12 Ağustos 2024 10:51

Heybeliada Mahalle Meclisi Girişimi: "Adalar özenle korunmalı"

Heybeliada ormanlık alanda çıkan yangına ilişkin sorumluluğu olanların soruşturulmasını talep eden Heybeliada Mahalle Meclisi Girişimi, “Tüm canlılarıyla Adalar özenle, dikkatle korunmalı" dedi.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

Heybeliada Bayraktepe sabaha karşı ormanlık alanda çıkan yangına ilişkin açıklama yapan Heybeliada Mahalle Meclis Girişimi, gerekli önlemlerin alınmadığına dikkat çekerek sorumluların soruşturulmasını talep etti. Olası yangınlara ilişkin etkili müdahalenin önemli olduğunu vurgulayan Heybeliada Mahalle Meclis Girişimi, “Ormanı, evleri, insanları ve tüm canlılarıyla Adalar özenle, dikkatle korunmalı” dedi.

Yapılan açıklamada Heybeliada Mahalle Meclisi Girişimi sözlerine, mahallelerin itfaiyeyi sabah saat 05.00’e doğru aradıklarını ancak, ihbar saatinin yaklaşık yarım saat sonra gözükmesine anlam veremediklerini belirterek başladı.  

Rüzgarın evlere doğru değil tam tersi yönde esmesinin de şans olduğu belirtilen açıklamada, “İBB’nin iki itfaiye aracı toprak yoldan yangına müdahale ederken daha küçük olan üçüncü araç deposundaki su bitebileceği için yangın musluğuna bağlanmak istedi. Devamlı olarak adada bulunan İBB İtfaiyesi, yangın musluğunun yerini mahalle sakinlerine sordu.  Araç adalıların yönlendirmesi, hatta hortumları da Adalıların bağlamasıyla yangın musluğundan su alabildi” ifadelerini yer verdi.

“ÇIKIŞ NEDENİ VE FAİLİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA İSTİYORUZ”

Yangının şans eseri daha fazla yayılmadan kontrol altına alınabildiği belirtilen açıklamada, Heybeliada Mahalle Meclisi Girişimi an itibariyle kaç ağacın zarar gördüğünü, kaç hektar alanın yangından etkilendiğinin bilgisine sahip olmadıklarını ekledi. Açıklamada, “Son dört yılda aynı bölgede geniş ormanlık alanların kaybedilmesine yol açan yangınların çıkış nedeni ve failleri Emniyet tarafından kısa sürede açıklanmıştı. Bu kez yangının çıkış nedenine dair bilgi henüz edinemedik. Geçtiğimiz 28 Temmuz'da, atıl durumdaki Heybeliada Sanatoryumu'nun erkekler kısmında da bir kapı yakılarak yangın çıkarıldı ve yine neyse ki büyümeden söndürülen bu yangının çıkış nedenine ve failine dair hiçbir resmi açıklama yapılmadı.  28 Temmuz ve 10 Ağustos 2024 yangınlarının nasıl çıktığının araştırılıp açıklanmasını istiyoruz” denildi.

“YALNIZ HEYBELİADA DEĞİL, TÜM ADALARDA ÖNLEMLER ALINMALI”

Adalar'da yangın tehlikesinin yetkililer tarafından yeterince ciddiye alınmadığını düşündüklerini ifade eden Heybeliada Mahalle Meclisi Girişimi son olarak şunları kaydetti:

“Yangın faillerinin bulunmasını; olası yangınlara zamanında ve etkili müdahale edilmesi için İBB ve orman itfaiyelerinin hazırlıklı olmasını; sokakları, orman yollarını ve yangın musluklarının yerlerini bilecek şekilde yeterli eğitimden geçirilmelerini, tatbikat yapmalarını istiyoruz. Yalnız Heybeliada'da değil, tüm adalarda tüm yangın musluklarının bakımının yapılması, tamamının çalışır durumda olması gerekiyor. Bütün eksiklerin, kusurların ciddiyetle tespit edilmesini, bunca acı yangın tecrübesine rağmen gerekli önlemlerin bir türlü alınmamasında sorumluluğu olan görevlilerin soruşturulmasını talep ediyoruz. Ormanı, evleri, insanları ve tüm canlılarıyla Adalar özenle, dikkatle korunmalı.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Atık su kanalına düşen motosikletteki 2 kişi öldü

SONRAKİ HABER

Alpagut-Atalan’da Madene Hayır Platformu, altın madenine karşı imza kampanyası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa