11 Ağustos 2024 07:15
Son Güncellenme Tarihi: 11 Ağustos 2024 07:49

Irmağının akışı satılık Türkiye!

Köylüler ve küçük üreticiler, şirketlere karşı topraklarını ve sularını savunmak zorunda kalıyor. Şirketlerin yanında yer alan hükümet, köylülerin karşısına jandarma ve polis gücüyle çıkıyor.

Fotoğraf: Hülya Çetinkaya/Gündem Fethiye

Paylaş

Köylüler, küçük üreticiler, bütün bir halk; suyunu, toprağını, tarlasını yerli yabancı şirketlere ve onların özel güvenlik gücü gibi çalışan polis-jandarmaya karşı santim santim savunmak zorunda kalıyor. Milliyetçi hamaseti en yüksek perdeden yürüten iktidar, ırmağın akış yönünü değiştiren şirketin yanında duruyor, itiraz eden köylünün karşısına jandarma, cop ve kelepçeyle çıkıyor.

IRMAĞIN AKIŞI ŞİRKET İÇİN DEĞİŞTİ

Fethiye Söğütlü köyünün tek su kaynağı olan Akçay’ın yönü, Akfen Holdinge ait hidroelektrik santrali (HES) için değiştirildi. Şirket yetkilisi, itiraz eden köylülere ‘Ellerinize kelepçe vurduracağım’ dedikten sonra jandarma devreye girdi. Darbedilen köylülerden 7’si ters kelepçeyle gözaltına alındı. Köylü kadınlar “Herkes o zenginlerin arkasında” diye isyan etti. 

"YAYLAMIZDA MADENE İZİN VERMEYİZ"

Diyarbakır Kulp’taki Hasandin Yaylası’na yapılmak istenen maden projesine karşı yöre halkı “Hasandin’in İliç olmasına izin vermeyiz” diyerek ayağa kalktı. Hayvancılık, arıcılık ve ipek böcekçiliği için büyük önem taşıyan yaylada maden açılması, 12 köyü ve onlarca mezrayı olumsuz etkileyecek. Kullanılacak kimyasallar tüm bölgeyi zehirleyecek. 

TARIM KÜÇÜLÜYOR, İTHALAT BÜYÜYOR

Türkiye’nin doğasına yönelik saldırılar tarımı ve üretici köylüyü de yok ediyor. Son 22 yılda 4 milyon hektarlık arazi tarım dışına çıkarıldı. Arpada ihracatın 15 katı ithalat yapılıyor. Bir zamanlar ambarı olmakla övünülen buğdayda ithalat ihracattan fazla. Mısırda 20 yıldır ithalatçıyız. Ayçiçeğinde ürettiğimizin iki katını ithal eden Türkiye, pirinç ve mercimekte de ithalatçı.

ÜRETİCİ KÖYLÜ TEKELLERİN İNSAFINA TERK EDİLDİ

Sözleşmeli tarım sadece domateste değil, pancar, kanola, aspir, tütün, buğday, patates, kanatlı hayvan üretimi ve pek çok başka üründe tüm riski üretici köylünün üstlendiği, tarım ve gıda tekellerinin ucuz ham madde garantisi aldığı bir kara düzen oluşturmuş durumda. Tarım İhtisas OSB'leri tarımsal faaliyeti üretici köylüden alıp OSB ‘yatırımcıları’na kaydırıyor.

ZEYTİN ÜRETİCİSİ UMUTSUZ

TARLADA üretim maliyeti katlanırken devlet ve şirketler çiftçinin ürünlerini ‘fiyatları baskılayarak’ alıyor. Zeytin üreticileri, şubatta 135 liradan sattıkları ürünü ağustosta 100 liraya sattı. Zeytin üreticisinin gözü fiyat için Marmara Birlikte olsa da beklenti zayıf: “Parayı aracı kazanıyor. En fazla yüzde 25 verecektir.” 

ÖNCEKİ HABER

Sözlü mülakat çilesi: Makam öyle uygun gördü

SONRAKİ HABER

Filistin, BMGK'den Gazze'de derhal ateşkes talebinde bulunmasını talep etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa