11 Ağustos 2024 01:29

Burning, Boğaziçi kayyumu tarafından sansürlendi

Boğaziçi Üniversitesinde sinema kulübünün açık hava gösterimleri sansürle karşılaştı. Burning Kayyum yönetim tarafından sansürlendi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Boğaziçi Üniversitesi Sinema Kulübünub (BÜ(S)K)’ün her yıl Güney Kampüs meydanında düzenlediği açık hava gösterimleri sansürle karşılaştı. 9 Ağustos günü planlanan gösterim kayyum yönetim tarafından sansürlendi. Perdeye “Burning Kayyum Yönetim Tarafından Sansürlendi” yazısını yansıtarak sansürü protesto eden kulüp, sonrasında gösterime gelenlerle forum gerçekleştirdi.

KULÜP TEHDİT EDİLDİ

Foruma gelenlere sansürün ve okulla yapılan görüşmelerin aktarımı yapıldı.

1 Ağustos sabahı Kültür Sanat ve Etkinlikler Şube Müdürü Eshabil Yıldız tarafından görüşmeye çağrıldıklarını belirten BÜ(S)K, Yıldız’ın kendilerini 31 Temmuz günü gösterilen Midsommar filmindeki cinsel içerikli sahnelerin “toplumsal değerlere uymadığı” iddiasıyla kalan açık havaları iptal etmekle tehdit ettiğini aktardı. Yıldız’ın “kamu üniveristesinde böyle filmler izleyemezsiniz”, “insanların özgürlüklerini kısıtlıyorsunuz”, “okulun sahibi benim her şey için bana bağlısınız” gibi ifadelerle tehditini devam ettirdiği söylendi. Kulüp sosyal medya hesaplarındaki BÜLGBTİ+ ifadesinin kaldırmalarını aksi halde sosyal medya hesaplarının okul tarafından kapatılacağı yönünde tehdit edildikleri de belirtildi. Forum esnasında özel güvenlikler tarafından elektrikler kesildi ve perde söndürüldü.

Forumun devamında ise 2021 yılındaki kayyum atamasından sonra kulüp faaliyetlerine yönelik sansürlerden ve bunların ülke genelindeki baskı ve sansür politikalarıyla ilişkisinden bahsedildi. Forumun sonunda sansürle boyun eğilmeyeceği, kulüpler olarak bir araya gelinip mücadele edileceği ilan edildi.

NE OLMUŞTU?

BÜ(S)K geçtiğimiz yıllarda da benzer sansür uygulamalarına maruz kaldı. 2022 açık hava gösterimleri kapsamında gösterilmesi planlanan Benim Çocuğum, Go ve Laurence Anyway filmleri kayyum yönetim tarafından filmlerin LGBTİ ve uyuşturucu unsurı içermesi gerekçesiyle sansürlendi. Sansüre karşı diğer öğrenci kulüpleriyle beraber ortak açıklama ve eylem gerçekleştiren BÜ(S)K’ün seçilmiş yönetim kurulu görevden alınıp kulüp faaliyetleri 1 ay süreyle durduruldu.

2023 aralık ayında ise gösterilmesi planlanan Benim Çocuğum belgeseli 2. kez sansürlendi. Sansürün nedeni olarak “kamu üniversitelerinde böyle şeylerin izlenemeyeceği” söylendi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yaşam hakkı savunucuları alanda: Katliam yasası yürürlükten kalkana kadar mücadeleye devam

SONRAKİ HABER

Nuh Çimento’da danışıklı dövüş: Sendikadan istifa eden 9 işçi Kod 49’la işten atıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa