12 Ağustos 2024 12:05

Miraz Müzik Topluluğu Dersim'de

Deyiş çalışmalarının klibini Duzgin Bava'nın mekânında, Kemerê Bımbareki'de çeken Miraz Müzik Topluluğu bu çalışmanın kadim mekânların seslerini duyurmaya dönük bir duruş olduğunu söylüyor.

Fotoğraf: Miraz Müzik Topluluğu'nun videosundan ekran görüntüsü

Paylaş

Miraz Müzik Topluluğu bir deyiş çalışmasının klibini Duzgin Bava'nın mekânında, Kemerê Bımbareki'de çekti. 50 kişilik bir ekibin yer aldığı çalışmada Miraz tembûr grubu, sözleri Kamer Söylemez'e, müziği Ahmet Aslan'a ait Zazaca bir deyiş olan De Bê Wayiro'yu seslendirdi.

Duzgin Bava’ya adanan deyişin klibi, yönetmen Rodi Yüzbaşı ve ekibi Rossa Production tarafından çekildi. Ses kayıtları Burak Keleş (Studio Luvi) tarafından alınan deyişin ses ve görüntü kayıtlarına Sinan Demirtaş da eşlik etti.

Bu çalışmanın yalnızca müzikal bir ürün çıkarmak amacıyla yapılmadığını ifade eden Miraz grubundan Fırat Alkış, Fuat Alkış ve Burcu Yankın, ziyaretlerinin daha çok kültürel bir çağrı niteliği taşığını belirtiyorlar. Artan göçler sonucu yalnızlaştırılmaya, sahipsiz bırakılmaya çalışılan ziyaretlerin, nişangâhların; dili, kültürü, inancı ve tarihi bağrında taşıyan bu kadim mekânların seslerini duyurmaya dönük bir duruş olarak da yorumluyorlar. Ne kadar zorlu olursa olsun o yolları aşıp mekâna ulaşmanın, orada varlık göstermenin kendisinin de kültürel bir eylem olduğunu belirten Miraz üyeleri, tüm bölgedeki Alevi-Kızılbaş felsefesinde "Pirê Piranan/Pirlerin Piri" ismiyle anılan Duzgin Bava'nın hem insanlığa hem de tüm doğaya olan sevgisini, koruyuculuğunu ve inancını kendilerine rehber aldıklarını ifade ediyorlar. (KÜLTÜR SERVİSİ)

 

ÖNCEKİ HABER

EMEP Milletvekili Bayhan'dan, Bakan Kacır'a: Sizce vatan Mehmet Cengiz’in çiftliği midir?

SONRAKİ HABER

Ara zam isteyen CarrefourSA depo işçileri işten atıldı: Depoda direniş başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa