12 Ağustos 2024 04:14

‘İnan Makine patronu işçi değil köle arıyor’

Kısa bir süre önce kurulan ve bu kısa dönemde yedi kıtaya ihracat yapacak derecede büyüyen İnan Makina’da sendikalaşan işçiler ise işten atıldı.

Fotoğraf: İnan Makina Tanıtım Bülteni

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Çerkezköy

Avrupa’nın en büyük kırıcı ve ataşman üreticisi olduğunu söyleyen İnan Makina’da sendikalaşan işçiler işten atılıyor, işçiler sendikadan istifa etmeleri yönünde baskı görüyor.

Çerkezköy OSB’de 2018 yılında 63 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 83 bin metrekare alan içinde kurulan İnan Makina’da 400 civarı işçi çalışıyor. Her yıl yeni yatırımlar ile büyüyen İnan Makina, MTB marka kaya kırıcılar, hidrolik ataşman, deliciler, burgular üretiyor. İnternet sitesinde yer alan bilgilere göre yedi kıtaya ihracat yapan İnan Makina ham maddenin mamul hale dönüşmesi sırasındaki tüm aşamalarını bünyesinde barındıran Avrupa’nın en büyük tam entegre kuruluşu.

Kısa bir süre önce kurulan ve bu kısa dönemde yedi kıtaya ihracat yapacak derecede büyüyen İnan Makina’da sendikalaşan işçiler ise işten atıldı. Ücretlerin asgari ücret ya da biraz üstünde olduğu İnan Makina’da çalışan işçiler, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin de yetersiz olduğunu söylüyor. Bu sorunlar nedeniyle sendikalaşmak isteyen işçiler, dört ay önce Türk Metal’de örgütlenmeye başladı. Sendikalaşma girişimini duyan patron, sendika üyesi işçileri işten atmaya başladı. Sorguya çekilerek sendika üyesi olup olmadıklarının sorulduğunu, e-devlet şifrelerinin istendiğini belirten işçiler, baskı ve tehditler işe yaramayınca patronun ücretlere yüzde 20 zam yaptığını ifade ediyor.

Öte yandan işçileri işten atan patron aynı zamanda yeni işçi alıyor. İşe başvuru formlarında yer alan bazı sorular ise dikkat çekiyor. Formda “Size ait ev veya arabanız var mı?​” sorusunun yer aldığını belirten, başvuru yapan işçilerden biri, “Bunlar işçi değil, kendilerine her daim boyun eğecek köle arıyorlar” diyor.

Öte yandan 4 ay önce işten atılan işçiler fabrika önünde kurdukları çadırda direniyor.

ÖNCEKİ HABER

25. ölüm yıl dönümünde Can Yücel'i anıyoruz | Öfkenin güler yüzlü ozanı

SONRAKİ HABER

Kemalpaşa Belediyesinde direniş ikinci haftaya girdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa