11 Ağustos 2024 12:11

Rusya ve Ukrayna'nın karşılıklı saldırıları şiddetleniyor

Ukrayna birliklerinin Kursk’a girerek başlattığı kara saldırıları nedeniyle çatışmalar sürüyor. Rusya ise Donetsk, Harkiv ve Kiev’e saldırılar düzenledi. ABD de Ukrayna'ya yeni bir yardım açıkladı.

Harkiv Ulusal Üniversitesi Rus güçlerinin saldırısında ağır hasar aldı.| Fotoğraf: AA

Paylaş

Ukrayna geçen hafta Rusya’nın sınır kentlerine saldırırken Rusya’nın da Ukrayna kentlerine yönelik füzeli saldırıları devam ediyor.

Ukrayna birliklerinin Rusya’nın sınır bölgesi Kursk’a girerek başlattığı kara saldırıları nedeniyle çatışmalar sürüyor. Bölgeden 76 binden fazla sivil tahliye edildi. Rusya ise Donetsk, Harkiv ve Kiev’e saldırılar düzenledi. Son birkaç günde çok sayıda sivil hayatını kaybetti. 

RUSYA SALDIRILARI

Rusya, cumartesi günü Ukrayna’nın Donetsk bölgesinde yer alan Konstantinivka şehrindeki bir süpermarkete saldırı düzenledi. Bina yerle bir olurken en az 10 kişi yaşamını yitirdi, 35 kişi yaralandı. 

Ukrayna İçişleri Bakanı İgor Klimenko, saldırı sonucu yaklaşık 1000 metrekarelik alanda çıkan yangınının söndürüldüğünü aktararak, süpermarketin dışında şehirdeki bazı binaların da hasar gördüğünü kaydetti. Donetsk Bölgesi Askeri İdaresi Başkanı Vadim Filaşkin ise Rus ordusunun saldırıyı topçu sistemleriyle gerçekleştirdiğini söyledi. 

Rusya, gece saatlerinde de başkent Kiev’i vurdu. Ukrayna Acil Durumlar Servisi, saldırıda 1'i çocuk 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 1'i çocuk 3 kişinin de yaralandığını duyurdu. Açıklamada, füze parçalarının Brovary bölgesindeki özel konutların üzerine düştüğü belirtildi. Saldırıda ölenler arasında 35 yaşında bir erkek ve 4 yaşındaki oğlunun da olduğu bildirildi.

UKRAYNA SALDIRILARI

Ukrayna’nın Rusya’nın sınır kenti Kursk’a yönelik 6 Ağustos’ta başlattığı saldırılar da sürüyor. Rusya, Kursk, Belgorod ve Bryansk bölgelerinde acil durum ilan etti. Rusya Savunma Bakanlığı bölgeye ek asker ve askeri araç gönderdi. Bölgeden 76 binden fazla sivil tahliye edilerek ülkenin 8 ayrı bölgesine kurulan 60 geçici barınma merkezine yerleştirildi.

Bu arada Wagner paralı askerlerinin de bölgeye gittiği öne sürüldü. Ukrayna basını ise Ukrayna askerlerinin Kursk kentine doğru 30 kilometre ilerlediği, bölgedeki Suca kentinin civarındaki bazı yerleşim birimleri üzerinde kontrol sağladığını iddia etti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, sosyal medya platformu X’te yayımladığı bir videoyla Rus topraklarına doğru ilerlediklerini kabul ederken, çatışmanın Rus topraklarına uzandığını, bunun savaş dinamiklerinde önemli bir değişim olarak görüleceğini söyledi. Ukrayna’nın Batılı müttefikleri sağladıkları silahlar üzerindeki “Rusya topraklarına saldırmama” şartını kaldırmışlardı. Ukrayna daha önce Rus topraklarına yaptığı saldırıları üstlenmiyordu. 

Şubat 2022’den bu yana Ukrayna ordusunun Rusya’ya düzenlediği en büyük sınır ötesi karşı saldırı olarak nitelendirilen saldırıda sıcak çatışmalar yaşanmaya devam ettiği bildiriliyor. Rusya 6 Ağustos saldırılarında 4 kişinin öldüğünü 30’dan fazla yaralı olduğunu açıklamıştı. 

Kursk bölgesinin Vali Vekili Aleksey Smirnov ise son olarak şehirdeki çok katlı bir binayı vuran Ukrayna füzesi nedeniyle 13 kişinin yaralandığını bildirdi. Smirnov, atılan füzenin Rus hava savunma sistemlerinde tarafından vurulduktan sonra binaya düştüğünü ve binada yangın çıktığını kaydetti. Smirnov, “Maalesef 13 kişi yaralandı. Yaralılardan 2’sinin durumu ağır. Olay yerinde sağlık ekipleri çalışıyor” dedi. 

Rusya Savunma Bakanlığı ise Ukrayna’nın insansız hava araçları (İHA) ile de saldırılar düzenlediğini açıkladı. Açıklamada, “Rus hava savunma sistemleri Kursk bölgesinde 1, Belgorod bölgesinde de 1 İHA yok edildi" ifadesine yer verildi.

Bir başka sınır kenti olan Belgorod’ın Bölge Valisi Vyaçeslav Gladkov ise Ukrayna ordusunun topçular ile bölgedeki Şebekino kentine saldırı düzenlediğini duyurdu. Saldırı sonucu 2 evde yangın çıktığını bildiren Gladkov, yaralanan 5 kişinin hastaneye kaldırıldığı bilgisini verdi.

Rusya, Ukrayna askerlerinin bölgeye saldırısında 4 kişinin hayatını kaybettiğini, 30’dan fazla kişinin yaralandığını bildirmişti.

ABD SAVAŞI KÖRÜKLEMEYİ SÜRDÜRÜYOR: 125 MİLYON DOLARLIK YENİ YARDIM

Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’ya, Rusya ile yaptığı savaşta kullanması için acil ihtiyaç duyduğu “önemli yeni bir silah ve ekipman paketi” gönderileceğini açıkladı.

Cumartesi günü Dışişleri Bakanı Antony Blinken adına yayımlanan açıklamada, “ABD bugün Ukrayna’ya, Rusya’nın devam eden saldırılarına karşı savunmasında askeri güçlerini desteklemek üzere acilen ihtiyaç duyulan önemli bir yeni silah ve ekipman paketi gönderiyor” ifadesi yer aldı.

Açıklamada, Blinken’ın “Bu yeni yardımı, Ukrayna’nın topraklarını ve halkını savunmasını güçlendirmek için mümkün olan en kısa sürede konuşlandıracağız. Başkan (Joe) Biden’ın da açıkça belirttiği gibi ABD ve oluşturduğumuz uluslararası koalisyon Ukrayna’nın yanında olmaya devam edecek” sözlerine yer verildi.

Askeri desteğin 125 milyon dolar değerinde olduğu belirtildi. Destek paketinin “hava savunma, roket sistemleri ve topçu mühimmatı, çok amaçlı radarlar ve tanksavar” gibi silahlarla mühimmat içerdiği kaydedildi. Son yardımın Biden’ın Ukrayna Güvenlik Ek Tahsisat Yasası’nı imzalamasından bu yana 10’uncu güvenlik yardım paketi olduğu bilgisi paylaşıldı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Düğünde havaya açılan ateş sonucu 2 kişi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Paris 2024: Bol hamaset ve Türkiye’nin kayıp altını

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa