10 Ağustos 2024 15:23

Hasandin Yaylası’nda madene karşı eylem: Yaylamızda maden ocağı istemiyoruz

Diyarbakır’ın Kulp ilçesine bağlı 12 köyü ve yüzlerce mezrayı olumsuz etkileyecek maden projesine karşı yurttaşlar eylem yaptı: “Yaylamızda maden ocağı istemiyoruz.”

Fotoğraf: Evrensel 

Paylaş

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde bulunan Hasandin Yaylası’nda, 12 köyü ve onlarca mezrayı olumsuz etkileyecek maden projesine karşı eylem düzenlendi. İstanbul Kulplular Derneği (KULP-DER) ve Pasûr Hasandin Yaylası Koruma Platformu öncülüğünde yapılan mitinge, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Türk Tabipleri Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası gibi emek, meslek örgütleri temsilcileri, çevre dernekleri, Diyarbakır ilçe belediyeleri eş başkanları ve yüzlerce yurttaş katıldı.

Mitingde, “Yaylamızda maden ocağı istemiyoruz” pankartı açılırken, “Hasandin’de madene geçit yok”, “Hasandin İliç olmasın” ve “Doğama dokunma” dövizleri taşındı. Miting sık sık “Bijî berxwedana Hasandin” sloganları atılırken miting halaylarla başladı.

Eylemde konuşan Diyarbakır Barosu Çevre Komisyonu Sekreteri Avukat Ahmet İnan, maden faaliyetleriyle su kaynaklarının kurutulduğunu söyledi. Madenlerin halkın geçim kaynağı olduğuna vurgu yapan İnan, madenin çevreye zarar vereceği uyarısında bulunarak şöyle devam etti: “Burada yaşam hakkımızı savunuyoruz. Talan projeleriyle kimse kadim topraklarından kopartılamaz. Halkımızın yaşam alanını yok edecek maden projesine geçit vermeyeceğiz.”

“SAHİP ÇIKMAK İÇİN BURADAYIZ”

Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu Eş Sözcüsü, Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren ise, “Pasûr’da nehirden balık ihtiyaçlarımızı karşılıyorduk, şimdi hiçbiri yok. O zaman yeterli ses çıkarılmadı. Artık bu talana izin vermeyeceğiz. Halk bir araya gelerek yaylasına sahip çıkıyor. Sadece kendi yaşam alanlarımıza değil, tüm canlıların yaşam alanına sahip çıkıyoruz. Burada yapılacak maden çalışmalarında kullanılan kimyasalların bütün Mezopotamya’ya dağılan Dicle Nehri’ni zehirleyeceğini biliyoruz. Geleceğimizi korumak için buradayız. Burayı ekonomik ranta kurban etmeyeceğiz. Bu bitkiler en büyük zenginliğimizdir. Biz sadece destek için değil sahip çıkmak için buradayız” dedi.

“BİRİLERİ ZENGİN OLSUN DİYE İNSANLARIN PERİŞAN OLMASINI KABUL ETMİYORUZ”

Köylülerden Ayten Ateş, “Burası yaşamımız. Burada dünyaya geldik. Anne, babamızın yerini kimseye vermeyeceğiz. Buraya maden girmesini istemiyoruz. Birileri zengin olsun diye 20 bin insanın perişan olmasını kabul etmiyoruz. Yaşamımızı, yaylamızı kimseye vermiyoruz. Bir kazma bile vurulmasını istemiyoruz” diye konuştu.

Son olarak konuşan İstanbul KULP-DER Başkanı İflahattin Aslan şunları kaydetti: “Bu maden projesinin yapılmasını istemiyoruz. Biz nerede olursak olalım, ruhumuz burada. Kim buna karşı bir adım atarsa onlarla birlikteyiz. Hasandin’i kurtarabiliriz.”

(Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kadına yönelik şiddet: Bir kadın öldü, iki kadın yaralandı

SONRAKİ HABER

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Instagram için 16 Ağustos'ta toplanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa