14 Ağustos 2024 05:08

İki aylık iş göremez raporunu çok buldular

Avcılar Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde çalışan işçi geçirdiği bel fıtığı ameliyatı sonrası 2 ay iş göremez raporu aldı. 2 aylık raporu çok gören sağlık merkezi, işçiyi yeniden rapor almaya zorladı.

Ekran görüntüsü: Google street view

Paylaş

Burkay RENDE
İstanbul

Avcılar Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde çalışan Temizlik İşçisi Şemsi Aydoğan, geçirdiği bel fıtığı ameliyatı sonrası Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesinden iki aylık iş göremez raporu aldı. Rapor süresini fazla bulan sağlık merkezi başhekimliği, işçinin başka bir hastaneden yeniden heyet raporu almasını istedi. İşçinin üyesi olduğu Sağlık-İş, başhekimliği bu tutumdan vazgeçmeye çağırırken, Türk Tabipleri Birliği ise “Yöntem hukuksuz görünüyor” dedi.

İstanbul’daki Avcılar Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde çalışan Sağlık-İş Üyesi Temizlik İşçisi Şemsi Aydoğan, uzun zamandır süren sancıları sonucu hastaneden randevu alarak iki hafta önce bel fıtığı ameliyatı oldu. İki aylık iş göremez raporu alan Aydoğan, “Şu an sadece lavaboya gidip gelebiliyorum. Ameliyattan sonra sadece dikişlerimin alınması için dışarıya çıkabildim. Bir de bir ay sonra kontrol için çıkacağım” dedi.

İki aylık iş göremez raporu olmasına ve evden çıkamamasına rağmen ameliyattan bir hafta sonra çalıştığı iş yerinin yöneticileri tarafından aranan Aydoğan’dan, işe daha erken dönebilmesi için yeni bir heyet raporu alması istendi. Ameliyat olduğu Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesinden heyet raporu alan Aydoğan, “Başhekimlik bana yeniden heyet raporu almam için Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesine gitmemi söyledi” dedi.

"RAPOR SÜREM BİTENE KADAR GİTMEYECEĞİM"

Yaşadıklarını üyesi olduğu Sağlık-İş yöneticilerine anlatan Aydoğan, “Sendika sen istirahattesin, bir yere gönderemezler dedi. Rapor sürem tamamlandıktan sonra hâlâ daha isterlerse Kanuni’ye gideceğim ama raporum bitene kadar gitmeyeceğim” dedi. Bu gibi durumların yeni olmadığını, işe başladığı günden bu yana baskıların sürdüğünü belirten Aydoğan, “Örneğin tuvalet sifonunun çalışmamasını temizlik yapmadığıma, çalışmadığıma bağladılar, bu yüzden hakkımda tutanak tuttular. Bunun temizlik yapıp yapmamamla ne alakası var?​” diye konuştu.

SAĞLIK-İŞ: YÖNETİM BİZİMLE GÖRÜŞMÜYOR

Sağlık-İş İstanbul 2 No’lu Şube Örgütlenme Koordinatörü Erkan Butev de “Kişi izindeyken veya raporluyken herhangi bir işlem başlatılamaz. Üyemizin süren bir tedavisi var. Bu süreçte başka bir hekimin oraya dair resmi bir yorum yapması, rapor gününe müdahale etmesi, itiraz hakkını kullansa bile bir belge düzenleyip bunu imzalatmaya çalışması hem ahlaki değil hem de hukuka uygun değil. Böyle bir tezgah kurmuşlar. Sanki hiç sorgulanamazmış gibi de bunu işletmeye çalışıyorlar. Sendikamıza üye olan, muhalif olan, biat etmeyen çalışanlara karşı bu gibi uygulamalar sık sık yaşanıyor ama kendi istedikleri sendikaya üye olan, referansla alınan çalışanlar bu gibi durumlar yaşamıyor. Biz sendika olarak iş yerini aradığımızda, başhekimle, yöneticiyle görüşmek istediğimizde bizimle görüşmek de istemiyorlar” dedi.

Personel eksikliğinin bahane edildiğini ve işçilere iş tanımları dışında kalan işlerin yaptırıldığını söyleyen Erkan, “Herkese her işi yaptırmaya çalışıyorlar. Temizlik işçisi olan üyemize yemek dağıttırmaya çalışıyorlar. Üstelik ihale ile yemek dağıtımı başka bir firmaya verilmiş, başka bir şirketin işi yaptırılmaya çalışılıyor. Yasadaki boşluğu keyfi bir şekilde doldurarak yapıyorlar bunu. Bu hem toplu iş sözleşmemize aykırı hem de zaten yasal değil. İş yeri komitelerimizle süreci takip ediyoruz” dedi.

"İLK HEYET KARARI GEÇERLİ SAYILIR"

Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Ertuğrul Oruç konuya ilişkin, “İş yeri heyet raporuna itiraz hakkına sahip ancak bu hakkın uygulanmaya çalışıldığı yöntem hukuksuz görünüyor” dedi. Oruç ayrıca, bu tip olaylarda genellikle ilk heyet kararının haklı ve geçerli sayıldığını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Depremde 44 kişinin yaşamını yitirdiği Said Bey Sitesi'nin bilirkişi heyeti davadan çekildi

SONRAKİ HABER

Ölümünün 68. yıl dönümünde Bertolt Brecht: Burjuva sanatın karşısında devrimci zıtlık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa