13 Ağustos 2024 11:31

Pazarda poşetler dolmuyor

Van'da pazar alışverişine çıkan yurttaşlar, fiyatlardan kaynaklı bir poşeti bile dolduramadan evlerine döndüklerini söyledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Yüksek enflasyon ve ekonomik kriz nedeniyle alım gücü her geçen gün daha da düşüyor. Ucuz meyve ve sebze bulma umuduyla her hafta pazarın yolunu tutan yurttaşlar birçok kez eli boş eve dönüyor. Esnaf ise satış yapamamaktan dertli. Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı Seyit Fehim Arvasi Mahallesi'nde her hafta kurulan pazarda da durum farksız değildi.

“ELİ BOŞ DÖNÜYORUZ”

Tezgâhlardaki fiyatlardan dert yanan Kitan Turgut, bütün ürünlerin pahalı olduğunu söyledi. Turgut, "10 çocuğu olan bir aile evine 1 ekmek bile alamayacak duruma geldi.  Her şeye zam yapılıyor. Artık geçinecek durumda değiliz. İnsanlarda para yok. Pazara geliyorlar eli boş dönüyorlar” dedi.  

Vedat İşnaz, fiyatlardan şikayet ederek, birçok kez eli boş döndüklerini söyledi. İşnaz, geliri düşük olan ailelerin daha da kötü durumda olduğuna işaret ederek, "Bu ekonomi ile kimse geçinemiyor. Durumlar çok kötü. Bir genç olarak önümü göremiyorum. Evlenmek istesek bile masraflardan asla mümkün olmuyor" diye kaydetti.  

“DÜZELECEĞİNE DAHA DA DİBE BATIYOR”

Alışveriş yapamaz durumda olduklarına dikkati çeken Bedia Koçak, hayat pahalılığından dert yandı. “Eşim hasta ve çalışmıyor bizler de geçinemiyoruz her şey çok pahalı” diyen Koçak, "Artık bin TL’ ye bile bir şey gelmiyor. Eskiden çok şey alırdık ama şu an tek bir poşet bile dolmuyor. Bin TL'nin değeri şu an 100 TL olmuş. Her şey çok pahalı, insanlar geçinemiyor” ifadelerini kullandı.  

Ülkede ekonominin gittikçe kötüye gittiğini, artık insanların geçinemediklerini ve paranın da değer kaybettiğini ifade eden yurttaş Rıdvan Orhan, "Bir yurttaş evinin günlük alışveriş ihtiyacını bile karşılayamıyor. Evine bir ekmek götüremeyenler var. Ekonomi düzeleceğine daha da dibe batıyor. İktidar sadece milleti kandırıyor bir şeyin düzeldiği yok. Ülke mahvolmuş durumda. Artık bizlere masal anlatmasınlar. Artık o masallara inanmıyoruz" dedi.

“HALKI SÖMÜRÜYORLAR”

10 yıldır pazarda esnaflık yaptığını aktaran Hakan Mercan ise satış yapamamaktan dertli. Mercan, “İnsanların alım gücü yok. Geçen yıla oranla bu yılki fiyatlar arasında yüzde yüz fark var. Daha da artacak. Paranın bir değeri yok. İnsanlar asgari ücretle bile geçinemiyor. Fiyat pahalılığından dolayı müşteriler ile çok sıkıntı yaşıyoruz. Pandemiden bu yana düzelmedi daha da kötüye gidiyor. Ülke sıkıntıları her geçen gün büyüyor. Ekonomik krizin tek sebebi hırsızlık ve vurgunlardır. Devlet kaynaklarını alıp çalıyorlar. Halkı sömürüyorlar” ifadelerini kullandı. (Van/MA)

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Ateş: Kadın işsizliği yüzde 37; önlem alınmalı

SONRAKİ HABER

İzmir Barosu'ndan sokak röportajı yapan yurttaşın tutuklanmasına tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa