09 Ağustos 2024 11:54

Olimpik yüzücüler Sen Nehrindeki bakterilerden korunmak için kutu kola içiyor

Paris 2024'ün başlangıcından bu yana tartışılan Sen Nehrindeki kirlilik için olimpik yüzücülerden ilginç ve blilimsel olmayan bir önlem: Kutu kola içmek.

Fotoğraf: Aytaç Ünal/AA

Paylaş

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nın başlangıcından bu yana tartılmaya devam edilen Sen Nehrindeki kirlilik için olimpik yüzücüler ilginç bir önlem alıyor. Kirli sularında yarışırken hastalanmak istemeyen yüzücüler kutu kola içmenin işe yarayacağını düşünüyor.

Uzmanlar kolanın enfeksiyonlarla savaşamayacağını söylese de yüzücüler bu alışılmadık ve bilimsel olmayan çözümün kendilerine iyi geldiğini söylüyor. The Wall Street Journal'a konuşan üç ayrı takımın sporcularına göre, en iyi yüzücüler enfeksiyonu önlemek için bu maddeye güveniyor.

Avustralya Takımı'ndan Moesha Johnson, "Coca-Cola efsanesi doğrudur" derken, "İçimizdeki herhangi bir şeyi dışarı atmaya çalışmak için genellikle yarışma sonrasında bir Coca-Cola içeriz" ifadelerini kullanıyor.

ABD, Yeni Zelanda ve İtalya'dan yüzücülerin de kullandığı bu strateji, popüler olsa bile bilimsel olarak sağlam olmayabilir.

Amerikan Gastroenteroloji Derneği Başkanı Dr. Maria Abreu, Journal'a yaptığı açıklamada kolanın sağlıklı bir mideye göre daha az asidik olduğunu, yani enfeksiyonla savaşma gücü katmayacağını söylüyor.

Paris'in kalbinden geçen nehir, kanalizasyon akıntısı ve kimyasal kirleticiler de dahil olmak üzere kirlilikle boğuşuyor. Sen Nehri, yüzmek için kabul edilebilir sağlık standartlarının oldukça altında. Fransa hükümeti nehrin yüzmeye uygun hale gelebilmesi için yaklaşık 1.4 milyon avroluk bir temizlik çalışması ve altyapı iyileştirmesi yapsa da çabaları şimdilik karşılık bulmuş değil.

Oyunların başlangıcından bu yana birçok defa spor müsabakaları ertelenirken, nehir de antrenmanlara kapatılmıştı. Uzun süren yağışlar Sen Nehrini standartların altında bir seviyeye çekmiş olsa da 30 Temmuz'daki triatlon için sonunda bulanık sulara atlamıştı.

Su kalitesi ile ilgili endişeler devam ederken, olimpik yüzücüler tuhaf bir çare gibi görünen kola içmeyi tercih ediyor. (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Amsterdam'da düzenlenen Filistin protestosunda gözaltına alınan 7 kişi tutuklandı

SONRAKİ HABER

Türkiye’de 6.5 milyon çocuk şiddetli yoksulluk içinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa