13 Ağustos 2024 14:55

ABD'nin Ankara Büyükelçisi: Erdoğan'ın söylemi arabuluculuğu zorlaştırıyor

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Flake, Erdoğan'ın İsrail'e yönelik söylemlerinin "arabuluculuk rolünü engellediğini" söyledi.

Fotoğraf: Wikipedia

Paylaş

Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da öldürülmesinin ardından İran'ın İsrail'e saldıracağı beklentisi sürerken ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, İran ile ilişkileri bulunan Türkiye ve diğer müttefiklerden Tahran'ın ikna edilmesi için ricada bulunduklarını belirtti.

Reuters ajansında yer alan habere göre Ankara'daki görev süresinin sonuna yaklaşırken İstanbul'da bir grup gazeteciye konuşan Flake, "İran ile herhangi bir ilişkisi bulunan tüm müttefiklerimizden gerilimin yatışması için çaba göstermelerini istiyoruz. Bu ülkelere Türkiye de dahil" dedi. "Türk muhataplarımız tansiyonun yükselmemesini sağlamak için ellerinden geleni yapıyorlar" diyen Flake, "Gerilimin tırmanmayacağı konusunda bizden daha emin görünüyorlar" diye konuştu.

Gazze'de durumun "çok zor" olduğunu söyleyen Jeff Flake, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'e yönelik söyleminin, Türkiye'nin bu konuda muhatap rolü oynamasını zorlaştırdığını, Ankara ile Washington arasında Gazze konusundaki görüş ayrılıklarının, ABD yönetiminin aktif bir şekilde ateşkes çağrısı yapmaya başlamasıyla azaldığını, ancak hala devam ettiğini kaydetti.

ABD'nin, askeri alanda kullanılabilen yazılımların Rusya'ya sevkiyatı konusunda hâlâ "endişeli" olduğunu söyleyen Flake, "Hâlâ Türkiye'den önemli ürünler gittiğini görüyoruz. Bu yüzden orada daha iyi bir iş birliği arıyoruz ve birçok yönden bunu elde ediyoruz. Rusya'nın şikayet ettiğini biliyorum, bu iyi bir işaret." dedi.

ABD ile Rusya arasında Türkiye'de gerçekleştirilen esir takasına da değinen Flake, müzakere sürecinde Ankara'nın "lojistik alanında yer aldığını" söyledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

KESK’ten sözlü mülakat tepkisi: Bu hukuksuzluğa son verin

SONRAKİ HABER

Altın Portakal'da jüri üyeleri belli oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa