10 Ağustos 2024 07:08

Ekmek bulamayan termal otel yesin: ‘Emekliler yılında’ emeklimiz ‘yaşadı’ (!)

Şimşek programıyla milyonlarca emekliyi 12 bin 500 liraya mahkum eden iktidar, emekliler için dalga geçer gibi bir ‘indirim müjdesi’ duyurdu.

Görsel: Evrensel, Fotoğraf: AA

Paylaş

Gözde TÜZER

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2024’ü “emekliler yılı” ilan edince 26 Ocak 2024’te emeklilere yönelik birçok ‘hizmet gerçekleştirileceği’ açıklanmıştı. 4 Mart 2024’teki kabine toplantısı sonrası ise emekli aylıklarına zamlara ilişkin, “En düşüğü 10 bin lira olan emekli maaşı yeterli değil. Peki, emekli maaşlarını arzu ettiğimiz düzeye nasıl yükselteceğiz? Devlet ve millet olarak daha fazla çalışacak, emeklilerimize hak ettikleri parayı vereceğiz” ifadelerini kullandı.

9 Ağustos’ta iktidar medyası Sabah’ta bir haber yayımlandı. “16 milyon emekli için indirim kampanyası! Otelden şarküteriye, beyaz eşyadan terziye...” denilen haberde “Sosyal Güvenlik Kurumu, 16 milyon emeklinin yüzünü güldürecek büyük bir kampanya düzenledi. 5 bin 500’den fazla işletme ile yapılan anlaşmalar sayesinde emekliler; otelden şarküteriye, beyaz eşyadan terziye, gözlükten işitme cihazına kadar birçok farklı alanda indirimlerden yararlanma fırsatı bulacak” ifadelerine yer verildi.

İKTİDAR SİTE AÇTI: EMEKLİLER.GOV.TR

İktidar, açlık sınırının altında aylık alan emekliler ile adeta dalga geçercesine ‘indirimli’ ürün ve hizmet satıldığını açıkladı. “Emekliler.gov.tr” adresinden duyurulan ve sürekli güncellenen ‘fırsatlar’ ile açlık sınırının altında ücret alan milyonlarca emekliye otellerde, giyimde, ulaşımda cüzi indirimler uygulanacak.

Emekliler, yaşadıkları illerde hangi işletmelerin, ne oranda indirim sağladığını ‘emekliler.gov.tr’ adresinden görebiliyor.

1610 TL’YE ŞORT, 1968 TL’YE KONAKLAMA

Şimdi tüm bu bilgilerden sonra 12 bin 500 TL alan bir emeklinin bu indirimlerden nasıl faydalanacağına ve neler yapabileceğine bakalım. Antalya’da yaşayan bir emeklinin Yalova’daki bir termal otelde 2 gece geçireceğini varsayalım.

Eh, yaz geldi, bizim emeklimiz tatil için iki parça kıyafet almasın mı? Sarar giyim mağazaları emeklilere yüzde 30 indirim uyguluyor. Sarar giyim internet sitesinde bir tişört 2400 lira, emekliye indirimli fiyatı 1680 lira. Bir şort fiyatı 2 bin 300 TL’den başlıyor. Emekli bu şortu 1610 TL’ye alabiliyor.

Şort-tişört alan emeklimiz bu yaz döneminde tatile gidecek elbette. Sosyal Güvelik Kurumu (SGK) bunu da düşünmüş, termal otellerle anlaşma yapmış ve indirim avantajını yüzde 50’ye çıkarmış. Yalova SGK’sinin yüzde 30 indirimle anlaşma yaptığı Black Bird Thermal Hotel’de oda ve kahvaltı dahil 1 gece en ucuz konaklama 2812 TL. Bizim emeklimiz aldığı indirimle geceliği 1968 TL’ye kalabiliyor. Ancak emeklimiz burada kalmak istemezse Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesindeki Kredi Yurtlar Kurumuna bağlı yurtlarda 2024 yılı yaz döneminde 1 ay süresince emekliler ücretsiz konaklama yapabiliyor. Yer bulabilirse!

THY’NİN TEK YÖN BİLETİ 2130 LİRA

Konaklamayı ayarlayınca bir de yol parasını düşünmek lazım. “Türkiye Yüzyılı emektarları” projesi kapsamında Türk Hava Yolları (THY) 60 yaş üzeri emekliler için yurt içi ve yurt dışı uçuşlarda yüzde 15 indirim uyguluyor. THY’nin Antalya-İstanbul uçuşu 2506 TL. Bu durumda emeklimiz bileti 2130 TL’ye alabiliyor. Otobüs yolcu biletlerinde mevcut ücret tarifesi üzerinden emeklilere özel yüzde 20 indirim sağlanıyor. İstanbul’dan Bursa Orhangazi’ye otobüs bileti 350 TL. Bu durumda da emeklimiz 280 TL’ye biletini alabiliyor. Bu arada TCDD de tüm emeklilere 31 Aralık 2024 tarihine kadar YHT, ana hat ve bölgesel trenlerde de yüzde 10 indirim uyguluyor.

DÜĞÜN ZAMANI: 80 BİN LİRALIK SALON 68 BİN TL

Yaz demek düğün demek. SGK bunu düşünmüş ve çocuklarına düğün yapmak isteyen emekliler için anlaşmalar imzalamış. Eskişehir SGK’nin Umutoğlu Düğün Salonu ile yaptığı anlaşmaya göre indirim oranı yüzde 15. İnternetteki bilgilere göre salonun başlangıç fiyatı 80 bin ile 100 bin TL arasında değişiyor. En ucuzundan olsa emeklimiz, çocuğu için 68 bin TL’ye salonu tutabiliyor.

Düğünden sonra emeklimiz çocuğuna mobilya almayacak mı? SGK bunu da düşünmüş. Erzincan SGK İstikbal Karabulut Mobilya ile yüzde 10’luk bir indirim anlaşması imzalamış. İstikbal’de en ucuz koltuk takımı (3’lü koltuk ve tek berjer) 15 bin 786 TL. Emeklimiz işte bunu 14 bin 207.4 TL’ye alabilecek.

Düğünden sonra rahat etsin bizim emeklimiz. İşbir Yatak’ta emeklilere alışverişlerinde yüzde 20 net indirim sağlıyor. Yıllarca aynı yatakta yatmış; bacakları, sırtı, beli ağrıyan emeklimiz kendine bir yatak almasın mı yani? İşbir Yatak’ın internet sitesinde yer alan Alissa ergonomik paket yaylı yatak 12 bin 147 TL olarak görünüyor. Emeklimiz bu yatağı 9 bin 717.6 TL’ye alabilir.

SİNEMADAN SONRA PİLAV ÜSTÜ KURU YAKLAŞIK 400 TL

Bizim emeklimiz sinemaya da gitmeyi çok seviyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, emeklilere özel sinema biletlerinde yüzde 40 indirim uyguluyor. Ortalama bilet fiyatlarının 200 TL olduğu göz önüne alınınca emeklimiz bunu da 120 TL’ye alabiliyor.

Sinemadan çıkınca karnı acıkan emeklimiz bir pilav üstü kuru yemek istiyor. İstanbul SGK’nin Fasuli Restaurant’la yaptığı anlaşmada emeklimiz yüzde 10 indirim alabiliyor. İnternetteki yemek siparişi sitelerinde ekmekle beraber bir porsiyon kuru fasulye 198, pilav ise 98 TL. Bu durumda emeklimiz 178.2 TL’ye fasulye, 88.2 TL’ye de pilav yiyebiliyor, yani kuru pilav 266.4 TL’ye denk geliyor.

Yaş ilerledikçe gözler bozuluyor, görmemeye başlıyor. Emeklilerimizdeki en büyük pay gözlük harcamalarına gidiyor. SGK her ne kadar gözlüğün bir kısmını karşılasa da ikili camlarda fiyatlar 7 bin TL civarında. Giresun SGK’nin 1. Temmuz 2024- 31 Ağustos 2024 tarihleri arasında Giresun Hakan Optik’le yaptığı anlaşma yüzde 20 indirim. Ancak bu indirimin nasıl uygulanacağı bilinmiyor. 

Bununla beraber emeklimiz için Türk Telekom, TTNET yüzde 10, Aras Kargo’yla kargo gönderimlerinde yüzde 15, emeklilere özel sosyal tesislerde, Türk-İş’e bağlı Tesİş’te yüzde 30, Türk Metal’de yüzde 40, Koop-İş’te yüzde 30 indirim sağlanıyor. SGK 15 bankayla da anlaşma imzaladı. Bankalar emeklilerimize özel indirim ve ayrıcalıklar yapıyor.

Tabii ayda 12 bin 500 TL kazanan emeklimizin tüm bunları nasıl gerçekleştireceği bilinmiyor.

İKİ GECELİK TATİL İÇİN ULAŞIM VE KONAKLAMA MASRAFI: 12 BİN 276 LİRA

Antalya’da yaşayan ve Yalova’da iki gece geçirmek isteyen emeklinin sadece konaklama, ulaşım ve yemek masrafı en az 12 bin 276 lira. Emeklimiz otelden dışarı çıkmıyor, iki akşam yalnızca kuru fasulye pilav yiyor. Bir de İstanbul’dan Yalova’ya ulaşım eklenince ayırması gereken bütçe 12 bin 500 lirayı rahatlıkla geçiyor.

ÖNCEKİ HABER

KLS'de kapı önü direnişi sonlandırıldı, yasal mücadele sürecek

SONRAKİ HABER

İnşaatta çöken iskelenin altında kalan 3 işçi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa