Ara zam isteyen CarrefourSA depo işçileri işten atıldı: Depoda direniş başladı

Esenyurt’ta bulunan CarrefourSA deposunda çalışan sendikalı 6 işçi işten atıldı. Depoda çalışan DGD-SEN üyesi işçiler, işten atılmalara karşı depoda iş bıraktı.

12 Ağustos 2024 11:58
Paylaş

Andaç Aydın ARIDURU
İstanbul

İstanbul’un Esenyurt ilçesinde bulunan CarrefourSA deposunda DGR isimle taşeron firmaya bağlı çalışan sendika temsilcisi 6 işçi işten atıldı. Üyesi oldukları DGD-SEN ile depo önüne gelen işçiler eylem yaptı. Depoda çalışan işçiler, işten atılmalara karşı depoda iş bıraktı.

CarrefourSA deposunda işçilerin zam talebi üzerine taşeron firma yöneticileri sendika işyeri temsilcilerini işten attı. Pazartesi günü mesai başlangıcında depoda bir araya gelen işçiler, işbaşı yapmadı.

Talepleri karşılanıncaya kadar eylemlerine devam edeceklerini söyleyen işçiler taleplerini şöyle sıraladı:

  • Hiçbir arkadaşımızı geride bırakmayacağız: İşten atılan tüm işçiler işe iade edilecek.
  • Depoda ölümle burun buruna çalışmak istemiyoruz: İSİG önlemleri alınacak.
  • Temmuz’da ara zam yapmayan devletin tarafı belli, örgütlenerek mücadele ediyoruz: CarrefourSA ara zam uygulanacak.

“VADETTİKLERİ ÜCRETİ BİR KEZ OLSUN GÖRMEDİK”

İstanbul Esenyurt’taki CarrefourSA deposunda çalışan işçiler ek zam taleplerini dile getirdikleri birkaç günlük sürecin ardından 6 işçinin atılmasıyla birlikte İş durdurma eylemine geçti. Gazetemize konuşan bir işçi “En az yüzde 35 zam talebimiz karşılanıncaya kadar ve iş arkadaşlarımız geri alınıncaya kadar buradayız” ifadelerini kullandı. İşe girerken patronun işçilere 21 bin 500 TL ücret vadettiğini belirten ve vergi kesintileriyle birlikte ellerine net asgari ücret kaldığını söyleyen bir kadın işçi ise, “Biz emeğimizin karşılığını alıncaya kadar eylemimizi sürdüreceğiz şeklinde konuştu “Aynı işçi “Bir kere bile vadettikleri ücreti almadım. Benim maaşımdan geçen ay 8 bin lira kesinti olmuş. Sorduğum zaman devlet kesiyor diyorlar” diyerek tepki gösterdi.

İŞ GÜVENLİĞİ VE HİJYEN YOK, BASKI VE MOBBİNG VAR

İşçiler depoda periyodik temizliğin yapılmadığını raflardan malzemelerin düştüğünü ve çalışma şartlarından dolayı sık sık hastalandıklarını dile getiriyor. Bir işçi “Daha geçen hafta üzerimize yağ tenekesi düştü” diyerek durumu anlatıyor. İşe girerken kendilerinden sağlık raporu ve hijyen belgesi istendiğini belirtirken “içeride biriken tozdan enfeksiyon kapmaktan kimsenin hastaneye gidecek zamanı bile yok” şeklinde konuştu.

Eylem sırasında güneşten etkilenerek baygınlık geçiren bir işçiye müdahale için ambulans çağırılırken işçiler ambulansı işaret ederek “Yönetimden bir kişi dahi çıkıp bakmadı” diyerek depoda işçilere sürekli kötü davranıldığını ve kotalara ulaşılmadığı takdirde baskı ve mobbing uygulandığını aktarıyor.

DDG-SEN BAŞKANI ACAR: İŞÇİLER 28 BİN TL’NİN ALTINDA İÇERİ GİRMEYECEK

Eylemin işçilerin talepleri karşılanıncaya kadar süreceğinin altını çizen DDG-SEN Başkanı Neslihan Acar depoda taşeron olarak çalıştırılan işçilerin sendikaya üye olduğunu ve CarrefourSA’nın sendikayı tanımamak ve tepkileri geçiştirmek için sürekli boş vaatlerde bulunduğunu hatırlatıyor. “Mayıs ayından beri hem promosyon ödemelerinin tam yapılmasını istiyoruz hem de ara zam istiyoruz” dedi. Acar, “İşçiler 28 bin Tl’nin altında buradn içeri girmeyecek” ifadelerini kullandı.

YÖNETİM TALEPLERİ İLETTİK DEDİ İŞÇİLER SIRTINI DÖNDÜ

Fabrika yönetimi öğleden sonra 3 sularında yaptığı açıklamayla işçilere “eyleminiz hukuksuz, lütfen işe geri dönün, taleplerinizi CarrefourSA’ya ilettik” şeklinde seslenirken işçiler bu açıklamaya sırtlarını dönerek protesto etti. Bazı işçiler “Hemen cevap istiyoruz” diyerek tepki gösterirken alkış ve ısılıklarla yönetime tepki gösterdi. İşçiler “Direne direne kazanacağız” sloganları eşliğinde eylemlerini sürdürdü.

ÖNCEKİ HABER

Miraz Müzik Topluluğu Dersim'de

SONRAKİ HABER

Katliam yasası şiddeti büyütüyor: Bu defa da Edirne’de köpekler öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa