10 Ağustos 2024 17:37

Çukurova Havalimanı açıldı | 2 milyar 305 milyon liralık teşvik sağlandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, verilen teşvikler, köylüden alınan ve kamulaştırılan tarım arazileriyle gündemde olan Çukurova Uluslararası Havalimanı'nın açılışını yaptı.

Fotoğraf: Muhammed Selim Korkutata/AA

Paylaş

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, Çukurova Uluslararası Havalimanı'nın açılış töreninde konuştu.

Muhalefete yüklenen, "Havalimanımızı karalamak için kendilerini paralıyorlar" diyen Erdoğan, "Ülkenin kaynaklarıyla ilgili cümle kurulacaksa, eleştirilmesi gereken Çukurova Havalimanı değil, halkın parasını Paris'te har vurup harman savuran müsriflerdir. SGK'ya borç ödemeye, millete hizmet etmeye gelince kasada para yok. Paris'te keyif çatlamaya gelince paranın sınırı yok" ifadelerini kullandı. 

Erdoğan, Adana'daki Şakirpaşa Havalimanının da havaalanının eğitim merkezi olarak kullanılacağını söyledi.

Erdoğan havalimanıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Çukurova Havalimanı'mız yıllık 9 milyon yolcu kapasitesine sahip. Pistin uzunluğu 3 bin 500 metre. Havalimanımıza yatırım miktarı 608 milyon 500 bin eurodur.  Çukurova Uluslararası Havalimanı Çukurova'nın ticaret, turizm ve tarımsal üretimine katkılar yapacak, yaklaşık 3 bin kişinin istihdamına vesile olacaktır. Havalimanımızın Adana'ya mesafesi 35, Mersin'e mesafesi 49 kilometre.  Havalimanımız sanayi bölgelerinin ürünlerini dünyaya taşıyacak. Çukurova Havalimanı bölge ihracatına çarpan etkisi yapacak. Devletin bütçesinden tek kuruş harcamadan eserleri tamamladık.”

ŞAKİRPAŞA HAVALİMANI EĞİTİM MERKEZİ OLACAK

Erdoğan, “Şakirpaşa Havalimanı kapatılmayacak. Şakirpaşa Havaalanı artık eğitim merkezi olarak hizmet verecek” dedi.

Erdoğan, “Türkiye'nin en önemli havacılık yatırımları arasında gösterilen ve kamu kaynağı kullanmadan, yap-işlet-devret modeliyle yaklaşık 244,5 milyon euroluk yatırımla gerçekleştirilen havalimanından 25 yılda 297 milyon 100 bin euro kira bedeli elde edilecek” şeklinde konuştu.

İHALE BEDELİNİN BÜYÜK BÖLÜMÜ TEŞVİK OLARAK VERİLDİ

İlk ihalesi 2011 yılında yapılan ve yıllarca açılışı ertelenen Çukurova Uluslararası Havalimanı, 13 yıllık süreçte tam 9 ihale gördü, 6 farklı bakan değişti. Bu süreçte ihaleyi kazanan 3 firma iflas etti. Ancak sonunda Kozuva Grup, projeyi tamamlayarak havalimanının üst yapı inşaatını bitirdi.

Yeni havalimanının yapılması için Mersin’in Tarsus ilçesinde 8 milyon metrekarelik tarım arazisi köylülerden alınıp kamulaştırıldı. 2021 yılının Nisan ayında, Kozuva Grup bünyesindeki Favori Çukurova Havalimanı İşletmeciliği AŞ’ye, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2 milyar 305 milyon liralık bir teşvik sağlandı. Kozuva Grup, havalimanı yatırımına 155 milyon euro harcama taahhüdünde bulunurken, Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne (DHMİ) 25 yıllık işletme süresi için 297,1 milyon euro artı KDV ödeme sözü verdi.

2021 yılındaki euro kuru üzerinden yapılan hesaplamaya göre, Bakanlık tarafından Kozuva Grup’a verilen teşvik yaklaşık 235 milyon euroya denk geliyor. Yani Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun “25 yılda elde edeceğiz” dediği kira bedelinin büyük bir bölümü, zaten teşvik olarak Kozuva Grup’a önceden ödenmiş durumda.

"PARİS" ELEŞTİRİSİ

“Ülkenin kaynaklarıyla ilgili cümle kurulacaksa, eleştirilmesi gereken Çukurova Havalimanı değil, halkın parasını Paris'te har vurup harman savuran müsriflerdir” diyerek İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu ve CHP’li belediyeleri hedef alan Erdoğan “SGK'ya borç ödemeye millete hizmet etmeye gelince kasada para yok. Paris'te keyif çatmaya gelince paranın sınırı yok. Bunun takdirini de milletime bırakıyorum” ifadelerini kullandı.

İMAMOĞLU ELEŞTİRENLERİ ELEŞTİRDİ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2024 Olimpiyat Oyunları'nı Paris'te takip etmesi nedeniyle gelen eleştirilere KİPTAŞ'ın Kartal'daki temel atma töreninde yanıt verdi.

İmamoğlu "4 gün Paris'teydik.. Olimpiyat oyunlarını izledik. Biz orada hem İstanbul'u tanıtmak, anlatmak için bulunurken burada dakika dakika ne yaptığımıza ilişkin iftiralarla karşı karşıya kaldık. Bu lafların geçerliliği yok. Biz orada da ne yaptığımızı biliyoruz burada da ne yaptığımızı biliyoruz. Bu kirli dili kullananlara milletimiz gerekli dersi verip bulundukları yerden yollayanlara kadar doğruları anlatmaya devam edeceğiz. Biz işimize bakıyoruz. Hesabını veremeyeceğimiz hiçbir konu yok" dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İzmir Urla’da orman yangını

SONRAKİ HABER

A Milli Kadın Voleybol takımını yenen Brezilya bronz madalyanın sahibi oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa