09 Ağustos 2024 14:55

Haber-Sen üyesi PTT emekçileri çalışma koşullarının düzeltilmesini istedi

Haber-Sen üyesi PTT emekçileri, artarak devam eden ve çözülmeyen sorunları için Bayraklı Posta Dağıtım Merkezi önünde eylem yaptı. Emekçiler, ağır iş yükü ve kötü çalışma koşullarından yakındı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

KESK’e bağlı Haber-Sen, PTT AŞ emekçilerinin yıllardır yaşadıkları sorunları tekrar dile getirmek için Bayraklı Posta Dağıtım Merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın metnini emekçiler adına Haber-Sen 6 No’lu Şube Başkanı Memduh Tunç okudu.

Basın açıklamasında geçen yıl iş yerinde posta dağıtımı sırasında güneş çarpmasından kaynaklı hayatını kaybeden Berran Kırmızıgül de anıldı. Hayatını kaybeden Behram Kırmızıgül’ün babası da basın açıklamasına katıldı.

“TALEPLERİMİZİN YERİNE GETİRİLMESİNİ İSTİYORUZ”

Sözlerine defalarca sorunlarını anlattıklarını ve çözüm önerilerini büyük gayretlerle meclis gündemine taşıdıklarını ifade ederek başlayan Tunç, “Fakat ne yazık ki bu çabalarımız iktidar partisi AKP ve ortağı MHP’nin engellemesi sonucunda yine çözümsüz kaldığını kamuoyuna duyurmak istiyoruz” dedi.

Ardından taleplerini sıralayan Tunç

Bir an önce kadrolu memur alımı yapılmalı veya mevcut taşeron emekçiler arasından şartları uygun olanlar için sınav açılmalı ve hak edenler kadroya alınmalıdır.

İş barışını zedeleyen idari hizmet sözleşmeli, 399/2 KHK'ya tabi ve firma personeli ayrımı ortadan kaldırılmalıdır.

Can alıcı sorunlardan biri olan PTT de artık angarya haline gelen cumartesi zorunlu çalıştırılmasının kaldırılması konusunda sendikamızın girişimleri ile başlatılan dilekçe çalısması idarenin yer değiştirme tehdidi ile boşa düşürülmeye çalışılmaktadır. Bu kabul edilemez bir dayatmadır. .

PTT’nin son yıllarda en sık başvurduğu yöntem ise hakkını arayan, başta sendika yöneticilerimiz ve üyelerimiz olmak üzere diğer tüm personelin en ufak bir hak arayışını sürgünle cezalandırma uygulamasıdır. Adeta kendini kanun yerine koyan Başmüdürlükler emekçinin özel hayatını altüst eden uygulamaları sıradan hale getirmişlerdir. Bu durumun son bulması gerekir.

Şubelerde tek kişi çalıştırma uygulaması derhal son bulmalıdır.

Ay geçmiyor ki PTT şubelerinde çalışan emekçilere yönelik bir saldırı gerçekleşmesin. En son Erzurum'da 5 Ağustos 2024 tarihinde PTT emekçilerine yönelik fiziki saldırı gerçekleşmiş, saldırgan elini kolunu sallayarak gitmiştir. Şubelere güvenlik görevlisi istiyoruz.

Yine yargıya taşıdığımız 399/2 KHK statüsünde çalışan personelin görevde yükselme talebinin yerine getirilmemesi tamamen ayrımcı bir uygulamadır.

PTT’nin bankalar ile yaptığı hatalı anlaşmaların cezası dağıtıcılara kesilemez.

Kamu emekçileri bırakın toplu sözleşme zammını Türkiye tarihinde ilk kez enflasyon farkını dahi yüzde 25 olması gerekirken yüzde 19,3 olarak almıştır. Bizler cebimizdeki parayı kendi elimizle işverene verdik. Bunun sorumlusu görevini yapmayan Memur- Sen'dir. Özellikle son yıllarda gerçeklesen olağanüstü enflasyon rakamları karşısında açlık sınırına yakın ücret ile yaşamak zorunda kalan PTT emekçilerinin 2023 yılı toplu sözleşmesinde ‘üzerinde çalışma’ sözü verilen ama 1 yıldan fazladır yapılmayan 3600 ek gösterge talebi ve maaş skalalarının yeniden düzenlenmesi gündeme alınmalı ve insanca bir yasam için gerekli ekonomik koşullar sağlanmalıdır.

Çalışanlar arasında eşitsizliğe ve ayrımcılığa neden olan performans sistemindeki haksızlık son bulsun. Bütün emekçilere ayrımsız eşit işe eşit ücret verilsin.

Ziraat Bankası ile yapılan maaş promosyon anlaşmasının günümüz gerçekliği ile alakası kalmamıştır. Derhal güncellenmeli ve hak kaybı giderilmelidir.

183 yıllık kurumumuzun liyakatsiz atamalar yüzünden düştüğü durum içler acısıdır. Merkezde şef veya veznedar kadrosu varken yandaş sendika üyeleri vekâletten müdürlük görevi yürütmektedir. Yine hiç ihtiyaç olmadığı halde Başmüdürlük yardımcılarının sayısı olağanüstü derecede şişirilmiş yandaş sendikacıların oradan nemalanmasını sağlamıştır. 5 yılını doldurmadan görevden alınan bir yönetim kurulu üyesine 36 maaş miktarında tazminat ödenmektedir. Yine PTT’nin Varlık Fonu kapsamına alınması ile usulsüzlükler katbekat artmıştır. Bir an önce kurumda yaşanan bu usulsüzlüklerin son bulması gerekmektedir.

Dağıtıcı personele yönelik sayı dayatmasından ve teslim adeti ısrarından vazgeçilmesi acil talebimizdir. Sayı dayatması değil, yeterli personel istiyoruz.

“PTT YÖNETİMİNİ ÖNLEM ALMAYA ÇAĞIRIYORUZ”

Sözlerine hayatını kaybeden Berran Kırmızıgül’ü anarak devam eden Tunç, “Bir yıl önce 11 Ağustos 2023 tarihinde dağıtıcı arkadaşımız Berran KIRMIZIGUL aşırı sıcakta dağıtım yaptığı esnada fenalaşmış ve hayatını kaybetmişti. Bu vesile ile arkadaşımızı tekrar rahmetle anıyoruz” dedi. Benzeri acılar yaşanmasın diye PTT yönetimini önlem almaya davet eden Tunç, son olarak “Haber-Sen olarak PTT emekçilerinin insanca yasam mücadelesini gündemde tutmaya, PTT yönetimini önlemler almaya çözüm üretmeye çağırmaya devam edeceğiz” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İktidarın sopası 3 kurum: BİK, RTÜK, BTK…

SONRAKİ HABER

Asfalt çalışmasında greyderin altında kalan işçi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa