barınaktaki köpekleri öldürülüp hayvan mezarlığına gömdüğü gündeme geldi. Ölü hayvanları görüntüleyen avukatlar ve hayvan hakları savunucuları belediyenin Veteriner İşleri Müdürü ile işlemi uyguladığı öne sürülen çalışanlar hakkında suç duyurusunda bulundu.

Ankara Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Tuğba Gürsoy, Niğde’de sokak hayvanlarının öldürülerek gömüldüğünü, biri barınağın yanında olmak üzere iki toplu mezar bulunduğunu ifade ederek, “Bunlardan birinin üstü açık. Yani günde ne kadar kedi- köpek toplanırsa öldürülüp atıldığına ilişkin bilgi gelmişti bize ve araştırmaya başladık. Bölgede yaşayan gönüllüler gizlenerek yaptıkları takip sonucunda gece yarısı, sabaha karşı kartonlarla, çuvallarla hayvan atıldığını fark ediyor” demişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Medyaradar’dan, Turkuaz'ın erişim engeli kararına tepki: Hukuksuzluk

SONRAKİ HABER

Mehmet Şimşek ve ekibi enflasyonu bilerek mi arttırdı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa