11 Ağustos 2024 23:57
Son Güncellenme Tarihi: 12 Ağustos 2024 08:00

Zaporijya Nükleer Güç Santralinde yangın: Ukrayna ve Rusya birbirini suçladı

Rusya, Zaporijya Nükleer Güç Santralinin soğutma sisteminde yangın çıktığını, sebebinin Ukrayna’nın saldırısı olduğunu iddia etti. Ukrayna da Rusya'yı yangını çıkarmakla suçladı.

Fotoğraf: Ukrayna Devlet Başkanlığı

Paylaş

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Zaporijya Nükleer Güç Santrali’nden patlama sesine ve koyu duman yükseldiğini, Rusya tarafından soğutma kulelerinden birine yönelik saldırı  düzenlendiği yönündeki iddia konusunda bilgilendirildiklerini açıkladı. Nükleer güvenlik açısından herhangi bir etki rapor edilmediği belirtildi.

Yangınla ilgili Rusya ve Ukrayna birbirini suçladı.

Rus yetkili Yevgeniy Balitskiy tarafından Ukrayna'nın güneydoğusundaki Rusya'nın kontrolündeki bölgede yer alan Zaporijya Nükleer Santrali'ndeki soğutma sisteminde Ukrayna ordusunun top atışlarıyla nedeniyle yangın çıktığı, santralde patlama veya başka bir tehlike bulunmadığı yönünde açıklama yapıldı. Santral ve bulunduğu şehirde radyasyon seviyesinin normal düzeyde olduğu, yangının söndürülmesine yönelik çalışmaların sürdüğü kaydedildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Telegram hesabından konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Kiev yönetimi ve Batı'yı suçlayarak, "Ukrayna halkını öldürdüler, küresel enerji ve gıda güvenliğini baltaladılar ve şimdi de kıtada nükleer terör başlattılar" ifadelerini kullandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise suçlama üzerine yangın için "Rusya tarafından çıkarıldı" suçlamasında bulundu. Zelenskiy, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Rus işgalcilerin Zaporijya NGS bölgesinde yangın çıkarttığını Nikopol'den kayıt altına aldık" dedi. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) harekete geçmesini isteyen Zelenskiy,  "Rusya, bunun için sorumlu tutulmalı. Sadece Ukrayna'nın Zaporijya Nükleer Güç Santrali üzerindeki kontrolü normalliğe ve tam güvenliğe dönüşü garanti edebilir." ifadelerini kuullandı.

ULUSLARARASI ATOM ENERJİSİNDEN AÇIKLAMA

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın X hesabından konuya ilişkin yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "UAEA uzmanları, akşam saatlerinde duyulan çok sayıda patlamanın ardından Zaporijya Nükleer Güç Santrali’nin kuzey bölgesinden gelen yoğun koyu dumana tanık oldu. Ekip, santral tarafından, soğutma kulelerinden birine yönelik dron saldırısı düzenlendiği yönündeki iddia konusunda bilgilendirildi. Nükleer güvenlik açısından herhangi bir etki rapor edilmedi."

Zaporijya Nükleer Güç Santrali, Avrupa'nın en büyük nükleer santrali konumunda bulunuyor. Santralin bulunduğu bölge Mart 2022'de Rusya tarafından ilhak edilmişti. Zaporijya nükleer santraline saldırı planları yapma konusunda Kiev ve Moskova sık sık birbirini suçluyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

WSJ: ABD, Maduro'ya siyasi sığınma teklifinde bulundu

SONRAKİ HABER

TBMM'de Can Atalay toplantısı | "Meclis de tanımazsa kriz olur"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa