13 Ağustos 2024 13:37

Hatay’da Atakaş Çelik’te Birleşik Metal-İş yetkili sendika oldu

Hatay’da Atakaş demir çelik fabrikasında örgütlenen Birleşik Metal-İş Sendikası yaptığı yetki başvurusuna olumlu yanıt aldı.

Fotoğraf: Atakaş tanıtım bülteninden alınmıştır

Paylaş

Hatay’ın Payas ilçesinde kurulu Atakaş Çelik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinde çalışan işçiler Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlendi. Yaklaşık 700 işçinin çalıştığı fabrikada, çoğunluk sağlayan Birleşik Metal-İş yetki başvurusuna olumlu yanıt aldı. 

Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu sıralamasında 101’inci sırada yer alan demir-çelik sektörünün önemli işletmeleri arasında yer alan Atakaş Çelik’te insanca yaşamak ve çalışmak için sendikalaşan işçilerin talebi net, “kurallı ve güvenceli şekilde, toplu sözleşme düzenine sahip bir işyerinde çalışmak.”

“İŞÇİLER SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN ANAYASAL HAKKINI KULLANDI”

Birleşik Metal-İş Sendikası’nın sitesinden yapılan açıklamada, “Atakaş Çelik işçileri çalışma koşullarının iyileştirilmesi, güvenli gelecek ve ekonomik şartlarının düzeltilmesi gibi temel sorunların çözümü için Anayasa’nın kendilerine tanıdığı hakkı kullanarak sendikalı oldular. Atakaş işçileri Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlendiler. Sendikamız, işyerinde toplu iş sözleşmesi imzalamak için yeterli çoğunluğu sağlayarak 5 Ağustos 2024 tarihinde yetki tespiti için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yasal başvurusunu gerçekleştirdi. Bakanlık, Atakaş Çelik işçilerini temsile yetkili sendika olduğumuzu 7 Ağustos 2024 tarihinde verdiği ‘olumlu yetki tespiti’ belgesiyle resmileştirdi” bilgisi verildi.

Hatay’da metal işçilerinin sorunlarının devasa boyutlara ulaştığını belirten sendika merkezi, “2023 yılında yaşadığımız depremin yaralarının hâlâ sarılamadığı kentte, ağır yoksullaşma ve hayat pahalılığı karşısında yaşam ve çalışma koşulları gün geçtikçe zorlaşıyor. İşverenler önemli kârlar elde ederken, demir-çelik işçilerinin payına düşük ücret, ağır çalışma koşulları ve iş kazaları düşüyor. İşte Atakaş işçileri, bu kabuğu kırarak insanca yaşamak ve çalışmak için sendikalaştılar ve özgür iradeleriyle sendika tercihlerini yaptılar” dedi.

“ATAKAŞ’TA TOPLU İŞ SÖZLEŞMELİ BİR DÜZEN İSTİYORUZ…”

Atakaş Çelik işçilerinin tek talebinin insanca koşullarda, kurallı ve güvenceli şekilde, toplu sözleşme düzenine sahip bir işyerinde çalışmak olduğu belirtilen açıklamada son olarak şunlar kaydedildi:

 “Atakaş’ta üyelerimizin yasalardan ve uluslararası sözleşmelerden doğan haklarına saygı gösterilmesi, işyerinin bir an önce toplu iş sözleşmeli düzene kavuşması ve işyerinde yaşanan sorunların çözümü noktasında yapıcı bir tavır alınması için gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerektiğini düşünüyoruz. İşyerinde çalışma barışının tesisi için işverenlik ve sendikamız arasında diyalog sürecinin bir an önce başlatılmasını, Atakaş Çelik yönetiminin işçilerin örgütlenme özgürlüğü ve toplu sözleşme hakkına saygı duyarak bu doğrultuda gerekli adımları atmasını bekliyoruz.” (Hatay/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

HD İskender'de Kürtçeye engel: Müşteriler rahatsız oluyor!

SONRAKİ HABER

Akşener: Kılıçdaroğlu ve Özdağ’ı mahkemeye vereceğim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa