12 Ağustos 2024 15:43

Gençlik Bakanlığına soruldu: Kaynaklar hangi vakıf ve derneklere, hangi amaçla ve ne tutarda aktarıldı?

EMEP Milletvekili Sevda Karaca, Gençlik ve Spor Bakanlığına vakıf ve derneklere aktarılan kaynakları sordu.

Fotoğraf: MirkoS18/CC BY-SA 3.0/Wikimedia Commons

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Gençlik ve Spor Bakanlığının vakıf ve derneklere aktardığı kaynakları Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’a sordu.

BirGün gazetesinde yayınlanan habere atıf yapan Karaca, Bakanlığın 2024 yılının ilk 6 ayında adını açıklamadığı vakıf ve derneklere 699 milyon TL, stadyumlara ise 6,4 milyar TL’lik kaynak kullandığını aktardı. Karaca, Bakan Bak’a verdiği yazılı soru önergesinde, Bakanlığın 2020 yılında 65 milyon 419 bin TL, 2021 yılında 78 milyon 530 bin TL, 2022 yılında 287 milyon 689 bin TL, 2023 yılında 522 milyon 660 bin TL ve 2024 yılında ise 699 milyon 71 bin TL’nin bu vakıflara ve derneklere harcandığını belirtti.

Bakanlığın, “stadyumlar” başlığı altında paylaştığı verilere de değinen Karaca, Ocak 2011-Haziran 2024 yatırım programında Bakanlığa ait 38 adet stadyum projesi bulunduğu ifade ederek; projelerden 14’ünün bakanlıkça, 5’inin belediyelerce, 19’unun ise Toplu Konut İdaresi’nce inşa edildiğini vurguladı. Karaca, stadyum projelerinin toplam maliyetinin 6 milyar 459 milyon 923 bin TL olarak kaydedildiğini belirtti.

“ÖĞRENCİYE YURT YOK, VAKIFLARA KAYNAK AKTARILIYOR”

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında imzalanan “Manevi Danışmanlık Hizmetleri Projesi”ni de hatırlatan Karaca, 2015 yılında 11 pilot ilde uygulanan proje kapsamında devlet yurtlarında görevlendirilen Diyanet personeli sayısının, Haziran 2024 itibarıyla ülke genelinde toplam sayısı 454 olan Kredi Yurtlar Kurumuna (KYK) bağlı yurtlarda, toplam 684 olduğunun altını çizdi.

Üniversitelerin açılmasına kalan kısa süre göz önüne alındığında, öğrencilerin barınma sorununun yeniden gündeme geldiğini hatırlatan Karaca “Yeterli sayıda yurt bulunmaması nedeniyle ciddi şekilde barınma sorunu yaşayan öğrenciler, fahiş kiralar ve özel yurt ücretleri karşısında ezilmektedir. Mevcut yurtların sağlıksız ortamı nedeniyle öğrencilerin hayatlarını kaybettiği gerçeği karşısında, barınma imkanı sağlamak yerine adı ve neye hizmet ettiği dahi açıklanmayan vakıflara yüz milyonlarca liranın aktarılması, aynı şekilde amacı hala anlaşılamamış bir şekilde öğrenci yurtlarında dini görevlilerin istihdam edilmesi eleştiriye muhtaçtır” ifadelerini kullandı.

EMEP Milletvekili Karaca, Bakan Bak’tan şu soruların yanıtını istedi:

  1. Bakanlığınız, yukarıda yıllara göre miktar dağılımı gösterilen kaynakları hangi vakıf ve derneklere, hangi amaçla, hangi protokol kapsamında ve ne tutarda aktarmıştır?
  2. Türkiye’de toplam üniversite öğrencisi sayısı kaçtır? Bu öğrencilerden kaç tanesi KYK yurtlarında kalmaktadır?
  3. Türkiye’de toplam kaç tane özel yurt bulunmaktadır? Bu yurtlarda konaklayan öğrenci sayısı kaçtır? Bu yurtların güncel olarak aylık ya da yıllık ortalama ücretleri ne kadardır?
  4. Türkiye’deki üniversite öğrencilerinin kaç tanesi yurt olanağı bulunmadığı için ev kiralamak zorunda kalmaktadır? İllere göre güncel ortalama ev kirası tutarları nedir?
  5. Bakanlığınızın inşa ettiği stadyumlara aktarılan kaynakla kaç tane öğrenci yurdu inşa edilebilirdi?
  6. Ülke genelindeki KYK’larda görev yapan 684 diyanet personeli hangi amaçla ne tür faaliyetler yürütmektedir? Bu personelin tamamı için ödenen 1 aylık toplam harcama kalemi nedir?

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ankara Kadın Platformu Aile Bakanlığı önünden seslendi: İktidarın politikası kadın düşmanlığıdır

SONRAKİ HABER

3 yavru kediyi, mutfağına girdiği için öldürmüş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa