12 Ağustos 2024 04:26

TBMM'de Can Atalay toplantısı | "Meclis de tanımazsa kriz olur"

Milletvekilliği düşürülen Can Atalay için Meclis cuma günü toplanacak. Av. Özgür Urfa, "Meclis'in AYM'yi tanımayarak adım atmaması başlı başına yeni bir siyasi kriz anlamına gelecektir" dedi.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Türkiye İşçi Partili (TİP) Can Atalay'ın milletvekilliğinin iadesi konusunda gözler cuma günü Mecliste olacak. Anayasa Mahkemesinin (AYM) Gezi davasından hâlâ cezaevinde olan Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğu kararının ardından Meclis cuma günü tatile ara vererek toplanacak. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi topu Meclise atarken,  AYM'nin kararlarını dahi savunan MHP bu oturuma katılmayacağını açıkladı. Peki bu gelişmeler neye işaret ediyor?

Atalay'ın Avukatı Özgür Urfa, yerel mahkemenin AYM'nin kararını Meclise havale ettiğine dikkat çekerek, "Yani bu kararın Meclis tarafından uygulanması gerektiğini söylemiş oldu. AYM Atalay'ın milletvekilliğini düşürme işleminin yok hükmünde olduğuna karar verdiği için, Meclisin yaptığı işlemin bir geçerliliği yok. Meclisin olağanüstü toplanması yönünde çağrımız oldu. Bu hafta yapılan oturumda, AYM kararının okunması, Atalay'ın milletvekili kaydının yapılması ve serbest bırakılması gerekiyor" dedi.  

'MHP'NİN KATILMAMASI SONUCU ETKİLEMİYOR'

MHP'nin cuma günü yapılacak oturuma katılmama kararının ise sonuca bir etkisinin olmadığını anlatan Urfa, "Çünkü Atalay için bir oylama yapılmayacak. MHP burada AYM'yi tanımama tutumunu sürdürerek siyasi bir hamle yapıyor" dedi.

YENİDEN YARGILAMA GEREKİYOR MU?

Öte yandan Atalay'ın hakkındaki kesin hüküm kararı nedeniyle AKP içinde yeniden yargılamanın gerektiği şeklindeki yorumları da değerlendiren Urfa, "Yeniden yargılama bir yana, aslında AYM kararı nedeniyle Atalay milletvekilliği düşürüldükten sonra da milletvekili sayılıyor. Mecliste kararın okunmasının ardından yerel mahkemenin Atalay'ı tahliye etmekten başka yapacağı bir şey bulunmuyor" diye konuştu.

MECLİSİN AYM'Yİ TANIMAMASI KRİZ OLUR

Peki AKP Atalay'ın milletvekilliğinin iadesi yönünde adım atmazsa ne olacak? Avukat Urfa şöyle yanıt verdi: "Meclisin AYM'yi tanımayarak adım atmaması başlı başına yeni bir siyasi kriz anlamına gelecektir. Bu aşamada biz de atacağımız adımları ve eylem planını değerlendireceğiz."

ÖNCEKİ HABER

Zaporijya Nükleer Güç Santralinde yangın: Ukrayna ve Rusya birbirini suçladı

SONRAKİ HABER

Evrensel'in manşeti | Yangından beter

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa