Hatay'da grevdeki Yolbulan ve Befesa işçilerine CHP’den dayanışma ziyareti
Hatay’da hakları için grevlerini sürdüren Yolbulan ile Befesa işçilerini CHP heyeti ziyaret etti. İşçiler, mücadelelerinde kararlı olduklarını vurguladı.
Fotoğraf: Evrensel
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekilleri Servet Mullaoğlu ve Nermin Yıldırım Kara ile CHP Hatay İl Başkanı Hakan Tiryaki, grevdeki Yolbulan ve BEFESA Silvermet işçilerine dayanışma ziyareti gerçekleştirdi.
Hatay’ın Dörtyol ilçesinde faaliyet yürüten Yolbulan Metal fabrikasında Özçelik-İş Sendikası üyesi işçilerin 54 gündür düşük ücretlere karşı grevi kararlılıkla sürüyor. CHP Heyeti önce burada Yolbulan işvereni Ali ihsan Yolbulan ile görüştü. Daha sonra grev çadırındaki işçilere seslendi.
“YOLBULAN GREVİ 540 GÜN DE SÜRSE KARARLIYIZ”
Milletvekili Servet Mullaoğlu, işvereni de gözetseler emekçiden yana bir parti olduklarını belirterek, “İşverenin de sıkıntılarının olduğu doğrudur. Biz elbette bütün fabrikalarımızın en güzel şekilde çalışmasını arzularız. Ama bu sıkıntı işçi üzerinden giderilmemeli. Ben bu sorunun çözüleceğine inanıyorum çünkü iki taraf da çok iyi niyetli yaklaşıyor. Biz fabrika sahiplerinin biraz daha fedakârlık yapmalarını arzuluyoruz” dedi.
CHP İl başkanı Hakan Tiryaki de işçilerin emeklerinin karşılığını almalarını önemsediklerini ifade etti. Yaşanan depremlerden sonra ağırlaşan hayat şartlarına değinen Tiryaki, ücretlerin bugünkü şartların çok üzerinde olması gerektiğine dikkat çekti.
Özçelik-İş Sendikası İskenderun Şube Başkanı Mehmet Güngör ise bütün metal sektörünün “ağır sanayi” kapsamına alınmasını talep etti. Güngör, “Grevin 54. günündeyiz. 540 gün de sürse taleplerimiz karşılanana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Pandemide, depremde ölmediysek, grevde de ölmeyiz” diye konuştu.
“BU YAŞAM ŞARTLARINDA DÜŞÜK ÜCRET KABUL EDİLEMEZ”
CHP Milletvekili Nermin Yıldırım Kara da 19 gündür hakları için grevde olan Birleşik Metal-İş Sendika üyesi Befesa Silvermet işçilerini ziyaret etti. İskenderun Organize Sanayi Bölgesinde yer alan fabrika önündeki çadır alanında işçilerle bir araya gelen Kara, yüzde 27’lik vergi dilimi nedeniyle kalan ücretlerle işçilerin yaşayamaz hale geldiğini söyledi. Vergi sistemini eleştiren Kara, “Her ay net cebine 100 bin lira giren birileri varsa onlardan alsınlar. Ama asgari ücretlinin veya 20-25 bin lira aylık ücret alan bir emekçinin yüzde 27 dilimden vergi vermesi kabul edilemez” dedi.
İşçilerin mart ve nisan aylarında yüzdelik dilime girdikleri için 6-7 bin lira kayıpları olduğunu ifade eden Kara “DİSK’in belirttiği 0-250 bin arasında ücret alanlardan vergi yüzde 10’a sabitlenmelidir. Benim babam İSDEMİR’den emekli bir işçi. Ben aynı fabrika içinde 24 yıl çalıştım ve emekli oldum. Preste, tornada, tezgah başında çalışmanın ne demek olduğunu biliyorum” diye konuştu.
Birleşik Metal-İş Anadolu Şube Başkanı Deniz Ilgın da işçilerin talepleri ve greve çıkılan süreç hakkında bilgi verdi. Vergi sistemine ilişkin ise Ilgın, “Ortalama 22 bin TL maaş olan bir işletmede vergi kesintilerinin ardından elde kalan ücret kabul edilemez. Devlet, zenginden almak istemiyor, biz işçilerden ise daha cebimize girmeyen ücretlerden almak daha kolay geliyor” diye tepki gösterdi. (Hatay/EVRENSEL)