12 Ağustos 2024 15:25

Türk-İş eylem planını açıkladı, işçiler üretimi etkileyecek eylem istedi

İşçilerin ek zam talebiyle bastırması sonucu Başkanlar Kurulunu toplayan Türk-İş eylem planını açıkladı. İşçilerse göstermelik eylemlerin dışına çıkılarak, üretimi etkileyecek eylemler istiyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İşçilerin ek zam talebiyle bastırması sonucu geçen hafta Başkanlar Kurulunu toplayan Türk-İş, toplantıda alınan karar doğrultusunda bölge toplantılarına başladı, eylem planını açıkladı. Türk-İş 20 Ağustos’ta 81 ilde il temsilcilikleri ve bölge binaları önünde basın açıklamaları yapacağını, 26 Ağustos’ta Çerkezköy’de ve 3 Eylül’de Zonguldak’ta yapacağını duyurdu. İşçiler ise göstermelik eylemlerin dışına çıkılarak, üretimi etkileyecek eylemlerin yapılmasını istiyor.

Geçinemeyen, ek zam isteyen işçilerin tepkisi Türk-İş, Hak-İş ve DİSK’i 9 Temmuz’da bir araya getirmiş, üç konfederasyon yaptıkları açıklamayla ücret zamlarından vergide adalete kadar 10 maddelik bir talep listesi paylaşmıştı. Ancak aradan bir ayı aşkın zaman geçmesine rağmen iktidar başta ücret zammı olmak üzere işçi ve emekçilerin taleplerini karşılamadı. Bu süre içerisinde Hak-İş ve DİSK’ten bir adım atılmadı, Türk-İş ise geçen hafta Başkanlar Kurulunu toplayarak bölge toplantıları yapacağını duyurdu.

“GENİŞ BİR KESİMİN YAŞAM KOŞULLARI KÖTÜ”

Dün, Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar’ın katılımıyla Adana’da yapılan basın toplantısında Türk-İş’in eylem kararı açıklandı. Türk-İş 4. Bölge Başkanı Edip Gülnar, Tarım-İş Genel Başkanı İlhan Polat, Şeker-İş Genel Başkanı İsa Gök ile Tes-İş Genel Başkan Yardımcısı Osman Güngör ile Türk İş’e bağlı sendikaların yöneticilerinin katıldığı toplantıda konuşan Ramazan Ağar, Türkiye genelinde işçi, memur, emekli, esnaf ve çiftçi gibi geniş bir kesimin yaşam koşullarının giderek kötüleştiğini vurguladı. Geçmiş yıllarda asgari ücretle çalışan bir işçinin ev kirasını ödeyebildiğini, evine eşya alıp taksitlerini düzenli olarak ödeyebildiğini, hatta düğünlerde altın takabildiğini belirtti. Ancak günümüzde bu koşulların tamamen değiştiğini ifade eden Ağar, “Çalışanlarımız geçinemiyor. Ekonomik düzen bozulmuş durumda ve bu bozuk düzen düzeltilmiyor” dedi.

81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI

Bu sorunları gündeme taşımak amacıyla 20 Ağustos’ta 81 ilde il temsilcilikleri ve bölge binaları önünde kitlesel basın açıklamaları yapacağını duyuran Ağar, 26 Ağustos’ta Çerkezköy’de ve 3 Eylül’de Zonguldak’ta büyük mitingler düzenleyeceklerini açıkladı. Ağar, “Bu eylemlerle çalışanlarımızın yaşadığı sıkıntıları dile getireceğiz. Vergi adaletsizliği, yüksek enflasyon, işsizlik, kayıt dışı istihdam ve güvencesiz çalıştırma gibi konuları gündeme taşıyacağız” diye konuştu.

14 Ağustos’ta Trabzon, Ankara, Diyarbakır, İstanbul, İzmir ve Bursa’da düzenlenecek eylemlerle kamuoyuna seslerini duyuracaklarını belirten Ağar, “Üretimden gelen gücümüzü kullanmaktan çekinmeyeceğiz” dedi.

“PLAN YETERSİZ, EYLEMLERİN ÜRETİMİ ETKİLEMESİ LAZIM”

Türk-İş’in açıkladığı eylem planını değerlendiren bir kamu işçisi, uzun süredir işçilerin ‘üretimi etkileyecek eylemler yapılması’ talebiyle sendikaları sıkıştırdığını söyledi. Ancak açıklanan eylem planını yetersiz bulan kamu işçisi şöyle konuştu: “İşçiler sendikacılara tabandan çok baskı yaptı. Örneğin işçiler, Kayseri’de sendika şubesini bastı, İstanbul’da Harb-İş üyesi işçilerle şube açıklama yaptı, Eskişehir’de üç günlük emek nöbeti yapıldı. İşçiler şubelerini, sendika merkezlerini ücret zamları için sıkıştırmaya devam ediyor. Bu sıkıştırmanın sonucu olarak zorunlu bir açıklama yapılmış ancak açıklanan plan yetersiz. İşçiler işin başından beri üretimi etkileyecek eylemler istiyor.”

Açıklanan eylem planının işçilerin gazını almaya yönelik de olabileceğini söyleyen işçi, “Biz daha önce de bunu yaşadık. Tam öfke doruğa çıkmışken, üretime etki etmeyen, mesai sonunda yapılan eylemlerle gaz aldılar. Toplu iş sözleşmesine birkaç ay kaldı. Bu süre içinde işçinin öfkesini dindirmeye çalışıyor olabilir. Günü gelsin de alavere mi dalavere mi göreceğiz” diye konuştu. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Tarih netleşti: TBMM Can Atalay için 16 Ağustos'ta toplanacak

SONRAKİ HABER

Eğitim İş: Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğünde tuz koktu, 100 bin TL’ye okul kaydı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa