13 Ağustos 2024 12:34

CHP Hatay Milletvekili Kara: Zeytinlikleri için mücadele eden yurttaşların yanındayız

CHP Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Hatay'da TOKİ konutları ve yol inşaatı gerekçesiyle zeytinlikleri sökülen ve zeytinliklerini korumak için nöbette olan yurttaşların yanında olduğunu vurguladı.

Fotoğraf: CHP basın

Paylaş

Hatay’ın birçok yerinde Kırıkhan’da, Antakya'da, İskenderun’da, Defne’de Hatay’ın yurttaşlardan habersizce sökülen zeytinlik alanlar yok ediliyor. TOKİ Konutları ve yol inşaatı nedeniyle zeytinlikleri sökülen  yurttaşları ziyaret eden CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Kırıkhan Kurtlusoğuksu’dan, Defne’de Ballıöz mahallelerine Hatay’ın her köşesinde zeytinliklerini korumak için nöbet tutan yurttaşların yanında olacaklarını vurguladı.

Talan ve yıkım siyasetine dikkat çeken Kara, “Buradaki yurttaşlarımızın en önemli ve tek geçim kaynağı, babadan mirasları olan 70-80 senelik bu zeytinlikler. Defalarca dile getirdik, depremzede çiftçilerimiz bu yıl zeytin hasadından iyi bir gelir sağlayabilir; bu sayede biraz da olsa yaralarını sarabilirler. TOKİ konutları için, rezerv alan için, maden tesisleri için hasadı bitmeyen bu zeytinlerin sökülmesinin kimseye bir yararı yok. Kullanılabilecek birçok arazi mevcutken bize miras kalan bereketli zeytin ağaçlarımızı sökmenin Hatay’a zararı büyük olacaktır. Kırıkhan, Kurtlusoğuksu’da bu yapılanların takipçisi olacağız” dedi.

ZEYTİNLİKLER HUKUKSUZCA TALAN EDİLİYOR”

Defne ilçesi Ballıöz mahallesi’nde ise yol yapım gerekçeleri ile yurttaşlardan habersiz bir şekilde zeytinliklerin söküldüğünü hatırlatan Kara, Milletvekili Servet Mullaoğlu ve Hatay İl Başkanı Hakan Tiryaki ve diğer partililerle Defne’deki yurttaşların nöbetine katıldı.

Burada da açıklama yapan Kara, “AKP iktidarı, tamamen keyfi uygulamalarla, 2942 sayılı Kamulaştırma Yasası’na uymadan, hukuksuz bir şekilde yurttaşların zeytinliklerini talan etmeye devam ediyor. Zeytin ağacı, kanunla korunan bir ağaçtır. 1939 yılında çıkartılan 3573 sayılı ‘Zeytinlerin Korunması ve Yabanilerin Aşılatılması Hakkında Kanun’ ile özel bir statüde değerlendirilmiştir. Hatay için kültürel ve sembolik değeri olduğu gibi, tartışılmaz derecede ekonomik öneme sahiptir. Neredeyse tüm ilçelerimizde zeytincilik faaliyeti yapılmaktadır. Fakat buna karşın, İl genelinde ve ilçelerde çok sayıda boş arazinin varlığına rağmen iktidara bağlı kurum ve kuruluşlar, şaşırtıcı bir inatla, zeytinlikleri söküyor” diye konuştu.

İktidarın, Ankara’dan aldığı kararların depremzede yurttaşlar için çok ağır sonuçlar doğurduğunu belirten Kara, “Hatay’ın dört bir köşesinde, Antakya, İskenderun ve Kırıkhan’da yurttaşlar bereketli bir hasat sezonu beklerken, tek geçim kaynakları olan ve babalarından miras kalan zeytinlikler habersiz bir şekilde bazen TOKİ konutları, bazen yol inşaatları için talan ediliyor. İskenderun’dan Kırıkhan Kurtlusoğuksu Mahallesi’nden sonra şimdi Ballıöz’de yurttaşların zeytinlikleri birer birer sökülüyor. Yurttaşlara ne haber verildi ne de karşılığı ödendi. Hem hasatlarından, hem baba miraslarından mahrum kaldılar, en önemlisi de ne olduğundan haberleri bile yok” dedi.

“BU TALAN KAMU YARARI İLE AÇIKLANAMAZ”

Defne’de ve Hatay’ın dört bir yanında yaşananların “kamu yararına” hiçbir iz taşımadığını belirten Kara, son olarak şunları kaydetti: “Habersizce, yurttaşlarımızın taşınmazlarına girilmiş hukuk gasp edilmiştir. İnşaat, yol açma gibi bahaneler ile geçim kaynaklarını yok etme fiili, hiçbir ‘kamu yararı’ ile açıklanamaz. Yurdumuzun bereketli topraklarına yapılan bu talanın ne bir anlamı ne de bir yararı vardır. Yurttaşlarımız, şehrimizin her bir köşesinde zeytinliklerini korumak için nöbet tutuyor; biz de onların yanında bu haksızlığa karşı mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz.” (Hatay/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

TEİS: Tek kuruş vergi borcu olmayan eczacılara verilen cezaları kabul etmiyoruz

SONRAKİ HABER

Aşağı Konak mahalle sakinleri: Su taşkınları ve kötü koku yayan dere ıslah edilsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa