09 Ağustos 2024 09:45
Son Güncellenme Tarihi: 09 Ağustos 2024 21:06

Harb-İş üyesi işçiler emek nöbetinde: Emeğimizin karşılığını istiyoruz

Ek zam talepleri bastırılmak istenen Harb-İş üyesi işçiler, Eskişehir’de emek nöbeti başlattı. İşçiler, ücretlere zam ve vergide adalet talep etti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ücretlerinin eridiğini, vergi yükü altında ezildiklerini, geçinemediklerini belirten Harb-İş Eskişehir Şube üyesi işçiler, Eskişehir Ulus Anıtı önünde stant açarak üç günlük bir emek nöbetine başladı. Hükümetin uyguladığı politikalara tepki göstermek ve seslerini duyurmak için nöbete başladıklarını ifade eden işçiler, ücretlerinin yetersiz olduğunu, çalışma koşullarının zorlaştığını ve bu durumun artık dayanılmaz bir hale geldiğini dile getirdi.

İşçiler alana “İnsanca yaşam için kayda değer zam istiyoruz” ve “gelirde, vergide adalet” sloganlarının yazılı olduğu dövizleri yerleştirdi. Bu eylemin başlangıç olduğunu dile getiren işçiler, talepleri karşılanana kadar mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.

Stant önünde işçiler adına açıklama yapan Harb-İş Eskişehir Şube Başkanı Hasan Atak, kamu işçilerinin enflasyon altında ezildiğini, ücretlerde iyileştirme, vergide adalet ve sosyal haklarda düzenleme istediklerini ifade etti.

İŞÇİLER TOPLANTI DÜZENLEDİ

Harb-İş üyesi Hava İkmal işçileri emek nöbeti kapsamında bir toplantı düzenledi. İşçilerin soru ve önerileriyle katıldığı toplantıya "geçinemiyoruz" ve "enflasyon altında eziliyoruz" sözleri damga vurdu.

"ARADAN AYLAR GEÇTİ SÖZLER TUTULMADI"

Söz alan işçiler şunları dile getirdi: 

"Hakkımızın karşılığını alabilmek için mücadele edip hep beraber şube olarak  yola çıktık. Bugün bir haberde altyazı geçiyordu; önümüzdeki hafta geçinemiyoruz sloganı ile konfederasyonlar meydana iniyor yazıyordu. Biz nasıl bir yol izleyeceğiz. Bugünkü süreçte yine buraya geldik birlik olup en azından meydanlara inmeye başladık. Bu şekilde diğer şubeler olsun farklı çalışma grupları olsun herkesin bu yola baş koymasını sağlamak için toplanmış bulunuyoruz. Bunun devamını bizler ne gibi bir yol izleyeceğiz."

"25 yıllık bir işçinin aldığı ücretin 32 bin TL civarında. Yeni girenler 26 bin alıyor. Bizim derdimiz bunu kamuoyuna anlatmak."

"10 yıldır kamuda çalışan bekar bir işçiyim. Kirayı ödemekte zorlanıyorum. Biz bu ülkeye elimizden geldiğince katma değer üretmeye çalışıyoruz. Ülkemizin dövizini dışarı aktarmamak için çalışıyoruz. Fakat bu yaptığımız işin karşılığı olarak 26 bin lira alıyoruz. Bu şartlar altında geçinemediğimizi dile getirmek için burada toplandık. Sözler verildi. Aradan aylar geçmesine rağmen bu sorunlar neden hala sözler tutulmadı?"

"Özel sektörde çalışan bir kişinin 50 bin 60 bine çalıştığına şahit oldum. Ben 12 yıllık işçiyim 28 30 bin bandında, hatta senelik izne çıktığımızda asgari ücretin bile altına düştüğümüz bir ortamda mücadele vermeye çalışıyoruz. Diğer şubelere de sesleniyorum bir Eskişehir mi böyle çalışıyor. Bunlardan neden ses çıkmıyor neden bu kadar rahatlar?"

"Biz sahalara inmeye devam edeceğiz. Genel Merkez bize verdiği sözleri tutmadı. Bizim bu sorunumuz sadece geçinememe sıkıntısı değil, bu fabrikalar savunma sanayinin bel kemiği. Savunma işçisi için çok zor şartlar." 

"EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI VERİN"

"Aldığımız maaş 30 bin civarında. 15 bin kira ödeyerek çocuklarımıza nasıl bir gelecek sunacağız. Bunu merak ediyorum. Türk-İş protokolde almış olduğu hiçbir şeyden bizi faydalandırmadı. Dİğer sözleşmesi Ocak ayında olan insanlarla beraber sözleşme masasına oturamıyoruz. Şuan mağdur durumdayız. TÜRK-İŞ'e ve hükümete sesleniyorum; emeğimizin karşılığını versinler"

Harb-İş Eskişehir Şube Başkanı Hasan Atak genel merkezin işçileri aldatmaya çalıştığını belirterek "Yüzde yüzün üzerinde iyileşme yapılmadan masaya oturulmasını öngörmüyoruz ya da talep etmiyoruz. Türk-İş'in ya da diğer sendikaların atanmış genel merkez yöneticilerinin de şu yaptığının büyük bir aldatmaca olduğunu düşünüyoruz; bizi örneğin önümüzdeki hafta toplantıya çağırıyorlar, toplantıda sadece Türk-İş başkanlar kurulunda alınan kararlardan bir tanesini yürürlüğe koyuyorlar o da vergide adalet ya da vergide düzeltme. Bunu ben daha önce 'cambaza bak cambaza' şeklinde ifade etmiştim. Türkiye'deki emekçi arkadaşlar maalesef aldatılıyor" dedi. (Eskişehir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

ABD F-22 Raptor uçaklarını Ortadoğu'ya konuşlandırdı

SONRAKİ HABER

Amsterdam'da düzenlenen Filistin protestosunda gözaltına alınan 7 kişi tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa