12 Ağustos 2024 16:52
Son Güncellenme Tarihi: 12 Ağustos 2024 22:32

Ukrayna birlikleri Rusya topraklarında: "1000 kilometrekarelik bölgeyi ele geçirdik"

Ukrayna ordusunun Rusya’nın Kursk bölgesine girmesiyle başlayan çatışmalar nedeniyle sivillerin tahliyesi sürüyor. Ukrayna Genelkurmayı 1000 kilometrekarelik alanı ele geçirdiklerini ileri sürdü.

Rusya, Kursk yakınlarında Ukrayna'nın askeri teçhizatını imha etti | Fotoğraf: Rusya Savunma Bakanlığı

Paylaş

Ukrayna ordusunun sınırı geçerek Rusya’nın Kursk bölgesine girmesiyle başlayan çatışmalar nedeniyle Belgorod’un Krasnoyarujskiy bölgesindeki sivillerin de tahliye edildiği bildirildi. 

Belgorod Bölge Valisi Vyaçeslav Gladkov, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Krasnoyarujskiy sınırlarında Ukrayna ordusuyla çatışmaların yaşandığını belirtti. Bölge halkını korumak için tahliyelere başlandığını kaydeden Gladkov, vatandaşların daha güvenli bölgelere taşındığını söyledi. 

Rusya’da daha önce de Kursk’ta 76 binden fazla kişinin tahliye edildiği bildirilmişti.

"1000 KİLOMETREKARELİK ALANI KONTROL EDİYORUZ"

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, aralarında Ukrayna Genelkurmay Başkanı Oleksandr Syrskyi’nin de bulunduğu üst düzey yetkililer ile bir araya geldi. Toplantıda son gelişmelerle ilgili rapor sunan Sırskiy, sosyal medya hesabında raporla ilgili video klip yayımladı. Syrskyi, "Kursk bölgesinde saldırgan bir operasyon yürütmeye devam ediyoruz. Şu anda Rusya Federasyonu topraklarının yaklaşık 1000 kilometrekarelik bir alanını kontrol ediyoruz" dedi.

Zelenskiy, savunma bakanlığı ile diplomatlara, Batılı müttefiklerin Ukrayna'ya verdiği uzun menzilli silahların Rusya'ya yönelik saldırılarda kullanılmasına izin vermesini sağlamak için gereken eylemlerin listesini sunmaları talimatı verildiğini duyurdu.

Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) ise Rusya istihbaratının Kursk bölgesindeki durumu kullanarak Ukrayna askerlerinin savaş suçu işlediğine dair sahte bilgiler oluşturduğu iddiasında bulundu.

PUTİN: BATI BİZİMLE UKRAYNALILARIN ELLERİYLE SAVAŞIYOR

Rusya'nın 7 gündür geri püskürtemediği Ukrayna'nın Kursk taarruzu ve Zaporojye Nükleer Enerji Santrali'nin uğradığı saldırı hakkında konuşan Putin ise Rusya'nın Ukrayna ile sınırı olan bölgelerinde "ana görevin düşmanı kovmak olduğunu" söyledi. Putin, "Kiev'in Kursk saldırısıyla gelecekteki müzakerelerdeki pozisyonlarını iyileştirmeye çalıştığı" değerlendirmesini yaptı.

Putin şunları söyledi; Kiev'in çözüm için barış planına dönülmesi tekliflerimizi geri çevirmesinin nedeni artık aşikar. Düşman, Batılı efendilerinin yardımıyla onların iradesini yerine getiriyor ve Batı bizimle Ukraynalıların elleriyle savaşıyor, gelecekteki görüşmelerde pozisyonunu iyileştirmeyi hedefliyor. Ama ayırt etmeksizin sivillere, sivil altyapıya saldıran yahut nükleer enerji tesislerine tehdit yaratmaya çalışan insanlarla görüşme filan söz konusu olamaz. Bunlarla ne konuşulabilir ki? Kiev, Rus toplumunun bütünlüğünü yok etmeye çalışıyor, ancak başarısız oluyor. Kiev rejiminin elebaşları, Ukrayna halkını ortadan kaldırmayı hedefliyor.”

"SALDIRILARDA 12 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ"

Putin'in sınır bölgelerindeki durumla ilgili Rus yetkililerle yaptığı toplantıda bilgi veren Kursk Bölgesi Vali Vekili Aleksey Smirnov da "Kursk'taki durum zor. 28 yerleşim birimi, düşmanın (Ukrayna) kontrolünde bulunuyor. Kursk toprakları içerisinde 12 kilometre derinliğe girdiler. Cephenin genişliği 40 kilometre" dedi.

"180 bin kişinin tahliye olması gerekiyor. Bugüne kadar 121 bin kişi tahliye oldu. Düşmanın ele geçirdiği 28 yerleşim birimindeki 2 bin kişinin durumu belirsiz" diyen Smirnov, Ukrayna ordusunun, Kursk'un Belaya bölgesine kimyasal madde içeren füzelerle saldırılar düzenlediğini, saldırılarda 12 kişinin hayatını kaybettiğini ve 10 çocuk dahil 121 kişinin yaralandığını aktardı.

Rusya Savunma Bakanlığı, Kursk'ta Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin ilerlemesini durduğunu, düşmanın 1600 asker ve 200 zırhlı araç kaybettiğini duyurdu.

ÇİN’DEN ‘GERİLİMİ DÜŞÜRME’ ÇAĞRISI 

Çin, Rusya ile Ukrayna’ya “gerilimi düşürme” çağrısı yaptı. Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Rusya ve Ukrayna “Saldırı alanını genişletmemeye ve çatışmaları tırmandırmamaya” davet edilerek, bölgedeki krizin çözümü için Çin’in yapıcı rol oynamaya devam edeceği ifade edildi.

NE OLMUŞTU? 

Ukrayna güçleri 6 Ağustos’ta Rusya sınırını geçerek Kursk bölgesinin bazı batı kısımlarını ele geçirdi.

Kasım ayındaki ABD seçimlerinden sonra olası ateşkes görüşmelerinde koz elde etmeyi amaçlı olduğu yorumları yapılan saldırı nedeniyle Rusya Kursk, Belgorod ve Bryansk bölgelerinde acil durum ilan etti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

MLSA, Roblox kararına itiraz etti

SONRAKİ HABER

Bakan Bak olimpiyat başarısızlığından federasyonları sorumlu tuttu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa