12 Ağustos 2024 04:25

Acil servisler alarm veriyor

Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi acil servisinin kırmızı alan dışındaki hastalara kapalı olması konuşulurken diğer hastanelerin acil servisleri de yetersizlikleri ile gündemde. 

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi acil servisinin kırmızı alan dışındaki hastalara kapalı olması konuşulurken diğer hastanelerin acil servisleri de yetersizlikleri ile gündemde. 

Poliklinik randevusu alamayan hastaların acile başvurmak zorunda kalması ile artan acil servis ihtiyacında başta personel eksikliği olmak üzere çeşitli aksaklıklar yaşanıyor.

Torbalı Devlet Hastanesinde hemşire yetersizliği gerekçe gösterilerek göğüs hastalıkları servisi kapatılmışken acil serviste de personel eksikliği ve bu durumun yol açtığı sorunlar nedeniyle birçok sorun yaşanıyor.

YETERLİ HEMŞİRE DE DOKTOR DA YOK

Konuya ilişkin Evrensel’e konuşan SES İzmir 1 No’lu Şube Eş Başkanı Olcay Tekin, Torbalı Devlet Hastanesi acil servisinde beş acil uzmanı, sekiz ya da dokuz pratisyen hekim bulunduğu bilgisini verdi. Tekin, “Çalışma arkadaşlarımızın ilettiğine göre bu pratisyen hekimlerin üç tanesi TUS kazanıp yerleşmiş olmalarına rağmen gitmelerine izin verilmiyor. Çeşitli hastanelerden üç ya da dört hekim rotasyonla gece nöbetlerine geliyorsa da rapor vs. alıyor, gelmeyebiliyorlar” dedi.

Her nöbette normalde bir uzman, dört pratisyen hekim olurken şu an bunun sağlanamadığını dile getiren Tekin, “Bazı günler bir uzman iki pratisyen oluyor. Bu tablo sonucu sık sık kavga çıkıyor, o yüzden tüm hekimler gitmek istiyor” diye konuştu.

“Hemşire yığarak acil servisi işler kılmaya çalışıyorlar” diyen Tekin, hemşire yetersizliği gerekçe gösterilerek diğer servislerden rotasyonla hemşire görevlendirilmesi sonucu üç beş hemşireyle kalan diğer servislerde de hizmetlerin aksadığını ifade etti. Yaz ayları olması nedeniyle sanayinin yanında tarım ve yaz trafiğinin de arttığına dikkat çeken Tekin, hasta yükünün çok yükseldiğini, sorunun her geçen gün arttığını vurguladı. 

KRİZİN NEDENİ ŞEHİR HASTANESİ GÖREVLENDİRMELERİ

Şehir hastanesinin açılması sonrası yapılan görevlendirmelerin bu krizin başlıca sorumlusu olduğunu söyleyen Tekin, “Üç ayda bir, beş hemşirenin şehir hastanesine görevlendirildiği bilgisini aldık. Hizmet puanına göre bu beş hemşirenin üçü acilden ikisi diğer servislerden belirleniyor. Bir an önce kadrolu personel atanması yapılarak hekim, hemşire ve destek personel eksiği giderilmeli ve geçici görevlendirilmelere son verilmelidir” dedi.

KLİMASIZ, HAVASIZ ÇALIŞMA KOŞULLARI

Benzer sorunlar Buca Seyfi Demirsoy Eğitim Araştırma Hastanesi acil servisinde de yaşanıyor.
SES İzmir 1 No’lu Şube Yönetim Kurulu üyesi aynı zamanda hastane çalışanı olan Emre Ateş’ten edinilen bilgiye göre, 32 yataklı hastanede 20 çalışan bulunuyor. 3. basamak acil servis olmasından dolayı da hasta yoğunluğu çok fazla. Ancak yoğunluğa rağmen sarı alanda bekleyen hasta ve hasta yakınları ile çalışanlar klima olmaması ve havalandırma yetersizliği nedeniyle sıcak ve havasız bir ortamda 
bırakılıyor. 

Musluklardan el yıkanmayacak derecede sıcak su akıyor olması nedeniyle ellerini dezenfektan ile temizlediklerini söyleyen Ateş, “Sarı alanda perde yaptırıldı ama etkin kullanılmıyor, değişimleri sık sık olmuyor ve kirli kanlı oluyor” derken özellikle mahremiyet gerektiren işlemlerin hasta ve hasta yakınları için sıkıntı yarattığını dile getirdi.

Ateş ayrıca “Ayda 11-12’ye varan sayıda nöbet tutulması, her meslek grubundan personel eksiği olması, personel yetersizliğinin alanı tanımayan personelle tamamlanmaya çalışılması ise zaman zaman hasta işlemlerinin dolayısıyla acilde yatış sürelerinin uzadığı daha büyük sorunlara sebep olabiliyor” diyerek hem çalışanlar hem de hastalar içim durumun ciddiyetinin arttığını ifade etti.

Güvenlik personeli açısından da zaafiyetler olduğunu belirten Ateş öncelikle halk sağlığı ve sağlık emekçilerinin insani koşullarda çalışması için gerekli düzenlemelerin bir an önce yapılması gerektiğini söyledi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

"CHP'de para sayma" görüntülerine ilişkin iddianame hazırlandı

SONRAKİ HABER

Gece girdiği derede kayboldu, cansız bedenine ulaşıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa