13 Ağustos 2024 12:02

Eskişehir 'Cengiz Holding' tehdidi altında

ESÇEVDER Başkanı Sadık Yurtman, Cengiz Holding'in Eskişehir’de hayata geçirmek istediği maden projesine karşı duracaklarını belirterek, 15 Ağustos'taki bilgilendirme toplantısı için çağrı yaptı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A.Ş., Eskişehir’in Tepebaşı ilçesine bağlı Atalan Mahallesi ile Mihalgazi İlçesi Alpagut Mahallesi mevkiinde altın-gümüş maden ocağı açmak için çabalıyor. Eskişehir’deki demokratik kitle örgütleri ve ekolojistler, "Madene Hayır Platformu" kurarak, madene karşı çeşitli eylem ve etkinlikler düzenliyor. Madene Hayır Platformu bileşenlerinden Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği’nin (ESÇEVDER) Başkanı Sadık Yurtman, maden sahasının bölgede yaratacağı tahribatlara dair konuştu. 

SİYANÜR YÖNTEMİ

Yurtman, Cengiz Holding’in maden sahası için hazırladığı 862 sayfalık Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) dosyasının 5 gün içerisinde incelenerek onaylandığı bilgisini paylaştı. Yurtman, ÇED dosyasında 2 bin 740 hektar olarak belirlenen alanda 15 yıl boyunca çalışma yürütüleceği ve her yıl 12 milyon ton kazı yapılmasının hedeflendiği bilgisinin yer aldığını aktardı. Yurtman, ayrıca madende açık ocak işletmeciliği, siyanürlü liç yöntemiyle altın-gümüş çıkartılması hedeflendiğine dikkati çekti.

Yurtman, “ÇED dosyasını incelediğimiz zaman hayretler içinde kalıyoruz. Öyle ki 28 endemik bitki türünün, 61 omurgalı türün ve 128 kuş türünün olduğunu ÇED dosyalarında belirtmişler. Normalde bir tane endemik bitki olduğu zaman bu ÇED dosyası mahkemeden dönüyordu. Burada 28 endemik türden bahsediliyor ki bu onların tespitidir. Bunlar normalde bizlerin bulup mahkemelerde ÇED dosyasının iptali için dava açılacağı dönemde kullanılması gereken delillerdir. Ama bunlar kendi ÇED dosyalarında bunlardan bahsetmişler" dedi.

‘İLİÇ'TEN DAHA FAZLA TAHRİBAT YAPABİLİR'

Yurtman, maden sahasının kurulması için planlanan arazinin yerleşim yerinden yüksekliğinin en düşük yerin 340 metre, en yüksek yerinin ise bin 285 metre olduğunu ifade ederek, sahadaki eğimin ise yüzde 40 oranında, yani Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çöpler altın madeni sahası eğiminden 3-5 kat daha fazla olduğunu kaydetti. Yurtman, “Veriler bu yönde olunca, İliç’ten daha fazla tahribat yapabileceği ve toprak kaymalarının İliç’ten daha fazla olabileceğini aklımıza getiriyor. Aynı şekilde 4 kilometre ilerisinde de Sakarya Nehri var. Maden sahasındaki oluşacak patlamalarla yeraltına karışacak olan siyanür, Sakarya Nehri'ne de karışacak. Oradaki dere yataklarını zehirleyecek ve mikroklima özelliği taşıyan Sakarya Yöresinin geleceğini de karartmış olacaktır” diye belirtti.

‘GIDA YÖNÜNDEN TÜRKİYE’NİN HANDİKAPI OLACAK’

Yurtman, maden sahası olarak planlanan bölgede bazı dönemlerde her ay mahsul alındığını, bu anlamı ile tarım için verimli bir alan olduğunu söyledi. Yurtman, alandaki toprağa siyanürün karışması durumunda ise tarım ve hayvancılığın olumsuz etkileneceğini belirterek, “Maden sahası kurulursa Sakarya Vadisi tamamen yok olacak. Siyanür karışacak olan Sakarya Nehri, Bilecik, Adapazarı ve Karadeniz'e kadar uzanan bir bölgedir. Siyanür karışırsa hiçbir yerde o su kullanılamayacak.  Sakarya Vadisi'ndeki meyve sebzenin de hiçbir yerde satışı olamayacak. Zaten satmaya çalışsa da kimse almayacaktır. Türkiye'nin yüzde 20’sini karşılayan bu bölge tamamen yok olduğu taktirde, gıda yönünden de Türkiye'nin bir handikabı olarak karşımıza çıkacak” diye konuştu. 

‘MADEN SAHASININ ALTINDA FAY HATTI GEÇİYOR’

Yurtman, yapılması planlanan maden sahasının altından fay hattı da geçtiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Bu durum da ÇED raporunda açıkça yazılıyor. Kendilerinden çok eminler. Ama biz de kendimizden çok eminiz. Daha önce de yapılmak istenen maden sahaları ve termik santrallerine karşı mücadele ettik. Maden şirketi 15 Ağustos’ta yapacağını duyurduğu Halkı Bilgilendirme Toplantısı için de; Cengiz Holding'i Eskişehir'e sokmamak için elimizden geleni yapacağız. Ağustos'ta yöre halkını ve doğasına sahip çıkacak olan bütün kurum ve kuruluşları Atalan’a bekliyoruz. Toplantıya katılarak toprağımızı, havamızı ve suyumuzu suyunu savunmaya çağırıyoruz.” (MA)

ÖNCEKİ HABER

Hak-İş Kayseri, Kocaeli ve Antep’te miting yapacağını duyurdu

SONRAKİ HABER

Gebze’de konuşan Bakırhan: Adalete ve ekmeğe ulaşmak için mücadele etmeliyiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa