13 Ağustos 2024 07:30
Son Güncellenme Tarihi: 13 Ağustos 2024 09:00

İşsizlikte kara kış kapıya dayandı

Enflasyonu düşürme adıyla başlatılan Erdoğan-Şimşek programı, ilk yılını tamamlarken işsizliği ve gerçek işsizliği rekor seviyelere taşıdı; gelecek ise belirsiz ve karanlık görünüyor.

Fotoğraf: DGD-SEN

Paylaş

Enflasyonu düşürme adı altında emeğe savaş açan Erdoğan-Şimşek programının bir yılı doldurduğu haziranda işsizlik 0.7 puan, geniş tanımlı (gerçek) işsizlik ise 3.8 puan arttı. Yüzde 30’a dayanan gerçek işsizlik, pandemi dönemi hariç tarihin en yüksek seviyesinde. Uygulanan program nedeniyle gelecek de karanlık.

BİR AYDA 1.7 MİLYON YENİ İŞSİZ

Türkiye’de kemer sıkma programı milyonlarca işçiyi işsiz bıraktı. İşsizlik haziranda patladı, bir ayda 1 milyon işçi işinden olurken, haftada 40 saatten az çalışan ve geçinemeyen 700 bin emekçi “Daha fazla çalışmak istiyorum” dedi.

İŞSİZ SAYISI 12 MİLYONA DAYANDI

Geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 29.2’ye yükseldi, işsiz sayısı 12 milyona dayandı. İşsizlik en çok kadınlar ve gençleri vurdu. En yüksek işsizlik oranı yüzde 37 ile kadınlarda görüldü. İstihdam ise 341 bin kişi azaldı.

 

İŞTEN ATMAYA DİRENİŞLE YANIT

İstanbul’daki CarrefourSA deposunda DGR isimli taşeron firmaya bağlı çalışan işçilerin ek zam istemesi üzerine DGD-SEN temsilcisi 6 işçi işten atıldı. İşten atılmalara iş bırakarak yanıt veren depo işçileri, arkadaşlarının geri alınmasını ve ücretlere zam yapılmasını istedi.

KARŞIYAKA BELEDİYESİNDE DE DİRENİŞ BAŞLADI

İşçilerin, ücretlerinin tam ve zamanında ödenmesi talebiyle iki hafta önce iş bıraktığı Karşıyaka Belediyesinde 93 işçi işten atıldı. Genel-İş üyesi işçiler işe geri dönmek için belediye önünde direniş başlattı.

ÖNCEKİ HABER

Venezuela'da devlet başkanlığı seçimi protestolarında 25 kişi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

İsrail ordusu, Gazze'nin çeşitli noktalarına saldırı düzenledi: 35 Filistinli öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa