11 Ağustos 2024 15:53

İsrail saldırıyor, Ben-Gvir ateşkes yerine işgal ve tehcirin sürmesini istiyor

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne kara, hava ve denizden saldırıları devam ederken, aşırı sağcı Bakan Ben-Gvir ateşkes yerine işgali ve tehciri sürdürmeleri gerektiğini söyledi.

Fotoğraf: Abed Rahim Khatib/AA

Paylaş

İsrail ordusunun, 7 Ekim saldırılarının 310. gününde Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine kara, hava ve denizden saldırıları devam etti. İsrailli aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, ateşkes yerine Gazze'nin işgalini ve tehciri sürdürmeleri gerektiğini söyledi.

Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, Han Yunus kentinin kuzeyindeki Hamed'de bulunan iki büyük bina İsrail savaş uçaklarının hedefi oldu. Saldırıda 5 kişi yaralandı. Eş zamanlı olarak Karara, Zenne ve Beni Suheyla beldeleri de hava saldırılarına maruz kaldı.

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinin batısındaki konutlar İsrail ordusu tarafından bombalanırken, kentin batısındaki diğer bölgeler ve kuzey kesimleri de topçu atışlarıyla vuruldu.

Gazze kentindeki Tel El-Heva ve Zeytun Mahallesi'ndeki evler, İsrail topçuları ve ağır makineli silahların ateşi altında kaldı. Kentin güneyindeki Şüheda kavşağı yakınında patlamalar ve silahlı çatışma sesleri duyuldu.

Yine Gazze kentinin batısındaki Şatı Mülteci Kampı çevresi ve Balıkçılar Limanı bölgesi, İsrail hücum botları tarafından bombardımana tutuldu.

Gazze Şeridi'nin orta kesimlerindeki Nusayrat Mülteci Kampı'nın kuzeyi ve El-Bureyc Mülteci Kampı'nın doğusu İsrail topçularının hedefi oldu.

İlk yardım ekiplerinden verilen bilgiye göre, Filistinli bir genç kız, Deyr El-Belah kentinde İsrail insansız hava aracı tarafından açılan ateş sonucu yaralandı. Yüzünden yaralanan genç kız ilk yardım ekipleri tarafından kentteki Aksa Şehitleri Hastanesi'ne kaldırıldı.

BEN-GVİR: İLK KEZ YAPTIĞIMIZ BİR ŞEY DEĞİL

Öte yandan İsrailli aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Hamas'la ateşkes ve esir takası anlaşması yapmak yerine Gazze topraklarını işgal ederek zorunlu göçü sürdürmeleri gerektiğini söyledi.

İsrail'deki Maarif gazetesine demeç veren Ben-Gvir, Hamas'la masaya oturmanın büyük bir hata ve felaket olduğunu öne sürüp, esirlerin geri alınması için tek yolun "askeri çabaların arttırılması" olduğunu savundu.

Hamas'ı ezdiklerini öne süren ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Hamas'la ateşkes ve esir takası anlaşmasını kabul etmesinin "çok büyük hata" olacağını kaydeden Ben-Gvir, "Ben sadece kabinedeki yetkililerin değil sahadaki komutanların görüşlerini de duyuyorum. Şimdi Hamas'ı güçlendirmek için Kahire'ye mi gideceğiz" diye konuştu.

Gazze'den yakıtın kesilmesi gerektiğini 9 ayı aşkın süredir söylediğini vurgulayan Ben-Gvir, "İsrail, Gazze'den yakıtı ve insani yardımları kesmesi durumunda Hamas iki hafta içinde teslim olacak" iddiasında bulundu.

Ben-Gvir, "Gazze topraklarını işgal eder ve onlara yaptıklarının bedelini toprakla ödeyeceklerini söylersek, yakıt girişini durdurursak ve gönüllü göçü teşvik edersek, nihayetinde tam bir zafer elde edeceğimize inanıyorum. Bu bizim İsrail tarihinde ilk kez veya iki kez yaptığımız bir şey değil, bunu bir kez daha yapabiliriz" ifadelerini kullandı.

ATEŞKES GÖRÜŞMELERİNDE SON DURUM

Yediot Ahronot gazetesi ise Netanyahu'nun, hükümetinin düşmesi anlamına gelse bile ABD baskısı altında Hamas'la anlaşmaya varmaya devam ettiğini yazdı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, önceki gün, Gazze'de ateşkes müzakereleri için tarafların 15 Ağustos Perşembe günü Doha veya Kahire'de bir araya geleceğini, müzakere görüşmelerine İsrail'in bir heyet göndereceğini açıkladığını ve "Hamas'ın heyet göndereceğinin" Katar tarafından taahhüt edildiğini söylemişti.

"Bunun çok faydalı sonuçlar ortaya çıkarmasını umuyoruz. Bu iki tarafı perşembe günü masada bir araya getirecek planları bozacak hiçbir şeyin olmasını istemiyoruz" diyen Kirby, ABD'nin de toplantıda yer alacağını ve bir ateşkes anlaşmasına bir an önce varılması gerektiğini vurgulamıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Hatay'da botla açıldığı denizde kaybolan kişinin cesedi bulundu

SONRAKİ HABER

"CHP'de para sayma" görüntülerine ilişkin iddianame hazırlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa