13 Ağustos 2024 16:02

ATO: Emekli hekimler geçinemiyor, çalışan hekimler ise mesleğini bırakıyor

Ankara Tabip Odası, hekimlerin çalışma koşullarının iyileştirilmesini ve şiddetten uzak çalışma hayatı için taleplerini sıraladı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Ankara Tabip Odası (ATO), yaptığı iki ayrı açıklamada emekli hekimlerin geçim zorluğuna ve sağlıkta şiddete dikkat çekti. ATO açıklamasında, hekimlerin çalışma koşullarının iyileştirilmesinin yanı sıra şiddetten uzak çalışma hayatı için taleplerini sıraladı.

Açıklamada geçtimiz haftalarda Muğla'nın Bodrum ilçesi Ortakent 12 Nolu Aile Sağlığı Merkezi'nde hasta ve hasta yakınlarının saldırısına uğrayan, entübe edilen ve daha sonra sağlığına kavuşan Aile Hekimi Dr. Mustafa Hürkal Tezvar'ın "Sağlık Bakanlığı seyirci kaldı bu şekilde mesleğimi sürdürmem mümkün değil" diyerek meslek hayatını sonlandırdığının hatırlatıldığı açıklamada, "Haziran 2021'de Ankara'da hastası tarafından bıçaklı saldırıya uğrayan asistan hekim Ertan İskender de maruz kaldığı olayın psikolojik etkileri sebebiyle çalışmakta ve hastalarına bakmakta zorluk çektiğini dile getirmiş ve istifa etmişti. Ne var ki, yıllardır 'paragöz', 'doktor efendi', 'vergi kaçakçısı' gibi söz ve ithamlarla mesleğimizi itibarsızlaştıranlar; hekim emeğini değersizleştirerek bu ortamı yaratanlar, herhangi bir sorumluluk duymamaktadır. Başta sağlıkta şiddet ve özlük haklarındaki sorunlar olmak üzere, sağlık sistemindeki ve işgücündeki krize gözlerini kapamakta, 'giderlerse gitsinler' diyerek hekimleri sorunlarla baş başa bırakmaktadırlar" denildi.

Hükümetin ve Sağlık Bakanlığının görevleri arasında, sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının ve özlük haklarının iyileştirilmesi ile şiddetten uzak bir çalışma hayatı için gerekli ortamının oluşturulmasının yer aldığının hatırlatıldığı açıklamada, "Gelinen aşamada, çalışma alanlarında ve koşullarında niteliksel değişim yaşanmadığı gibi, sağlıkta şiddete karşı caydırıcı düzenlemeler de yapılmadığı ifade edildi.

HEKİMLER ŞİDDET YÜZÜNDEN MESLEĞİNİ BIRAKIYOR

Hekime başvuru oranının kişi başına 10'lara çıkması, hekimlerin iş yükünü daha da ağırlaştırmakta, hekimlerle hastaları karşı karşıya getirmekte, 5 dakika veya daha da altında muayene süreleri şiddet olarak geri dönmekte olduğunun ifade edildiği açıklamada, "Beyaz Kod sistemi faaliyete geçtiği tarihten bu yana şiddet bildirimi sayısı 121 bini geçti" denildi. Sağlıkta şiddetin bireysel kriminal bir sorun gibi resmedilse de, toplumdaki genel şiddet ikliminden bağımsız olmayan, hukuksal ve bürokratik yönleri bulunan, çok katmanlı bir sorun olduğunun ifade edildiği açıklamada, bu nedenle sağlıkta şiddete karşı TTB ve tabip odalarının temas halinde olunması gerektiği ifade edildi.

ATO'nun şiddete dair talepleri şöyle:

  • Türk Tabipleri Birliği tarafından taslağı hazırlanan Şiddet Yasası yürürlüğe konmalı ve failleri cezalandıran caydırıcı yasal düzenlemeler hayata geçirilmelidir.
  • Hastayı müşteri, hastaneleri AVM gibi gören Sağlıkta Dönüşüm Projesi sona erdirilmeli, toplum sağlığını önceleyen kamucu, planlı, eşitlikçi bir model uygulanmalıdır.
  • Sağlık hizmetleri siyasi popülizmin nesnesi olmaktan çıkarılmalı ve sağlık okur-yazarlığı eğitimi verilmelidir.

EMEKLİ HEKİM MAAŞI AÇLIK SINIRI ALTINDA

Şiddetin yanı sıra emekli hekimlerin yaşam zorluklarına dair de açıklama yapan ATO, Türkiye'de ortalama her 4 hekimden 3'ü emekli olduktan sonra geçimini sağlaya bilmek için çalışmaya devam etmek zorunda kaldığını, yıllarca çalışmış bir emekli hekimin maaşının ise açlık sınırının altında kaldığını ifade etti. ATO açıklamada "2002 yılında emekli aylığının kişi başına GSHY'ye oranı yüzde 46,4 iken 2024 yılıda yüzde 27,7'ye geriledi. Emekli ödemelerinin GSYH'ye göre oranı AB'de yüzde 9,5 iken Türkiyede 4,1 seviyesindedir" diyerek önerilerini açıkladı.

  • Emekli hekim maaşları yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalıdır, hekimlik mesleği toplumsal karşılığı bakımından biriciktir, toplumsal faydası ve değeri bakımından tartışılmaz ve karşılaştırılamaz nitelikteki bu mesleğin emekli mensuplarına da hak ettiği bir aylık bağlanmalıdır.
  • Farklı sosyal güvenlik kurumlarından emekli olan hekimler arasındaki gelir adaletsizliği giderilmeli ve bütün kurumlar için yoksulluk sınırının üstüne çıkarılmalıdır.
  • Emekli hekimlere ödenen ek ödemelerde çalışan- çalışmayan ayrımı gözetilmeden tüm emekli hekimleri kapsayacak düzenlemeler yapılmalıdır.
  • SGK emeklisi hekimlerin çalışması durumunda maaşlarından yapılan yüksek kesintilere son verilmelidir.
  • 7200 ek gösterge çalışan ve emekli bütün hekimlere yönelik olarak ayrımsız şekilde hayata geçirilmelidir.
  • Emekli hekimlerin evde bakım hizmetleri ve huzurevi gereksinimleri için bir an önce yasal düzenlemeler yapılarak hayata geçirilmelidir.

(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kimlerle yüründü bu yollarda

SONRAKİ HABER

Türk-İş eylem planını İzmir’den duyurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa