11 Ağustos 2024 13:26
Son Güncellenme Tarihi: 12 Ağustos 2024 15:01

Paris 2024: Bol hamaset ve Türkiye’nin kayıp altını

Türkiye, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nı 3 gümüş ve 5 bronz madalya aldı. Milli sporcular 1984 Los Angeles'tan bu yana ilk defa bir yaz olimpiyatlarını altın madalya kazanamadan tamamladı.

Görsel: ANKA

Paylaş

Fransa’da düzenlenen Paris 2024 Olimpiyat Oyunları, 26 Temmuz’da sergilenen açılış töreniyle başlayan ve bitmek bilmeyen birçok tartışmayla 15. günün sonunda ger çekleştirilen müsabakalarla sona erdi. Açılış törenindeki “drag queen” performansına ve “Son Akşam Yeme ği” tablosunun tasvir edilmesine yöne lik tepkiler ile LGBTİ karşıtı propa ganda olimpiyat gündemini esir alır ken bu yıl da izleyiciler kırılan kimi re korlara şahitlik yaptı. Sen Nehri’ndeki kirlilik, Paris so kaklarındaki evsizlerin kentten sürül mesi, Rus ve Belarus’lu sporcuların ül ke bayraklarıyla temsil edilememesine rağmen, aralarında olimpik sporcuların da bulunduğu 40 bini aşan Filistinlinin ölümünden sorumlu İsrail devletinin temsiline ses çıkarılmaması… Tüm bunların yaşandığı “dev organizasyon” Türkiye açısından ise parlak geçmedi.

40 YIL SONRA ALTIN MADALYA YOK

Atıcılıkta gümüş ile ilk defa alınan madalyaya, okçulukta erkekler takım bronz madalyayla eşlik etti. Tarihinde ilk defa yarı finale yükselen A Milli Kadın Voleybol Takımı İtalya’yı geçe mezken bronz madalya maçında Bre zilya’ya 3-1 yenilerek 4. oldu. Bireysel sporlarda alınan madalya larda kadınların başarısı ağırlık göste rirken madalyaya uzanan tek erkek sporcu güreşte Taha Akgül oldu. Türkiye’nin olimpiyat serüveni 3 gümüş, 5 bronz madalyayla sona er di. Partneri Şevval İlayda Tarhan ile kazandığı gümüş madalyadan çok atış sırasındaki pozisyonuyla viral olan Yusuf Dikeç olmasa Türkiye iz bırakacak bir performansın yanına bile yaklaşamamıştı. 1908 Londra’da Osmanlı İmpara torluğu’nu temsilen katılan Aleko Mulos’la başlayan Türkiye’nin olimpi yat tarihinin ilk madalyası 1936 Ber lin’de, Güreşçi Ahmet Kireççi tarafın dan kazanılan bronz madalyaydı. İlk altın madalya ise yine aynı olimpiyat ta Güreşçi Yaşar Erkan tarafından kazanılmıştı. Türkiye ilk madalyasını kazandığı 1936 ile son yapılan olimpi yat olan 2024 arasında 41 altın, 29 gü müş, 41 bronz olmak üzere toplam 111 madalya kazandı. Olimpiyatlarda madalya kazanan dört sporcunun ise madalyaları doping yaptıkları gerek çesiyle ellerinden alındı. 1984’ten bu yana ilk defa altın ma dalyanın alınmadığı Paris 2024’ü olim piyatın son gününde gazetemiz baskı ya girdiği saatlerde 64. sırada tamam layan Türkiye, bu konuda bir önceki oyunlar olan Tokyo 2020’nin oldukça gerisinde kaldı.

BAŞARISIZLIK GÖRÜLMEDİ, MEDYA LGBTİ NEFRETİNİ KÖRÜKLEDİ

Torunundan aldığı tavsiye üzerine açılış törenine katılmayan Cumhurbaş kanından, kaybedilen müsabakada ho mofobik suçlamalara girişen medyası na başarısızlık ancak bu şekilde gölge lenebilirdi. Her organizasyonda büyük umutlar beslenen güreşçiler bu yıl beklentileri karşılayamazken en çok madalya kaza nılan ikinci spor olan halterde de var lık gösterilemedi. Son yıllarda kazanı lan müsabakalar ile boksta beklenti oluşsa da sonuçlar tatmin etmedi. İtalyan Boksör Angela Carini’nin, Cezayirli Imane Khelif karşısında 46. saniyede oyundan çekilmesiyle başla yan asılsız iddialar, olimpiyat oyunla rında en çok konuşulan meselelerden biri oldu. Tayvanlı Sporcu Lin Yu-Ting ve Khelif hakkındaki “trans” spekülas yonunun sosyal medyada yayılmasının ardından LGBTİ’lere karşı nefreti ör gütleyen medya bu spekülasyonu pro pagandalarının bir aracı olarak kullan maktan geri durmadı. Milli Sporcu Busenaz Sürmeli’nin Khelif ile eşleşme ihtimali üzerinden tartışmalara katılan Türkiye Boks Fe derasyonu, Uluslararası Olimpiyat Ko mitesine (IOC) Imane Khelif’in diska lifiye edilmesi talebiyle başvuruda bile bulundu. IOC başvuruyu reddederken Busenaz Sürmeli, çeyrek finalde Tay landlı rakibi Janjaem Suwannapheng’e yenilerek elendi. Sürmeli aynı spor cuyla daha önce de karşılaşmış olması na, hatta 2022’te müsabakayı kazan masına rağmen Suwannapheng için de aynı spekülasyonlar yapıldı. 40 yıl aradan sonra altına madalya nın hiçbir branşta kazanılamadığı Paris 2024 sportif anlamda başarısız sonuç larla tamamlandı desek pek yanlış ol maz. Ancak ne yaratılan hava sonuçla ra paralel ne de medya madalyasız so nuçlarla ilgili.

EN BAŞARILI İKİ BRANŞTA DİBİ GÖRDÜK

Türkiye katıldığı 24 olimpiyattan 19’unda madalya kazandı. En çok ma dalya kazanılan iki spor ise 29 altın, 18 gümüş, 20 bronzla güreş ve 8 altın, 1 gümüş ve 2 bronzla halterdi. Türkiye Paris 2024’e 6’sı erkek 5’i kadın 11 gü reşçiyle katılırken halterde ise sadece Muhammed Furkan Özbek oyunlarda oynamak için kota kazanmıştı. Güreşte gelen iki derece; kadınlar serbest 68 kg’da Buse Tosun Çavuşoğ lu ve erkekler serbest 125 kiloda Taha Akgül’ün kazandığı bronz madalyalar olurken erkekler grekoromende çey rek final dahi görülmedi. Mindere ayakkabılarını çıkaran Taha Akgül, 21 yıllık güreş kariyerini Paris’te nokta ladı. Akgül, Rio 2016’da Türkiye’ye tek altın madalyayı kazandıran spor cu olmuştu Halterde de Türkiye tem silcisi Özbek 4. sırada oyunları ta mamlayarak madalyaya ulaşamadı. 10’u erkek 6’sı kadın 16 sporcu ile en çok temsilci yollanılan spor dalı at letizmde de başarılı sonuçlar gelmedi. Sporcular birçok branşta elemeleri dahi geçemezken Ersu Şaşma erkek ler sırıkla atlama finalinde 12 sporcu arasında 5.85 derece ile 5. oldu. 8’er sporcuyla katıldığımız judo, yelken ve yüzmede de derece gele medi. Birçok sporcunun son 16 turu nu göremediği judoda Salih Yıldız bronz madalya maçını kaybederek 5. olurken, yelkende de istenilen so nuçlar gelmedi. Yüzmede kadınlar bayrak takımı elemeleri 16. sırada tamamlarken erkekler bireysel yüz mede Kuzey Tunçelli hariç hiçbir sporcu elemeleri geçemedi. Tunçelli ise 1500 m serbestte 5. oldu. (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Rusya ve Ukrayna'nın karşılıklı saldırıları şiddetleniyor

SONRAKİ HABER

SUTR Yöneticisi Gary McFarlene: Bu daha başlangıç, daha çok örgütlenmeliyiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa