09 Ağustos 2024 17:37

Rusya’nın sınır bölgesi Kursk'ta durum "federal acil" seviyeye yükseltildi 

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, Rus ve Ukrayna askeri güçleri arasında yaşanan şiddetli çatışmalar nedeniyle Kursk bölgesindeki durumun "federal acil" seviyeye yükseltildiğini bildirdi.

Fotoğraf: Rusya Savunma Bakanlığı

Paylaş

Ukrayna ordusunun Rusya'nın topraklarındaki Kursk'a 6 Ağustos'ta saldırmasının ardından başlayan çatışmalar sürüyor.

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan şiddetli çatışmalar nedeniyle Kursk bölgesindeki durumun "federal acil" seviyeye yükseltildiğini bildirdi.

Kursk bölgesinin Vali Vekili Aleksey Smirnov nölgede sivillerin tahliyesinin sürdüğünü belirterek "Tahliye olanlara yardım sağlama sistemi oluşturuldu." dedi.

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada "Merkez Askeri Grubuna bağlı birlikler ve çatışma bölgesine gelen ek birlikler, Kursk yönünde uçaklar ve topçular ile düşmanın ilerleme girişimlerini engellendi. Ukrayna ordusu son günde 280'den fazla askerini ve 27 zırhlı aracını kaybetti." ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, Kursk bölgesinde 6 Ağustos'ta başlayan çatışmalarda Ukrayna ordusunun 945 askerini ve 102 zırhlı aracını kaybettiği öne sürüldü.

6 Ağustos'ta Ukrayna askerlerinin tanklar ve muharebe araçlarıyla Rusya’nın sınır bölgelerinden Kursk’a girerek saldırı başlattığı bildirilmiş, Ukrayna askerlerinin Rusya’nın 10 kilometre kadar içine girdikleri yoğun çatışmaların yaşandığı kaydedilmişti. 4 kişinin hayatını kaybettiği, 30'dan fazla kişinin yaralandığı bölgede 7 Ağustos'ta çatışmalar nedeniyle "bölgesel" seviyede acil durum ilan edilmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Kursk’ta yaşananlara ilişkin “büyük bir provokasyon” olarak tarif etmişti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy 8 Ağustos'ta "Ukraynalılar hedeflerine nasıl ulaşacaklarını biliyorlar. Savaşta hedeflere ulaşmayı ise biz seçmedik. Rusya topraklarımıza savaşı getirdi ve bunu kendisi de hissetmeli. Kurs'ta olanların nedeni Rusya'nın saldırganlığıdır"" açıklaması yapmıştı.

PENTAGON'DAN "UKRAYNA'NIN SALDIRISI GERİLİMİ ARTIRMIYOR" SAVUNMASI

Öte yandan ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Ukrayna ordusunun Rusya'nın Kursk bölgesine başlattığı saldırıların bölgedeki gerilimi tırmandırmadığını savundu. Bakanlığın Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ukrayna'nın, "kendini savunmak için" Kursk'ta harekete geçtiğini, saldırıların bölgedeki gerilimi artırmadığını ileri süren Singh, ABD'nin uzun menzilli saldırıları desteklemediğini, Ukrayna'nın, Kursk'taki saldırılarının daha çok çapraz ateş olduğunu ve bunun ABD politikalarıyla ters düşmediğini söyledi.

İTALYA: ATEŞKES OLASILIĞINI GİDEREK UZAKLAŞTIRIR

Kiev'i desteklemekten yana tavrını sürdüren Giorgia Meloni liderliğindeki sağ koalisyon iktidarının savunma bakanı İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto, Ukrayna ordusunun Rusya'nın Kursk bölgesine başlattığı saldırının ateşkes olasılığını daha da uzaklaştıracağı açıklaması yaptı. Crosetto, "Radio Anchio" isimli bir İtalyan radyo kanalına yaptığı açıklamada "Hiçbir ülke, başka bir ülkeyi işgal etmemeli ve bu durumda da bu çizgiyi korumalıyız. Amacımız, Rus saldırısının sona ermesi ve uluslararası hukuk kurallarının yeniden tesis edilmesi gerektiğini söylemektir, çatışmanın daha da şiddetlenmesini ve Rusya topraklarına yayılmasını görmek değil. Bu, Rusya'nın Ukrayna cephesinde daha da kötüleşmesine neden olacak ve dolayısıyla bir barış yolu için ön koşul olan ateşkes olasılığını giderek daha da uzaklaştıracak." diye konuştu.

Crosetto, İtalya'nın Ukrayna'ya verdiği silahların savunma amaçlı olduğunu savunmasında bulundu. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Dijital Mecralar Komisyonu 16 Ağustos'ta toplanacak

SONRAKİ HABER

CHP’li Karasu’dan Bakanlığa: Kaza yapan otobüs U-ETDS sistemine kayıtlı mıdır?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa