11 Ağustos 2024 04:48

Sözlü mülakat çilesi: Makam öyle uygun gördü

Kültür ve Turizm Bakanlığının düzenlediği yazılı sınavda çok sayıda memur 90’ın üzerinde not almasına rağmen sözlü mülakatta aldığı düşük notla başarısız sayıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Hilmi MIYNAT
Denizli

Kültür ve Turizm Bakanlığının düzenlediği “görevde yükselme ve unvan değişikliği” sınavında çok sayıda memur yazılı sınavda 90’ın üzerinde not almasına rağmen sözlü mülakatta aldığı düşük notla ortalaması düştü ve başarısız sayıldı. Kuruma yaptıkları yazılı başvurularına yanıt alamayan memurlar, "Sözlüden kaç aldık bilmiyoruz, sınava kaç kişi girdi bilmiyoruz, sıralamamızı bile öğrenemiyoruz" diyerek yaşanan haksızlığa tepki gösterdi.

Şubat ayında düzenlenen yazılı sınavda 95, 94 ve 93 puan alan kamu emekçileri, ortalamalarının sözlü mülakatla 70 puan civarına düşürülerek başarısız sayıldıklarını dile getirdi. 24 Haziran ile 11 Temmuz arası sözlü mülakatlar yapıldığını anlatan kamu emekçileri, mülakata kaç kişinin girdiğini, kaç kişinin başarılı ya da başarısız olduğunu, mülakat sorularının herkese eşit sayıda ve eşit değerde sorulup sorulmadığını bilmediklerini söyledi.

Söz konusu sınavda; sözlü mülakat notu 6 kriter üzerinden değerlendirmeye alındı. Sınava katılanların; sınav sorularına ilişkin bilgi düzeyi, bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü, liyakati, temsil kabiliyeti, tutum ve davranışlarının göreve uygunluğu, öz güveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı, genel kültür ve genel yetenek düzeyi ve bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı üzerinden seviyeleri ölçüldü. Sınava ikinci defa girip yine başarısız sayılan çok sayıda kamu emekçisinin tesadüfen aynı notu aldığı kayda geçti.

Kamu emekçileri, sözlü mülakatın ardından sonuç açıklanmadan hemen önce Kültür ve Turizm Bakanlığı personel genel müdür yardımcısının görevden alındığını aynı tarihlerde çok sayıda bakanlıkta ve kurumda yöneticilerde değişikliğe gidildiğini söyledi. Memurlar yükselme sınavlarıyla aynı tarihlere denk gelen bu görev değişikliğinin sınavla ilgili olabileceği iddiasında bulundu.

Emekçiler, mevzuata göre sınav öncesi eğitim verilmesi gerekirken eğitim materyallerinin online olarak yüklendiğini ancak materyallerin yüklendiğine dair bilgilendirme mesajı dahi atılmamasına da tepki gösterdi. 

MÜLAKAT KALKMADI, DAHA BETERİ GELDİ

Sonuçlardaki belirsizliğe dair konuşan bir kamu emekçisi, “Mail attım, sözlü olarak sordum cevap alamadım. Sözlü sınav sonucumu sordum yanıt yok. Aradım 'Sıralamamı öğrenmek istiyorum' dedim. Söylemediler. Sebebini sordum 'Makam öyle uygun gördü' dediler” diye konuştu. Görüştüğümüz bir diğer memur ise, “AKP seçimden önce mülakatı kaldıracağız diye söz vermişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Mülakatı kaldıracağız' dedi. Seçimler bitti sözler unutuldu. Mülakat kalkmadı daha beteri geldi” diye konuştu. Sınava giren memur, "Mülakat günü saat kaçta gireceğimiz belli değildi. Sırada bekledik, sıradaki çoğunun 5'er dk mülakatta durmasına rağmen bir kişinin yarım saat içeride kaldığına şahit oldum. Süre neye göre belirleniyor, sorular neye göre belli değil" ifadelerini kullandı.

"İTİRAZ ETTİK, SONUÇ ALAMAZSAK MAHKEMEYE GİDECEĞİZ"

KESK’e bağlı Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası (Kültür Sanat-Sen) Denizli Temsilcisi Serdar Çimen yaşanan durumu yakından takip ettiklerini ve gerekli itirazları yapacaklarının altını çizerek şunları söyledi: “Diğer kurumlarda yaşanan benzer haksızlıkların da takipçisiyiz. Başka kurumlarda yaşanan haksızlığa dava açarak kazanan arkadaşlar var. KESK'e bağlı diğer sendikalarla iletişim halindeyiz. İtiraz dilekçemizi hazırladık. Bu itirazdan sonuç alamazsak konuyu mahkemeye taşıyacağız"

ÖNCEKİ HABER

Nuh Çimento’da danışıklı dövüş: Sendikadan istifa eden 9 işçi Kod 49’la işten atıldı

SONRAKİ HABER

Irmağının akışı satılık Türkiye!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa