13 Ağustos 2024 15:58

Eksi fizik netiyle fizik bölümünü kazandı, YÖK başkanı kontenjan doluluğuyla övündü

YKS sonuçları eğitimin vahim durumunu bir kez daha ortaya koydu. Bir akademisyen fizikte eksi 1.5 net yapmasına rağmen fizik bölümünü kazandığını duyururken, YÖK başkanı kontenjan doluluğuyla övündü.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Eylem NAZLIER

Üniversite adayları ve yakınlarının merakla beklediği Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları açıklandı. Sonuçlar, eğitim sisteminin vahim durumunu bir kez daha ortaya koydu. Eğitim ve sınav sisteminin çarpıklığını ortaya koymak için sınava giren bir akademisyen fizikte eksi 1.5 net yapmasına rağmen fizik bölümünü kazandığını duyurdu.  Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar ise bu verileri görmeyerek lisans kontenjanlarının yüzde 98.8’i ve ön lisans kontenjanlarının tamamının dolduğunu duyurarak üniversitelerin yüksek doluluk oranını övdü.

ÖN LİSANSA YOĞUN TALEP!

YKS yerleştirme sonuçlarını gazetemize değerlendiren Eğitimci Özgür Bozdoğan, sonuçların Türkiye’nin ekonomik durumu, işsizlik oranları ve eğitimin niteliğiyle doğrudan ilişkili olduğuna vurgu yaptı. Özellikle ön lisansa olan yoğun talebin dikkat çekici olduğunu dile getiren Bozdoğan “Bu durum, Türkiye’nin ekonomik şartları, işsizlik ve üniversite-istihdam arasındaki sağlıksız ilişkiyle doğrudan bağlantılı. Ön lisans programları, önceki yıllara oranla hem devlet hem de vakıf üniversitelerinde daha fazla ilgi görüyor. Bu da gençlerin kısa vadede meslek sahibi olma arayışında olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

SON SINIFTAKİLERİN ÜÇTE BİRİ YERLEŞMİŞ

Özellikle lise son sınıf öğrencilerinin üniversiteye yerleşme oranlarının düşük olduğu belirten Bozdoğan, 1 milyon 74 bin 712 öğrencinin puanı hesaplanırken, yalnızca 535 bin 331 öğrencinin başvuru yaptığını söyledi. “Son sınıfta okuyan öğrencilerin sadece yüzde 30.7'si yani üçte birinden daha azı bir lisans ve ön lisans oranlarına yerleşmiş.  Bu eğitimdeki başarısızlığı gösterir” bilgisini veren Bozdoğan, bunun ciddi bir şekilde sorgulanması gerektiğine işaret etti. Bozdoğan, okul türleri arasındaki yerleşme oranlarındaki farklılıklara da değinerek şunları söyledi: “Fen liselerinde yerleşme oranı yüzde 86, Anadolu liselerinde yüzde 69.1 iken, imam hatip liselerinde bu oran yüzde 59’a düşüyor. Bu, lise türleri arasında ciddi farklılıklar olduğunu gösteriyor” dedi.

EKONOMİ VE İŞSİZLİK SONUÇLARA YANSIDI

Üniversiteye girişte baraj puan uygulamasının kaldırılmasının vakıf üniversitelerinin kontenjanlarını doldurmak için yapılan bir hamle olduğunu hatırlatan Bozdoğan, "Bu, öngörülemeyen bir durum değildi. Eksi netlerle bile üniversiteye yerleşmek mümkün hale geldi” dedi.  Bozdoğan, temel yeterlilik testi (TYT) ve alan yeterlilik testi (AYT) gibi akademik ölçümlerin yerleştirme sürecinde göz ardı edildiğini ve bu durumun ciddi bir çelişki yarattığına işaret ederek “Bu yıl üniversiteye yerleşen adayların yüzde 19.3’ü daha önce üniversiteye yerleşmiş ya da mezun kişilerden oluşuyor. Bu da gençlerin daha iyi bir iş bulma arayışında olduğunun kanıtıdır. Eğitimde yaşanan dönüşüm, ekonomik kriz ve işsizlik üniversite yerleştirme sonuçlarına doğrudan yansıyor” ifadelerini kullandı.

PROFESÖRÜN GÖR DEDİĞİ!

EĞİTİM ve sınav sisteminin çarpıklığını kanıtlamak için bu yıl YKS’ye giren Prof. Dr. Behçet Yalın Özkara, eksi 1.75 fizik neti yaparak fizik bölümüne yerleşmeyi başardığını duyurdu. Sosyal medya hesabından kazandığını belgesiyle duyuran Prof. Dr. Özkara, “YKS yerleştirme sonuçları açıklandı. Ben eksi 1.75 fizik netim ile fizik bölümüne yerleştim, hedefimi gerçekleştirdim. Sizin durumlar nasıl? :)” paylaşımını yaptı. Özkara’nın paylaşımı X’te TT olarak gün boyu etkileşim aldı. 

 

ÖNCEKİ HABER

Ordu Valiliği tasarruf tedbirlerini öne sürerek stajları iptal etti

SONRAKİ HABER

Kimlerle yüründü bu yollarda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa