12 Ağustos 2024 12:18

Katliam yasası şiddeti büyütüyor: Bu defa da Edirne’de köpekler öldürüldü

Niğde ve Altındağ’dan sonra Edirne Uzunköprü çöplüğüne çuvallar içinde atılan yaklaşık 10- 15 köpeğin cansız bedeni bulundu. Uzunköprü Belediyesi katliamla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

Edirne’nin Uzunköprü ilçesi çöplüğüne çuvallar içinde atılan yaklaşık 10-15 köpek cesedi bulundu. Çuvallar içinde atılan yaklaşık 10-15 köpek, bir vatandaş tarafından cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Öldürülerek çuval içine konduğu ileri sürülen köpekler, sosyal medyada tepkilere neden oldu. Uzunköprü Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, “Belediyemize ait vahşi depolama alanında çuvallar içerisinde 10-15 adet köpeğin ölü vaziyette bulunduğu ekiplerimiz tarafından tespit edilmiştir. Uzunköprü Belediyesi olarak bu canice eylemi yapanlar hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduğumuzu ve sorumluların adalet önünde hesap vereceğini halkımıza bildiririz” denildi.

Hayvan Hakları İzleme Merkezinin (HAKİM) Evrensel’e verdiği bilgilere göre, HAKİM’e hayvanların şiddet kullanılarak toplandığına dair gelen videolarda ciddi bir artış var. HAKİM’in teyit etmeye çalıştığı onlarca köpeklerin katledilmesi ihbarı geliyor. Yasanın belediyelere sokak köpeklerini öldürme yetkisinin vermesinin insanları da şiddet konusunda cesaretlendirdiğini kaydederek kendilerine gelen ihbar sayısında büyük bir artış olduğunu belirtiyorlar.

DÖRT BİR TARAFTAN ŞİDDET VE İŞKENCE HABERLERİ GELİYOR

5199 sayılı Hayvanların Korunmasına Dair Kanun’da yapılacak değişiklikler ilk defa 21 Mayıs’ta AKP’nin yasa değişikliği tasarısı hazırlığı içinde olduğuna dair kulis haberi ile gündeme geldi. Haberden günler sonra bir hayvana çarpmamak için ani fren yaparak kaza riski geçirdiğini iddia eden bir kişinin belediye ve valiliğe sokak hayvanlarının toplatılması talebiyle yaptığı başvurunun reddedilmesinin ardından gittiği mahkemede 2 Haziran'da karar açıklandı. Mahkeme 'Başıboş köpek sorunu, insanın sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkını ihlal ettiği' gerekçesiyle başvuruyu haklı buldu. Karar veren İstanbul 10. İdare Mahkemesi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve ilgili kanunlara göre, sokak hayvanı olarak ifade edilebilecek bir türün olmadığı, 'sahipsiz hayvan' olduğu, mevzuatın temel ilke olarak hayvanların korunması ve rahat yaşamalarının sağlanmasında, insanlarla diğer hayvanların hijyen, sağlık ve güvenliklerinin dikkate alınması gerektiğini belirtti.

Yasa değişikliği teklifi 23 Temmuz’da Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda, 30 Temmuz’da ise TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Uzmanların bahsettiği şiddet olayları yalnızca yasa tasarısı sürecinde de yaşanmadı. İktidar partisinin sokak hayvanlarının belediyelerce öldürülmesini yasalaştırmayı hedefleyen hamlesi hayvanlara yönelik şiddet ve işkenceyi cesaretlendirdi. 21 Mayıs’tan beri pek çok kentte öldürülmüş köpekler bulunuyor.

3 Haziran günü Yozgat’ın Azizli Mahallesi'nde Yozgat Katı Atık Birliği yakınlarında sokak köpekleri toplu halde ölü bulundu. Yapılan incelemede 20’nin üzerinde köpeğin şırınga yardımıyla kimyasal madde kullanılarak öldürülüp, toplu halde dağlık alana bırakıldığı tespit edildi. Öldürülen hayvanlar belediye ekiplerinin kazdığı kuyuya gömülürken, hayatta kalan 30’a yakın yavru ve yetişkin köpek belediye barınağına götürülerek tedavi ve bakımları yapıldı. 8 Temmuz’da ise Ankara'nın Yenimahalle ilçesinde metruk binada 15 köpek ölü bulundu. Metruk bir binada köpek sesi duyan yurttaşlar binaya girdiklerinde 15 köpeği ölü buldu. Olay yerine gelen polis ekipleri ve hayvanseverler 7'si yavru 15 köpeğin öldürüldüğünü tespit etti.

23 Temmuz’da Manisa’nın Akhisar ilçesinde Ulucami Mahallesi’nde mahalledeki kanal içerisinde hayatını kaybetmiş 2 köpek ve 3 kedi bulundu. Olay, mahalle sakinlerinin ihbarı üzerine ortaya çıktı. 25 Temmuz’da Bartın’da bir sokak köpeği kimliği belirsiz kişilerce silahla vuruldu. 6 Ağustos’ta ise Niğde Belediyesinin geçici hayvan bakımevindeki köpeklerin öldürülüp toplu mezarlara gömüldüğü öne sürüldü. Ankara Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Tuğba Gürsoy, hayvan mezarlığından görüntüler paylaşarak savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı. Gürsoy, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Niğde’de gönüllülerin baktığı bir köpeğin kaybolduğunu ve daha sonra köpeğin toplu mezarda bulunduğunu yazdı. Gürsoy, bu mezarlığa sürekli yeni hayvanların gömüldüğünü öne sürdü.

9 Ağustos’ta ise Ankara'nın Altındağ ilçesinde bir köpek katliamı yaşandı. Altındağ ilçesinde çevresi çitlerle kapalı bir alanda katledilmiş halde onlarca köpek bulundu. Yaşam hakkı savunucuları bazı köpeklerin gömülmüş olduğunu tespit ederken, katledilen çok sayıda köpeğin poşetler içerinde çukurlara atıldığı görüntüler ortaya çıktı. 11 Ağustos’ta ise Silivri'de 3 köpek ölü bulundu. 3 köpek zehirli et verilerek öldürüldü. 3 köpeğin zehirlendiği bölgede poşette zehirli et kalıntıları bulundu. Bulunamayan 6 yavrunun da benzer şekilde öldürülmüş olabileceği düşünülüyor.

BELEDİYELER YASANIN ÇIKMASINI DAHİ BEKLEMEDİ

Bu gelişmeler ve söylemler yalnızca bireysel şiddeti değil, kurumların köpekleri toplaması konusunda da cesaretlendirici. Pek çok belediye yasa tartışılmaya başladıktan sonra köpekleri toplamaya başladı, çoğu belediye yasanın Resmi Gazete’de yayımlanarak resmileşmesini dahi beklemedi. Karatay Belediyesi bir haftada 200 sokak köpeğinin toplandığını açıkladı. 22 Mayıs’ta ise Urfa’nın Balıklıgöl ile Göbeklitepe ilçelerinde belediye, turistlerin şikayeti sonrası köpekleri toplamaya başladı. 28 Mayıs’ta ise Kütahya'da belediye ekiplerinin, mahallelerdeki sokak köpeklerini toplamaya başladığı ortaya çıktı. Nevşehir Belediyesinin sokak hayvanlarını topladığına ilişkin haberler 1 Temmuz’da yerel basına yansıdı. 31 Temmuz’da Trabzon Akçaabat Belediyesinin sokaktan topladığı köpeklere ilişkin görüntüler yayımlandı. Bursa’nın Gürsu ilçesinde 3 Ağustos’ta ekiplerin köpekleri toplaması kameralara yansıdı.

ÖNCEKİ HABER

Ara zam isteyen CarrefourSA depo işçileri işten atıldı: Depoda direniş başladı

SONRAKİ HABER

Atık tesisini istemeyen Kandıra halkı ÇED toplantısını yaptırmadı, belediyeye yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa