12 Ağustos 2024 16:18

İşten atılan belediye işçileri Kemalpaşa Belediye Başkanı'nı protesto etti

İşten atılan Kemalpaşa Belediyesi işçileri, tatilden dönen Belediye Başkanı Mehmet Türkmen'i protesto etti. İşçiler "Bu yanlıştan geri dön" dedi.

Fotoğraf: Nuray Öztürk/Evrensel

Paylaş

İzmir’de Kemalpaşa Belediyesinde işten atılan işçiler, tatilden dönen Belediye Başkanı’na “krizi biz yaratmadık tasarrufu da biz etmeyeceğiz, bu yanlıştan geri dön” diye seslendi.

Genel-İş İzmir 7 No’lu Şubenin örgütlü olduğu Kemalpaşa Belediyesinden tasarruf gerekçesiyle atılan işçilerin mücadelesi bir haftayı geride bıraktı. Belediye binası önünde işe geri dönmek için mücadelelerini sürdüren işçiler, Belediye Başkanı’nın tatilden döndüğü gün açıklama yaptı.

İşçiler adına açıklamayı okuyan Şube Başkanı Özgür Genç, Kemalpaşa Belediyesinde işten atmalar öncesi 640 işçi çalıştığına dikkat çekerek, “31 Mart yerel seçimlerinden sonra seçilen belediye başkanı Mehmet Türkmen seçim çalışmaları sırasında hepimize işçi arkadaşların haklarına sahip çıkacağına dair bir söz verdi. Görünen o ki bırakın işçi haklarına sahip çıkmayı işçiye bile sahip çıkamadı ve 127 arkadaşımız işten çıkarıldı” dedi.

"HANEYE SGK'SİZ ÇALIŞTIRMAK DA YAZILDI"

Genç, 2 Ağustos’ta bazı işçilerin SGK mesajlarıyla işten çıkarıldığını bazılarının ise çıkarıldığı halde çalıştırılmaya devam edildiğini söyleyerek, “Belediye Başkanı’nın hanesine SGK’siz işçi çalıştırmak da yazılmıştır” ifadelerini kullandı.

Genç, “Bir kamu kurumu işçiye doğrudan tebliğ etmek yerine insan onuruna yakışmayan bir tutumla işçileri işinden etmiş, yetkili sendika olarak çıkışı yapılan işçi arkadaşların listesini talep ettiğimizde şirket yetkilileri Mehmet Türkmen’in talimatı ile yetkili sendika da olsak liste veremeyeceklerini, çıkış nedenlerinin ise işçiye tebliğ edeceklerini beyan etmiştir. Tebliğ eline geçen işçi arkadaşlarımıza gösterilen gerekçede; Bu hizmetlerin hem halk eğitim ve kaymakamlıkla yürütülmesinin planlandığı, hem de ekonomik nedenler olduğu belirtilmektedir” dedi.

Normalleşme ve yumuşama adı altında sermayeyi kurtarma programında birleşen iktidar ve ana muhalefet partisinin iktidarda olduğu belediyeler, tasarruf adı altında krizin faturasını çalışan işçiye ve halka kestiğini kaydeden Özgür Genç,  “İşçiler ekmeğinden edilirken, halkın hizmet hakkı kısıtlanmakta, hatta tırpanlanmaktadır. Kreşler kapatılmakta, dershane hizmetleri, kültür sanat, spor hizmetleri kısıtlanmakta, temizlik, park bahçe çalışanlarının sayısı azaltılarak çalışanların iş yükü artırılmakta, halkın sağlığı hiçe sayılmaktadır.

"KEMALPAŞA HALKI CEZALANDIRILIYOR"

Seçildiği ilk günden itibaren Kemalpaşa halkının çocuklarının ücretsiz olarak lise ve üniversitelere hazırlayan dershaneler para kazandırmıyor, kreş ve spor okulları zarar ediyor diyen Bwlediye Başkanı Mehmet Türkmen ilk olarak bu alanlardan öğretmenleri çıkarmıştır” diye konuştu.

Genç ardından belediye başkan ve yöneticilerine şu soruları yöneltti; “Kamu kuruluşlarının kar amacı gütmeyen kuruluşlar olması bir yana bu durum; çocuklarını özel dershaneye, spor okullarına, müzik eğitimine gönderemeyen Kemalpaşa halkını cezalandırmak değil de nedir?

Kadınların üretime katılması, çocukların güvenli ortamlarda bilimsel eğitim alması, tarikat ve cemaat kreşlerine, yurtlarına mecbur kalmaması için açılan kreşlerde istihdam edilen kadın öğretmenlerin atılması, kreşlerin kapatılması daha dün Kadın Kurultay’ı gerçekleştiren CHP için, CHP’li bir belediye için ne anlama gelmektedir?

‘Kasada para yok’ diye işçi atanlar, sadece kıdem tazminatı dahi her işçinin ortalama beş yıl çalıştığını düşünürsek 30 milyon TL’yi nereden ve nasıl ödeyecekler? Bunun yıllık izni, ihbarı tazminatı, kötü niyet tazminatını da hesapladığımızda devasa rakamlara ulaşan bu ödemeleri; halktan topladığınız vergiler, temizlik vergileri, harçlar, su paralarına yapılan zamlarla mı karşılayacaksınız?

Hem işten atmalarla işçileri mağdur edecek, hem halkın hizmet halkı elinden alınacak, hem de yeni vergi, harçlara gelen zamlarla halk bir kez daha soyulacak. Buna izin vermeyeceğiz. Krizi biz yaratmadık, tasarrufu da biz etmeyeceğiz.”

"MÜCADELE SÜRECEK"

Belediye Başkanı’nın tatile çıkarken, “birşey olmaz bir hafta bağırır çağırır giderler” dediğini aktaran Genç, işçileri açlıkla, işsizlikle başbaşa bırakanlardan hukuken de siyaseten de hesap soracaklarını söyledi. CHP İlçe Başkanı Ahmet Yılmaz’a da seslenen Genç, “Hem bir partinin ilçe başkanısınız hem de aynı zamanda bir sendikada yöneticisiniz. Kemalpaşa Belediyesinde yapılan çıkışlarda en çok sizin rolünüz olduğunu biliyoruz. Siyasi gücü olmayan, ya da kendi seçimlerinizde muhalif olan ne kadar arkadaşımız var ise bütün garibanları tek tek cadı avına çıkmışcasına harcadığınızı biliyoruz ama sizde bilin bu yaptığınız da o koltuklar da size kalmayacak” dedi.  Genel-iş 7 Nolu Şube olarak atılan işçiler geri alınana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini söyleyen Genç,  belediye başkanı Mehmet Türkmen’e yaptığı yanlıştan dönme çağrısı yaptı.

Açıklamaya Çiğli Belediyesinden atılan işçiler, Bornova Belediyesi Belgem Detshanesi çalışanları, Genel İş İzmir 5 ve 6 No’lu Şube başkan ve yöneticileri, Emek Partisi Bornova İlçe Başkan ve yöneticileri, Bayraklı Eğitder Şube yöneticilerde destek verdi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Karacabey'den sonra Bandırma'da da çiftçiler eylemde

SONRAKİ HABER

Avcılar'da bıçakla babasını öldürdü, annesini ve kardeşini yaraladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa