12 Ağustos 2024 10:45

Milli Savunma Bakanı Güler: Suriye ile heyet toplantısı yapılabilir

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Türkiye ve Suriye'nin uygun koşullar yaratılması halinde bakanlar düzeyinde bir araya gelebileceğini söyledi.

Fotoğraf: Murat Şengül/AA

Paylaş

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, İngiltere merkezli Reuters haber ajansına verdiği demeçte Türkiye ile Suriye arasındaki normalleşme sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu. Güler, "Suriye ile daha önce Moskova'da olduğu gibi mutabık kalınacak yerlerde, bakanları içeren heyetlerle toplantılar yapılabilir" diye konuştu.

Güler, Türkiye'nin Suriye'den askerlerini çekmesi konusunda da "Türkiye Suriye'den çekilme koordinasyonunu yalnızca Suriye'de yeni anayasa kabul edildikten, seçimler yapıldıktan, sınırlar güvenlik altına alındıktan sonra görüşebilir" ifadelerini kullandı.

Suriye ile daha önce Moskova'da olduğu gibi mutabık kalınacak yerlerde toplantılar yapılabileceğini kaydeden Güler, bu toplantıların bakanları da içeren görüşmeler şeklinde olabileceği yorumunu yaptı.

Güler, Türkiye'nin Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ile ilişkilerini geliştirmek istediğini ancak önceliğinin NATO’daki sorumluluklarını yerine getirmek olduğunu açıkladı. Güler, "Önceliğimiz, önemli bir müttefik olarak NATO'daki sorumluluklarımızı yerine getirmek ve müttefiklerimizle olan dayanışmayı güçlendirmektir. Odak noktamız, NATO’nun hazırlıklı, kararlı ve güçlü olmasını sağlamaktır" dedi.

F-16 ANLAŞMASI DEVAM EDİYOR

Güler, Türkiye’nin ABD ile yaptığı Block-70 F-16 savaş uçakları ve modernizasyon kitleri tedarik anlaşmasından memnun olduğunu ve sürecin planlandığı gibi devam ettiğini söyledi. Güler, "Son uçağın teslimine kadar projenin sorunsuz bir şekilde tamamlanmasını umuyoruz" dedi.

Erdoğan geçen ay, Ankara'nın 2011'den sonra kestiği ilişkileri normalleştirmeyi görüşmek üzere Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı davet edeceğini söylemişti. Ancak Esad, görüşmenini ancak Türk kuvvetlerinin Suriye'nin kuzeyinden çekilmesi de dahil olmak üzere temel konulara odaklanması durumunda gerçekleşebileceğini söyledi. HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Alpagut-Atalan’da Madene Hayır Platformu, altın madenine karşı imza kampanyası

SONRAKİ HABER

Kastamonu'da batan teknedeki 3 kişiyi arama çalışmaları sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa