12 Ağustos 2024 04:15

Kemalpaşa Belediyesinde direniş ikinci haftaya girdi

Kemalpaşa Belediyesinde işten atılan 127 işçinin işe geri dönmek için başlattığı direnişin ilk haftası geride kaldı.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Ramis SAĞLAM
İzmir

Genel-İş İzmir 7 No’lu Şubenin örgütlü olduğu Kemalpaşa Belediyesinde işten atılan 127 işçinin işe geri dönmek için başlattığı direnişin ilk haftası geride kaldı. Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube Başkanı Özgür Genç, “Biz iş dilenmiyoruz. Elimizden alınan işimizi geri istiyoruz” dedi. Belediye yönetimi tarafından işten atılanlarla ilgili ‘bankamatik işçisi’ söylentilerinin yayıldığını ifade eden Genç, “İddianızı kanıtlayın” dedi.

31 Mart yerel seçiminin ardından birçok belediyede başlayan işten atmaların gerekçesi ‘ekonomi’ olurken, 127 işçiyi işten atan Kemalpaşa Belediye Başkanı Mehmet Türkmen’in de gerekçesi bu oldu. Kemalpaşa Belediyesinde farklılık ise sosyal faaliyet ve aktivitelerden vazgeçmek ya da devretmek oldu.

Kemalpaşa Belediyesinden gelen ilk açıklama belediye kütüphanelerinin kapatılmayacağı yönündeyken, açık olan son Ören Kütüphanesindeki görevli de işten atılınca o da kapanmış oldu. Geçtiğimiz haftanın son iş gününde işçilere yapılan tebliğde ise spor, eğitim destekleme merkezleri ile belirli sosyal tesislerin faaliyetlerinin ekonomik nedenlerle hem de bu hizmetlerin Halk Eğitim Müdürlüğü üzerinden yürütüleceği için personel azaltışına gidileceğinden ‘Toplu işten çıkarma’ kodu ile işten çıkarıldıkları bildirildi.

KEMALPAŞALI ÇOCUKLAR DA CEZALANDIRILDI

İşten atma politikası sonucunda sadece işçilerin değil Kemalpaşalıların ve Kemalpaşalı çocukların da mağdur edildiğini söyleyen Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube Başkanı Özgür Genç, “Temizlik ve sosyal alanda görev yapan işçi arkadaşlarımız işten atılarak çifte mağduriyete imza atıldı. Geçen hafta Kemalpaşa Belediyesinin vazgeçtiği keman ve piyano dersleri direniş alanımızda gerçekleşti. Bu hem bir protesto hem de okulun dört duvar arasında olmadığını göstermek içindi. İşçi arkadaşlarımıza yapılan tebligattan öğrendiğimiz son bilgi ise sosyal faaliyetleri halk eğitim müdürlüğüne devrettikleri oldu” dedi.

‘SENDİKA MUHATAP ALINMALI’

İşten atmaların üzerinden bir hafta geçmesine rağmen kaç kişinin işten atıldığını, neden işten atıldığını yetkili ve toplu sözleşme imzalayan bir sendika olarak bilmediklerini ifade eden Genç, “Halktan duyduğumuz söylemler ise belediye bürokratları eliyle yapılan propaganda da işten atılan arkadaşlarımızın ‘bankamatik işçisi’ olduğu yönünde oluyor. Fakat kurumsal olarak sendikamıza işten atmaların neden olduğuna yönelik herhangi bir açıklama yapılmış değil. Belediye yetkililerinden işten atılan arkadaşlarımızın listesini talep ettiğimizde, ‘Belediye Başkanımızın emri var, hiçbir açıklama yapamayacağız’ cevabını aldık. Yetkili sendika olarak bu arkadaşlarımızın hukuksal mücadelesini yürütmek açsından da muhataplık açısından da bu bilgelerin sendikamıza verilmesi gerekiyor” diye konuştu.

‘ELİMİZDEN ALINAN İŞİMİZİ GERİ İSTİYORUZ’

İşten atmalarla ilgili tepkilerin çeşitli biçimlerde devam ettiğini dile getiren Genç şunları söyledi: “Kemalpaşalılar gerek belediye gerekse parti bürokratlarına tepkilerini yükselterek, 127 işçinin işten atılma nedenini ve hesabını sormaya başladılar. Direniş alanımıza gelerek bizi ziyaret edip bizi yalnız bırakmıyorlar. CHP İlçe Başkanı Ahmet Yılmaz’a giden işçi arkadaşlarımıza verilen cevap ‘Biz de sizin gibi bilmiyoruz. Elimizden bir şey gelmiyor’ olmuş. Biz kendisini buraya direniş alanına davet ediyoruz. Biz CHP ilçe yönetiminin de direniş alanına gelmelerini açıklama yapmalarını bekliyoruz. Biz biliyoruz, Türkmen Kemalpaşa’da mutlaka ortaya çıkacak ve kendisiyle görüşeceğiz, ekmeğinin derdinde olan işçilerle karşılaşacak. Şu çok iyi bilinsin biz kimseden iş falan dilenmiyoruz. Biz elimizden alınan işimizi geri istiyoruz. İddia ettikleri gibi çalışmayan ‘bankamatik işçisi’ dedikleri kişileri disiplin kuruluna getirsinler, orada görüşelim demiştik. Fakat bu yöntemi yerine getirmeden işten attılarsa, işten atılan arkadaşlarımız çalışıyor demektir” dedi.

Reklam